Maak kans op zonnepanelen t.w.v. € 5000*

Overweeg je zonnepanelen te nemen, maar is het daar om wat voor omstandigheden dan ook nog niet van gekomen? Dan is dit je kans! Ook bestaande klanten kunnen meedoen. Lees snel verder!

Weg met wegwerp

Goed nieuws, daar krijgen we energie van. Groene energie is ons geval. Steeds meer producten zijn verkrijgbaar in duurzame varianten, steeds meer bedrijven kiezen voor klimaatvriendelijk, steeds meer consumenten kiezen bewust. Vandaag hebben we het over de groeiende weerstand tegen wegwerp, met in de hoofdrol het scheermesje.

Moestuin

Het zomerseizoen is aflopend. De moestuin is over zijn hoogtepunt heen, of toch niet? En hoe is het om voor het eerst een moestuin onder je hoede gehad te hebben? Wat zijn de plannen voor volgend jaar of was het een gevalletje één keer, nooit weer?

Give Away: Strawies

De scholen zijn weer begonnen. Voor velen zal dan de 'school-run' weer een dagelijks onderdeel van het programma zijn. Een gymschoen kwijt, verslapen of op een tempo eten alsof je de hele dag hebt, bijvoorbeeld. Hier heb ik er eentje die bijvoorbeeld niet graag drinkt. Wat dan helpt? Het rietje. Één van de Strawies welteverstaan. En nu kun je zo'n setje herbuikbare rietjes winnen!

Opladen in het groen

Terug van weggeweest met nieuwe inspiratie. Onder andere opgedaan tijdens onze vakantie. Wij hebben twee weken doorgebracht in Zwitserland, even helemaal weg uit de alledaagse bezigheden hier. Een groene vakantie; we brachten veel tijd door in de natuur. Ik ben weer opgeladen in het groen!

Zomertip: vakantiegevoel

Voor velen brak of breekt er een periode van vakantie aan. Vakantie betekent meestal reizen en er op uit, tijd hebben voor andere dingen dan die je doorgaans doet. 
In deze tijd ligt het anders, reizen is beperkt en overal gaan de dingen nu anders. Hier wat tips voor een fijne (groene) vakantie!

Nieuws: onze projecten

SamSam is een sociale onderneming. Dit betekent dat geld verdienen niet het hoofddoel is, maar een middel om maatschappelijke waarde te creëren. Om deze reden investeren we in verschillende duurzame projecten. We kiezen bewust voor projecten van partnerorganisaties die aansluiten bij onze visie op een zorgzame maatschappij en duurzame wereld. Hierbij richten we ons op de volgende thema's: duurzame landbouw, duurzame energie en duurzaam onderwijs.

Zomertip: verkoeling

We dachten dat je wel wat tips kunt gebruiken om deze warme dagen wat verkoeling te vinden. De warmte is iets waar we in ons land toch waarschijnlijk vaker mee te maken zal krijgen. Bij deze denken we met jullie mee en zoals altijd zijn we benieuwd naar jullie tips! 

Zomertip: water

Hoe ga je vakantie vieren in eigen land, huis en tuin, omgeving? We delen wat tips, met vandaag iets over water. Water is verfrissend en verkoelend en een heerlijk vermaak. Maar met de droogte vraagt het ook om bewuste keuzes. Hoe gaan we hier mee om?

Zomertip: de deeltuin

Met de naderende vakantie én de coronacrisis is het de vraag wat de vakantieplannen zijn. Kunnen we er op uit? Waarheen? Het zal hoe dan ook anders worden dan het boeken, inpakken en wegwezen van voorgaande jaren. De komende weken wat zomertips voor deze situatie.

Onderweg

Ik was vorige week voor het eerst sinds weken met de auto op de snelweg. Afgezien van de wekelijkse boodschappen, had ik sowieso niet zoveel gereden in de auto. De kinderen vonden het een waar feestje en ik ook, mede door de aangepaste snelheid. Om meerdere redenen.

Ongevraagd advies

Een jaar geleden waren we bezig met de hypotheek, nu wonen we al meer dan een half jaar in ons huis. Een jaar van bedenken, verbouwen en inrichten. En een jaar vol ongevraagd advies. Ik heb er ook eentje voor jou.

‘Plastic. Het wonderproduct’

Na de economische crisis in de jaren '30 en de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de chemische industrie zich met enorme vaart. Waar plastic een wonderproduct leek, blijken we jaren later maar moeilijk zonder te kunnen, terwijl we weten dat het op zoveel manieren schadelijk is voor ons.

Oranje boven, groen is het gras

We zitten tussen koningsdag en 4 & 5 mei en dat betekent veel rood-wit-blauw en oranje. Alles iets aangepast, meer ingetogen, kleinschalig en dicht bij eigen huis en haard. Allemaal  niet zo vanzelfsprekend. Alle reden om dankbaar te zijn. Om vrijheid te vieren én om zuinig te zijn op die vrijheid. 

Duurzaam ondernemen - Yvonne van Melksezeep

Zeep van geitenmelk. Zacht klompjes die schuimen op mijn huid. Heerlijke ingrediënten als bergamot, stokroos of klaproos, honing, havermout, perzik en Himalayazout... Schattig verpakt in een klein doosje met de stukjes gebundeld. Een pakketje van Yvonne Roos, via instagram. Ik ontving het maanden geleden al en badder er graag mee. Ik stelde haar wat vragen. Want hoe goed is die zeep en hoe kom je erop dit zo te maken?

Was je handen!

Handen wassen, we horen het op dit moment erg veel. En onder verschillende nieuwsberichten staat het ook; wel zo hygiënisch. Bijwerking is de kans op droge handen, kloven en een schraal pijnlijk gevoel van de huid. Niet alleen het water, maar ook zeep kan een boosdoener zijn. De ene zeep is de andere niet. En niet geheel onbelangrijk; een lekker geurtje is zo fijn!

Wij blijven thuis

Het leven beperkt zich tot over het algemeen de vierkante meters van het huis. Zes gezinsleden in de leeftijd van anderhalf tot tweeëndertig. Gelukkig hebben we nog heel veel ruimte om ons heen buiten en voelen we ons goed. Met ups and downs, dat wel. Het is zoeken naar een bepaalde structuur, ruimte gevend aan de uitspattingen en... genietend van de lente!

Hoe vies is jouw kleding?

Duurzamer gaan leven kan al door simpele dingen in je dagelijkse leven aan te passen. Gooi bijvoorbeeld niet zomaar kleding in de was wanneer het niet nodig is, door het vaker te dragen gaat je kleding langer mee en denk je aan het milieu. 

Laat compostwormen helpen

Doe je zelf al hard je best om het afval te verminderen, maar kun je zeker hulp gebruiken?Neem compostwormen in huis, zij helpen je met het verminderen van afval door het om te zetten in compost.

Week zonder vlees

Een poosje terug plaatsten we een blog over het eten van vlees (of juist niet). Van 9 tot 15 maart is het de nationale week zonder vlees. Waarom? En waar begin je? Bij deze wat tips om mee te kunnen doen. 

Zuivere koffie

Wij Nederlanders houden van koffie. En thee ook trouwens. In vele soorten te verkrijgen tegenwoordig. En als we samen vele liters wegdrinken, is het niet meer dan logisch te stellen dat we ook met ons drinken invloed kunnen hebben op de wereld om ons heen. Houd jij ook van een zuivere en eerlijke dampende kop koffie of thee?

Duurzame patiënt

Ik ben al meer dan twee weken thuis met een gebroken teen. Klein botje, grote gevolgen. Maar weet je wat ik ontdekte? Het is best duurzaam, dat thuiszitten. Hoe, dat lees je hier.

Van vleeseter naar flexitariër

Een duurzamer leven leiden? Hier komt onder andere minder vlees eten bij kijken. Het minderen van vlees eten gebeurd vaak in stapjes en tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor te verkrijgen. Lees de blog voor het verhaal van Veraniek Veldstra, waarin zij haar stappen tot een duurzamer leven toelicht. 

The Biggest Little Farm

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen ze. Ik brak afgelopen week mijn teen, gewoon bij het stoten tegen het bed. En nu zit ik dus al een halve week op de bank. Er wordt goed voor me gezorgd, gelukkig. En ik verveel me niet. Zo keek ik de prachtige film 'The Biggest Little Farm' - een aanrader!

Duurzame verhalen

SamSam kan de wereld niet redden. Maar SamSam draagt haar verantwoordelijkheid, zoveel als mogelijk. Steeds een stapje meer, steeds een tandje beter. Hoe meer anderen aansluiten, hoe beter. We zijn daarom benieuwd naar duurzame verhalen. Zakelijk, persoonlijk en in de buurt. We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Deel je mee?

Kleuradvies

Onlangs won ik een kleuradvies-workshop en ging ik met de trein naar Leiden om me onder te dompelen in de wereld van kleur en stijl. Voor mij een mooie afsluiter van een jaar geen nieuwe kleding kopen en het uitzetten van de koers voor de toekomst. Want wat is er veel te verzetten wat betreft duurzaamheid op dit gebied. Weten wat je mooi vindt en wat je past is belangrijker dan ik dacht, leerde ik.

Groene groei

Naast de bucketlist is er nog meer goed en groen nieuws dit jaar. Zo is er een vacature en een mooie samenwerking. Ontwikkelingen waardoor we stapje voor stapje meer kunnen betekenen voor elkaar en de wereld.

Bucketlist

Goede voornemens. Zeker op duurzaam gebied valt er nog veel te doen. Om het behapbaar te houden, is er een bucketlist. Lees er hier meer over!

Nieuwjaar

We wensen u alle goed toe voor het nieuwe jaar. Misschien een jaar waarin er grootse plannen worden gemaakt, dromen uitkomen of nieuwe uitdagingen aangegaan zijn. Een groen voornemen misschien? Wat dat betreft begon dit jaar natuurlijk niet fraai. Er is al zoveel narigheid, maar de jaarwisseling zelf verliep ook onnodig treurig en zorgwekkend. Wat gaan we daar aan doen?

Nostalgie

Er ging hier dit jaar een karig aantal kaarten de deur uit in de laatste weken voor het einde van het jaar. Ik vind het toch jammer achteraf. Maar... post, is dat wel zo duurzaam? Of moet ik me dat helemaal niet af willen vragen?

Wij, SamSam

Zoals u weet, is SamSam niet een doorsnee energieleverancier. Het ontstond in 2013. We kwamen samen met het initiatief: er moest een energieleverancier komen die het anders doet dan de grote, traditionele energiebedrijven. Dit is in het kort ons verhaal.

Wist je dat... afval

Je kunt niet alles weten. Ook niet alles eten trouwens, zo bleek maar weer. Ik ontdekte een aantal groene dingen die ik altijd nietsvermoedend had gebruikt en gedaan, waar ik nu toch wel over na zal denken in het vervolg. 

Advent

Als er een maand is waarop de uitdaging om duurzaam te leven tot een hoogtepunt komt, is het wel december. Er is al wat over gezegd - ook hier - maar dat we het blijven noemen is blijkbaar ook nog steeds hard nodig. Maar is deze maand meer te melden.

Goed nieuws

'De aarde staat in brand,' en 'We zijn de laatste generatie die nog iets kan doen.' Dat zijn geen opbeurende teksten. Er is tegenwoordig veel aandacht voor het klimaat en er zijn ook veel zorgelijke ontwikkelingen te melden. Maar vandaag even een rondje goed nieuws; mooie initiatieven en groene ontwikkelingen. 

Hartverwarmend

November, dat is eigenlijk pre-december. We willen elkaar eens flink verwennen. De (cadeau)tip voor de komende maanden leest u hier!

Herfstrecept

Het is herfst, het is je vast niet ontgaan. Wij doken onlangs met de familie het bos in en hadden een 'eenvoudig' feest in herfstsferen. Hoe simpel het kan zijn lees je in de blog.

Fijn in de trein

We wisten meteen wat onze vakantiebestemming zou worden. De enige keuze was nog met welk vervoersmiddel. Ik vergeleek het vliegtuig, de auto en de trein. 

Zeg het met bloemen

Ik zag afgelopen week tulpen in de supermarkt. Tulpen. Het is oktober. Bijna november. Het is herfst en we verkopen voorjaarsbloemen. Ik geloof niet dat we dat moeten willen. Tulpen in oktober is vast niet duurzaam. Kan dat anders?

Alle beetjes helpen

Ik ben een beetje de weg kwijt. Wat is waar? Wat is wijs? Wie heeft de grootste schuld in het verhaal van de klimaatverandering? Laat ik het maar dicht bij mezelf houden; alle beetjes helpen!

Hoor je de vogels fluiten?

Zodra ik wakker werd hoorde ik al vogels fluiten. Van dit soort dagen word ik blij. Minder blij was ik een paar weken geleden, toen er een rapport gepubliceerd werd die aangaf dat het wereldwijd erg slecht gaat met de biodeversiteit.

Isoleren

We zijn verhuisd naar de helft van een verbouwde boerderij. En alles is bijzonder goed geïsoleerd, daar pluk ik nu al de vruchten van.

Gratis zonne-energie

SamSam heeft iets nieuws - zonnepanelen. Je hoeft geen grote investering te doen om te kunnen profiteren van zonnepanelen en houd je geld over om andere dingen te doen. Lees snel verder!

Challenges

Wanneer je actief bent op social media, dan zie je met enkele regelmaat challenges voorbij komen. Ook in de blog zijn verschillende uitdagingen gepasseerd. Maar de vraag die ik mezelf stel is waarom ik het hier van af laat hangen.

Bomen

Het is je vast niet ontgaan dat er op dit moment veel bosbranden zijn in het Amazone-gebied. Een aantal cijfers over bomen, CO2 en zuurstof zette me aan het denken en aan het rekenen.

project: Zimbabwe

SamSam is een sociale onderneming. Dit betekent dat geld verdienen niet het hoofddoel is, maar een middel om maatschappelijke waarde te creëren. Vandaag in het middelpunt: de duurzame landbouwtraining in Zimbabwe. 

Aan de bak(fiets)

Je ziet ze steeds meer; de bakfietsen. Trappende ouders of oppassers met een bak vol vrolijke kindertjes. Ik ben fan en velen met mij. Vandaag een ode aan de bakfiets met een klein uitstapje naar de elektrische fiets en een optimaal gebruik van de niet zo duurzame accu.

Automatische snufjes

Afgelopen week de aanleg van elektriciteit. Overal liggen en hangen leidingen. 'Je kunt niet genoeg stopcontacten hebben,' aldus de installateur. Dat leek me ook wel ja, lekker handig om - wanneer ik weer eens de boel omgooi - overal in te kunnen pluggen. Of... toch niet?

Kriebelbeestjes

Waar ik het liefst van me af sla bij vliegen, muggen en wespen, kan ik beter even twee keer nadenken. Zouden er 'nutteloze' dieren bestaan in de schepping? En wat als we massaal aan het gif en andere middelen gaan om deze dieren uit te roeien?

Duurzaam wonen - Thirza

In de zomer zijn we meer buiten. Het wonen en leven dicht bij de natuur vind Thirza heel belangrijk. 'We ontdekken graag wat de schepping ons te bieden heeft.' Lees hier meer over hoe Thirza duurzaam leeft en woont.

Het is groen en je wordt er blij van...

Een groene opkikker voor het lichaam. Hoe zorg je op een duurzame manier voor je lichaam. Hier een aantal duurzame (zelfmaak)tips en weetjes.