Zuivere koffie

Wij Nederlanders houden van koffie. En thee ook trouwens. In vele soorten te verkrijgen tegenwoordig. Zelf houd ik van cappuccino of een chai latte. En als we samen vele liters wegdrinken, is het niet meer dan logisch te stellen dat we ook met ons drinken invloed kunnen hebben op de wereld om ons heen. Houd jij ook van een zuivere en eerlijke dampende kop koffie of thee?

Onlangs was ik twee daagjes uit met de man. We reden noordwaarts, hebben gewandeld, gegeten en geluierd. Wat me opviel - of is het omdat ik me er meer bewust van ben - is het hoge gehalte aan eerlijke koffie dat aangeboden wordt. Met gepaste trots wordt dit vermeld op de menukaart of bij de balie. Alhoewel het natuurlijk de gewoonste zaak van de wereld moet zijn. 

"Gaan die vier extra euro's dan naar de hardwerkende boer of blijft het hangen aan het keurmerk op de verpakking?"

Maar heel eerlijk, dat is het bij mij ook nog niet helemaal. Wij drinken koffie van verse bonen en dan ga ik ook het liefst voor de goedkoopste in de supermarkt ongeacht het keurmerk. Het scheelt veel in de prijs, laat staan als je het bij een speciaalzaak koopt. En afgelopen keer stond ik dus toch even te twijfelen bij het schap. 

Gaan die vier extra euro's dan naar de hardwerkende boer of blijft het hangen aan het keurmerk op de verpakking? Ik ga ervan uit dat het echt eerlijk is als ik fairtrade producten koop. En dus ging ik voor de 'zuivere' koffie. En het goede gevoel. Want er zít gewoon een persoon achter die bonen. Daar kan ik zelf weinig last van hebben, maar ik weet dat ik bepaal met mijn keuzes welke kant ik het op wil hebben. De goede kant alstublieft. Wanneer we allemaal voor deze keuze gaan, wordt de impact daarvan groter. 

"14 espresso's staan gelijk aan 1 koffie verkeerd."

Eenmaal thuis heb ik het toch maar eens nagekeken. Wat is het verschil met de keurmerken fairtrade en UTZ bijvoorbeeld? Volgens de keurmerkenwijzer van milieu centraal zijn beide topkeurmerken. Waar fairtrade redelijk scoort op milieu en zeer hoog op mens en werk, scoort UTZ bij beide onderwerpen precies daar tussenin; hoog. Daarnaast staat rainforest alliance, die in 2018 gefuseerd is met UTZ en alleen bij mens en werk 'slechts hoog scoort. Het verklaart voor mij in ieder geval niet helemaal het verschil van vier euro tussen een huismerk met UTZ-keurmerk en het andere merk met fairtrade keurmerk. (En dit betreft overigens ook de thee. Want we roepen veel over de koffie, maar thee is ook niet aan komen waaien.)

Afgaande op deze informatie, zou ik de volgende keer met een gerust hart weer voor het goedkopere huismerk kunnen gaan, met UTZ-keurmerk. Rest de vraag of het mogelijk is koffie naar Nederland te halen voor zes euro per kilo. En hoe duurzaam koffie überhaupt is, als het allemaal ingevlogen moet worden. Vroeger was het toch meer een luxe-goedje. Logisch, gezien de herkomst. Om nog maar te zwijgen van de overige koffie die we weer wegspoelen, de wegwerpbekers en koffie-cups die we gebruiken en de energie die een koffiezetapparaat gebruikt als hij constant aan staat...
Om het dan toch zo duurzaam te maken, vind je hier de tips van milieu centraal.

En nog een weetje die mijn ogen opende; 14 espresso's staan gelijk aan 1 koffie verkeerd, door de melk die een hogere klimaatbelasting heeft. Met andere woorden; koffie is goud. Ik ga het voortaan nog meer koesteren dan ik al deed.

Deel jouw duurzame ideeën met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!