Marie Kond­ō en andere trends, doe jij er aan mee?

Marie Kondōdus. Ze ruimt op en dan vouwt ze alles op – als er überhaupt iets overblijft – en daar kun je dus een hele serie mee vullen. Vaak houd ik dat opgeruimde helemaal niet vol. Het lijkt me dan ook niet slim om haar methode één op één toe te passen in mijn leven. Zoals het me eigenlijk vergaat met alle trends.

Autodelen: dit is wat je moet weten

Het rijden van een deelauto ten opzicht van een eigen auto heeft voordelen: geen zorgen over onderhoud of verzekering, goedkoper (als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt) en beter voor het milieu. Nog niet bekend met de deelauto? In deze blog vertelt Veraniek je alle ins en outs!

Minder betalen voor energie – het kan!

Sinds het nieuwe jaar is gestart moeten we meer betalen voor onze energierekening. Maar kan je ook minder gaan betalen voor je energie dit jaar?... Vijf jaar geleden was er een aantrekkelijke subsidie op zonnepanelen, dit is hoe Embert Messelink van A Rocha het aanpakt...

Apparaten

Ik vond dat onze super-de-luxe koffiemachine wel de deur uit kon. Zover is het (nog niet) gekomen, maar ik keek eens kritisch naar de apparaten in huis. Je hebt er vaak meer dan je denkt.. Kijk even mee, kan dat minder?

We can do it!

We leven in een wegwerpmaatschappij. Als er iets stuk is, gooien we het weg en kopen we een nieuwe. Ik betrap mezelf er soms nog steeds op dat mijn eerste gedacht ‘nieuwe kopen’ in plaats van ‘repareren’ is. Toch is repareren vaak duurzamer dan een nieuwe kopen...

Winter-ijver

Het is je vast niet ontgaan, het is winter! En het is nu mooi wit buiten! Gelukkig heb je binnen en buiten genoeg te doen. Zo reinigde ik mijn vachten in de sneeuw, met dank aan een trouwe volger voor de tip. Fijne (winter)dag!

Verlangenlijstje

Hieperdepiep, onze blogger is bijna jarig. Wat vraag je als je al zoveel hebt? En om maar aan te sluiten bij de Marie Kondo-hype, ooit al cadeaus ingepakt op Japanse wijze? Het is leuk en natuurlijk ook heel duurzaam... Lees snel verder!

Groene energie

Voor velen begint het nieuwe jaar met het voornemen om vaker te sporten. Een portie gezonde beweging kan geen kwaad, maar ik word niet enthousiast van de sportschool. En wel hier om…

Louwmaand

Januari. Niet de maand van uitbuiken, maar van nieuwe plannen en voornemens. Ik salueer naar mijn kladblok. Voorwaarts mars. Wat doe jij aan duurzaamheid dit jaar, of vind jij het niet belangrijk?...

Nieuw

Ja, het is de tijd van een nieuw jaar en nieuwe kansen. Onzin eigenlijk… want dat is toch dagelijks zo. De laatste maand staat toch in het teken van cadeautjes, maar zijn nieuwe cadeautjes wel altijd zo waardevol, of zijn tweedehands cadeaus net zo waardevol?...

Witte kerst

"Krijgen we een witte kerst?" Een vraag die al lang voordat iemand er iets zinnigs over kan zeggen, wordt gesteld. Vanaf begin vorige eeuw was dit slechts acht keer het geval; moet ik nog meer zeggen? Ja, Mirjam heeft er meer over te vertellen...

De stoppen door

En dan zit je ineens deels zonder stroom op zondagmorgen. Duurzaam zijn zonder daar voor te kiezen; het heeft zo zijn voordelen. Het probleem was snel verholpen, maar ik liet mijn gedachten er nog even over gaan en liet me er door inspireren voor ons alledaagse leven...

Groene k(r)ans

Wat mij betreft is deze maand vol feest, tradities en donkere dagen een mooie kans om groen in te kleuren. Kleine oplossingen om het anders te doen. Laten we breken met bepaalde gewoonten en tradities. Tenslotte is het niet nodig om alles te doen zoals we het altijd deden… Bij deze weer wat kleine stapjes in het groene land van duurzaamheid; grijp je k(r)ans!

Duurzember

We worden weken van tevoren in de stemming gebracht door de gezellige lampjes in de straten. Overal dansen de lichtslingers in de kille winterwind. Net of het ons niet kan schelen dat er weer een zeehond van z’n smeltende ijsschots af glibbert. Kerststollen in kartonnen displays, kant-en-klaar desserts: deel jij Mirjams sarcasme?

Capsule wardrobe

Op het moment dat je de hangertjes vol kleding niet meer heen en weer kunt schuiven en je niet anders dan proppen moet om nog een truitje op de stapel te krijgen… dan heb je een probleem. Tijd voor actie én een oplossing dacht onze blogger!

Afval bestaat niet

Sta je op het punt iets weg te gooien, vraag je dan eerst eens af wat je er nog mee zou kunnen doen. want bij veel spullen die je eigenlijk wilt weggooien kan je ze nog hergebruiken! Zo kan je veel dingen verzinnen die je van oud afval kan maken, Laat je creativiteit het werk doen!

Vacuüm

Tegenwoordig verpakken we bijna al ons eten. Je kent het wel, je haalt het uit de verpakking, je gooit het in de prullenbak of zoals sommige mensen op straat en kijkt er eigenlijk niet meer naar om. Maar wat gebeurt er nou met de verpakkingen als je het eenmaal hebt weggegooid? is het dan ook echt weg?..

Door de kleding de kast niet meer zien

Van bamboe tot biologisch katoen, je blijft zoeken naar materiaal wat goed geproduceerd is. En als je dan een duurzame stof hebt, is die stof dan ook echt eerlijk gemaakt?  Want een zogenaamd duurzaam stofje blijkt lang niet altijd zo duurzaam te zijn. Weten de bedrijven eigenlijk wel wie uiteindelijk de lapjes stof aan elkaar naait?

Gemak dient de mens - niet

‘Makkelijke’ dingen ontnemen ons de voldoening die we zullen ervaren als we zelf iets doen. Ik durf te stellen dat het een verarming is. De markt maakt ons onwetend en afhankelijk. En ik laat me onwetend en afhankelijk maken. Ik weet niet beter, of toch wel?
Iets met ouderwets gezellig doen en zelfgemaakte appelmoes?

De weg van de Mac

Ben jij je bewust van de impact van het vervoer van de producten die je koopt? Stel, je koopt een MacBook Pro online. Hoeveel CO2-uitstoot zou het vervoer naar jouw huis veroorzaken? 

Een bekende van ons in Engeland volgde via UPS tracking zijn bestelling en keek wel even vreemd op. 

Unplugged

Is ons leven er rustiger op geworden met al die handige machines en elektrische snufjes? Welnee, we zijn – of voelen ons – drukker dan ooit. Altijd bereikbaar, constant nieuwe input door alle meldingen en terwijl de wasmachine en afwasmachine draaien, bestellen we onze boodschappen online. Tijd voor Husflid! Hus wat?

Met mate

Minimaliseren is tegenwoordig helemaal hip en natuurlijk ook duurzaam; we hebben veel minder nodig dan we over het algemeen bezitten. Ik probeerde het en toegegeven: het geeft een voldaan gevoel. Je gooit veel weg, schenkt wat aan een ander. Heerlijk. Maar. Er is een maar...

Aan tafel – en niet in de prullenbak

Tsja. Daar zit je dan met een half bord pasta, een restje sla...wat doe je ermee? Allereerst valt er overal een lekker soepje van te maken, een andere optie is inspiratie op doen op het wereldwijde web. Lees snel welke tips Mirjam nog meer voor je heeft in de strijd tegen voedselverspilling!

Baby Bubble

Bij de oudste kwam het niet in me op, maar nu ben ik veel meer van de tweedehandse kleertjes. Zo was ik heel blij met een tasje van een vriendin, waar kleertjes in zaten van hun jongste waar hij uit gegroeid was. Mijn zus werkt bij een kringloop en kwam met tweedehands dekentjes aan en een handgemaakte slinger van stof. Nog meer fijne cadeaus? Lees de blog!

DIY: Wraps

Neem een blok kaas, een half gesneden komkommer of een schaaltje met hapjes van een gezellige avond… Hoe bewaar je dat – even – in de koelkast? Ik ontdekte de ‘wraps’, gemaakt van onder andere bijenwas. Met een elastiekje bind je een wrap om etenswaren of over een schaaltje. En het is echt zo gemaakt...

Ik ga op reis en neem mee...

Minder spullen om je mee te vermaken is meer vermaak met elkaar… kun je dat zo stellen? We hebben geen wifi en ook al is er internet, schermen worden in de vakantie uitgebannen. We reizen met een kaart en zoeken samen letterlijk onze weg. Ontdek Mirjams 'minder-spullen-is-meer-vakantie' inspiratie!

Neem de tijd!

Mijn volgende stap in duurzaam leven? Timemanagement. Niet alleen in het plannen, maar vooral in het omgaan met de tijd die we hebben. Want waar die haast nou goed voor was? Dat gejakker zit er gewoon in. En voor je het weet, heeft het hele gezin zo’n opgejaagd gevoel. De kinderen nemen het ook weer over, dat idee dat alles snel moet. En efficiënt is het niet.

Eén dag als vuilnisvrouw

Earth Overshoot Day is een goede dag om je bewust te worden van je ecologische voetafdruk. Op de website van Earth Overshoot Day staan een paar tips wat je die dag kan doen. Er zitten zoveel leuke bij, dat ik bijna niet kan kiezen. Toch springt er één uit. Dat is iets wat ik nog nooit gedaan heb...

Duurzame kleding

Als ik een nieuwe spijkerbroek ging kopen, keek ik meestal op het etiket voor de maat en de prijs. Tot een paar jaar geleden was dat voor mij voldoende informatie om wel of niet tot aankoop over te gaan. Nu denk ik daar anders over. Wist je bijvoorbeeld dat je 240 keer kunt douchen van het water dat nodig is voor één spijkerbroek?

Verzamelaar

Ik ben een verzamelaar. Het heeft al menig stof op doen waaien in ons huwelijk, want weggooien kan ik niet. Aangezien ik mezelf mag bestempelen als creatief, zie ik overal nog wel een tweede leven in. En dat is mooi. want daardoor gebruik je spullen nog eens. Toch is het soms tijd om dingen écht weg te doen. Lees snel verder hoe ik dit aanpak!

Kippen avonturen

Kippen; het blijft een leuke vorm van mini-zelfvoorziening. Wij voorzien onze dames en heer iedere dag van water en voer, in ruil voor verse eitjes. Dat je heel wat kunt beleven met kippen weet ik inmiddels ook. Van marters tot roofvogels...ga met ons mee op avontuur!

Maak kennis met onze nieuwe blogger!

Even voorstellen...ik ben Mirjam en zal regelmatig wat schrijven over alledaagse duurzaamheid. Het is echt niet zo dat ik precies weet hoe het moet, maar meer dat ik op zoek ben naar hoe het beter kan. Lees en denk je mee?

Hoeveel troep help jij de wereld in?

Een huishouden zonder afval, dat was het voornemen van de Amerikaanse Bea Johnson. Om dat te bereiken kocht ze geen spullen meer die onnodig verpakt waren. Ze besloot sowieso minder te kopen. Ze hergebruikte en recyclede. Het resultaat?

Vliegengordijn

Hoe leuk is het om iets moois en ook nog nuttigs te maken van lapjes die je nog hebt liggen? Laat je inspireren om een vliegengordijn te maken van Afrikaanse stof. Eenvoudig te maken, functioneel én vrolijk!

Je kunt de boom in

Bekijk het bos eens vanuit een ander perspectief, van boven. Een spannende tocht door een worteltunnel, een boomkroonpad door de toppen van de bomen. Houd je meer van het echte stoere klim-en klauterwerk, dan is een klimbos misschien meer iets voor jou. Wat wordt jullie volgende dagje uit? 

Maak van je tuin een zomertuin!

Het brengt zoveel vreugde met zich mee om een tuin of balkon te hebben met gonzende insecten en fladderende vlinders. Dat hoort gewoon bij de zomer. Benieuwd hoe jij van je tuin een echte zomertuin maakt met bloeiende bloemen en struiken?

Vakantieverkeer

Ik kijk nu al uit naar de vakantie. Jij ook? Tijd om te ontspannen en te genieten, waar je ook bent. Afhankelijk van je vakantie draagt deze voor een groot deel bij aan je ecologische voetafdruk. Hoe duurzaam is jouw vakantie?

Insectenhotel

Zodra de vorst verdwenen was en de zon haar warmte deed voelen, hoorde ik de insecten alweer gonzen. Insecten zijn nuttige en leuke beestjes die best wel wat hulp kunnen gebruiken. Wat kun jezelf doen? Maak een insectenhotel! 

Leve de hooikist

Weet u nog wat een hooikist is? Mijn moeder had er eentje. Ik herinner me nog dat tijdens het ontbijt de bonen aan de kook werden gebracht en dan in de hooikist werden gezet. Gedurende de dag werden ze dan vanzelf gaar. Lees snel hoe jij energiezuinig kunt koken terwijl je niet thuis bent!

Nieuwe energie

Een van de ontwikkelingen die ik op de voet volg, is die van nieuwe, duurzame energie. Zon en wind, daar mogen we veel van verwachten. Hoewel, volgens sommigen hebben we nog een lange weg te gaan om voldoende energie uit zon en wind te krijgen. Daarom zijn ook andere bronnen van belang: aardwarmte bijvoorbeeld.

Broodzakken

Soms heb je van die heldere momenten en besluit je rigoureus tot een verandering. Al dat plastic om ons voedsel stond (en staat) me enorm tegen. Mijn heldere moment betrof de broodzakken.

Warme truiendag

Vrijdag 2 februari is het ‘warme truiendag’. Het idee: verwarming een graadje lager en een trui aan. Goed voor het milieu en je portemonnee. Maak je het elke dag warme truiendag dat scheelt dit toch een paar honderd euro per jaar!

Een paar kilo minder

Veel mensen besluiten met nieuwjaar dat er een paar kilo af moet. Dat wil ik ook. Maar ik bedoel dan de hoeveelheid afval die ik produceer, niet mijn persoonlijk gewicht.

Van komkommers tot pickels

In mijn keukenkastje staat iets wat er vreemd uitziet en ook een beetje vreemd ruikt. Je zou denken dat ik niet goed schoonmaak en er nu iets gevaarlijks groeit in het kastje. Dat er iets groeit klopt, maar gevaarlijk is het niet: het is maar zuurkool.

De 'minder is meer' Sinterklaas

In veel huishoudens wordt pakjesavond gevierd. De aanloop daar naartoe is vaak een spannende en geheimzinnige tijd. Deuren zijn vaker dicht dan normaal. Soms verraadt het geluid van een zaag of een hamer enige activiteiten. We hoeven met sinterklaas niet flink uit te pakken, tenminste niet in spullen.

Hoe kan ik meer duurzaam leven?

Lastig en herkenbaar: dat je graag duurzaam wilt leven en tegelijk moet constateren dat het niet (voldoende) lukt. Tijdens een hagenpreek in Amersfoort vertelde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie over zijn streven om duurzaam te leven.

Hoe zit het met jouw groene energie?

Veel Nederlandse natuur is geen wildernis-natuur, maar cultuur-natuur. En die cultuur-natuur is enorm de moeite waard. Het zijn allemaal plekken die de sporen van de mens dragen.

Hoe duurzaam is mijn kerk?

Duurzaam leven begint thuis, maar het gaat door op het moment dat je de deur uit stapt. Duurzaam leven kan ook op het werk, bij een vereniging of in je kerk. Doet jouw kerk al iets met het thema schepping en duurzaamheid? 

Mens en natuur: kunnen die samen gaan?

Al hoeven mens en natuur geen spanning op te leveren; in praktijk is dat helaas wel vaak het geval. De akkers en weilanden in ons land benutten we zo intensief, dat voor insecten en vogels geen plek meer is. 

Re-creatie betekent her-schepping

De vakantie staat voor de deur. Een tijd van rust, ontspanning en recreatie. Dat laatste woord klinkt misschien wat plat, maar betekent letterlijk: her-schepping. Een prachtig woord! Er klinkt iets in door van onze toekomst.