Zuivere koffie

28 februari 2020

Wij Nederlanders houden van koffie. En thee ook trouwens. In vele soorten te verkrijgen tegenwoordig. Zelf houd ik van cappuccino of een chai latte. En als we samen vele liters wegdrinken, is het niet meer dan logisch te stellen dat we ook met ons drinken invloed kunnen hebben op de wereld om ons heen. Houd jij ook van een zuivere en eerlijke dampende kop koffie of thee?

Onlangs was ik twee daagjes uit met de man. We reden noordwaarts, hebben gewandeld, gegeten en geluierd. Wat me opviel – of is het omdat ik me er meer bewust van ben – is het hoge gehalte aan eerlijke koffie dat aangeboden wordt. Met gepaste trots wordt dit vermeld op de menukaart of bij de balie. Alhoewel het natuurlijk de gewoonste zaak van de wereld moet zijn. 

Afgaande op deze informatie, zou ik de volgende keer met een gerust hart weer voor het goedkopere huismerk kunnen gaan, met UTZ-keurmerk. Rest de vraag of het mogelijk is koffie naar Nederland te halen voor zes euro per kilo. En hoe duurzaam koffie überhaupt is, als het allemaal ingevlogen moet worden. Vroeger was het toch meer een luxe-goedje. Logisch, gezien de herkomst. Om nog maar te zwijgen van de overige koffie die we weer wegspoelen, de wegwerpbekers en koffie-cups die we gebruiken en de energie die een koffiezetapparaat gebruikt als hij constant aan staat…
Om het dan toch zo duurzaam te maken, vind je hier de tips van milieu centraal.

En nog een weetje die mijn ogen opende; 14 espresso’s staan gelijk aan 1 koffie verkeerd, door de melk die een hogere klimaatbelasting heeft. Met andere woorden; koffie is goud. Ik ga het voortaan nog meer koesteren dan ik al deed.

Deel jouw duurzame ideeën met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!