Nieuwe energie

Een van de ontwikkelingen die ik op de voet volg, is die van nieuwe, duurzame energie. Zon en wind, daar mogen we veel van verwachten. Hoewel, volgens sommigen hebben we nog een lange weg te gaan om voldoende energie uit zon en wind te krijgen. Daarom zijn ook andere bronnen van belang: aardwarmte bijvoorbeeld.

Broodzakken

Soms heb je van die heldere momenten en besluit je rigoureus tot een verandering. Al dat plastic om ons voedsel stond (en staat) me enorm tegen. Mijn heldere moment betrof de broodzakken.

Warme truiendag

Vrijdag 2 februari is het ‘warme truiendag’. Het idee: verwarming een graadje lager en een trui aan. Goed voor het milieu en je portemonnee. Maak je het elke dag warme truiendag dat scheelt dit toch een paar honderd euro per jaar!

Een paar kilo minder

Veel mensen besluiten met nieuwjaar dat er een paar kilo af moet. Dat wil ik ook. Maar ik bedoel dan de hoeveelheid afval die ik produceer, niet mijn persoonlijk gewicht.

Van komkommers tot pickels

In mijn keukenkastje staat iets wat er vreemd uitziet en ook een beetje vreemd ruikt. Je zou denken dat ik niet goed schoonmaak en er nu iets gevaarlijks groeit in het kastje. Dat er iets groeit klopt, maar gevaarlijk is het niet: het is maar zuurkool.

De 'minder is meer' Sinterklaas

In veel huishoudens wordt pakjesavond gevierd. De aanloop daar naartoe is vaak een spannende en geheimzinnige tijd. Deuren zijn vaker dicht dan normaal. Soms verraadt het geluid van een zaag of een hamer enige activiteiten. We hoeven met sinterklaas niet flink uit te pakken, tenminste niet in spullen.

Hoe kan ik meer duurzaam leven?

Lastig en herkenbaar: dat je graag duurzaam wilt leven en tegelijk moet constateren dat het niet (voldoende) lukt. Tijdens een hagenpreek in Amersfoort vertelde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie over zijn streven om duurzaam te leven.

Hoe zit het met jouw groene energie?

Veel Nederlandse natuur is geen wildernis-natuur, maar cultuur-natuur. En die cultuur-natuur is enorm de moeite waard. Het zijn allemaal plekken die de sporen van de mens dragen.

Hoe duurzaam is mijn kerk?

Duurzaam leven begint thuis, maar het gaat door op het moment dat je de deur uit stapt. Duurzaam leven kan ook op het werk, bij een vereniging of in je kerk. Doet jouw kerk al iets met het thema schepping en duurzaamheid? 

Mens en natuur: kunnen die samen gaan?

Al hoeven mens en natuur geen spanning op te leveren; in praktijk is dat helaas wel vaak het geval. De akkers en weilanden in ons land benutten we zo intensief, dat voor insecten en vogels geen plek meer is. 

Re-creatie betekent her-schepping

De vakantie staat voor de deur. Een tijd van rust, ontspanning en recreatie. Dat laatste woord klinkt misschien wat plat, maar betekent letterlijk: her-schepping. Een prachtig woord! Er klinkt iets in door van onze toekomst. 

Red de wereld, plant een boom!

Was het maar zo eenvoudig als in de kop staat: plant een boompje en red de wereld. Dan zouden u en ik niet lang aarzelen en dat boompje planten, ook als het een paar centen kost. De werkelijkheid is vele malen ingewikkelder. 

Waar liggen jouw ‘roots’?

Aan mijn achternaam hoor je al waar mijn ‘roots’ liggen: in Twente. In dit kleinschalige landschap, waar ik in mijn jonge jaren eindeloos heb rondgefietst en vogels gekeken, hoor ik nog altijd thuis. Dat gaat er nooit meer uit. Ik voel me ermee verbonden.

Climate Stewards: even kennis maken

Stel je voor: dat je elke maaltijd op een open vuurtje zou moeten koken. Dat je de benodigde brandstof zelf zou moeten verzamelen in de bossen in de buurt. Wat zouden de gevolgen zijn?

Kerken: red uw weidevogels!

Misschien heb je dit bericht van Vogelbescherming en A Rocha de afgelopen weken in het nieuws gezien. Heb je zoals velen even je wenkbrauwen gefronst? Kerken hebben toch heel andere dingen te doen?

Hoe tevreden waren onze deelnemers in 2016?

In 2016 heeft de onafhankelijke organisatie Klantenvertellen.nl voor SamSam een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. 132 klanten hebben deelgenomen.

Waarom het zo moeilijk is om goede voornemens te handhaven?

Goede voornemens bedenken: dat doen we allemaal. Maar ons er vervolgens aan houden, dat is een heel ander verhaal. Bea Johnson vertelt hoe zij het heeft aangepakt.

Besparen met slimme lantaarnpalen

Terwijl zijn vliegtuig Schiphol naderde, zag Chintan Shah al die straatverlichting langs een netwerk van bijna verlaten straten. Dat moet toch slimmer kunnen, dacht hij.

Douche jij al eco?

Wereldwijd verdwijnt er water in de productie en transport van onder andere kleding en voedsel. Tegelijkertijd zitten veel mensen zonder drinkwater. Gelukkig kunnen wij hier iets aan doen!

Afval wordt design!

Sterke huizen bouwen van afval. Een geniaal idee. En waarom ook niet? We produceren ongeveer 560 kilo afval per jaar per persoon. We gooien met z’n allen zoveel weg en daarvan is lang niet alles onbruikbaar, in tegendeel zelfs.

Eten is om op te eten

Onnodig voedsel weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Eten is om op te eten! Gemiddeld wordt er jaarlijks per persoon 50 kilo voedsel weggegooid. Dat komt neer op 150 euro weggooien.

Waarom kopen we nog steeds flesjes?

Kraanwater in Nederland heeft een hoge kwaliteit én is erg goedkoop. Voor ongeveer 1 euro drink je een heel jaar kraanwater, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag.

De voordelen van samen rijden

Boodschappen doen? De kinderen naar school brengen? In tientallen kleine dorpen rijdt niet of nauwelijks meer een bus. Meerijden met dorpsgenoten is dan een ideale optie.

Herfst, herfst wat heb je te koop?!

De herfst heeft z’n intrede gedaan in ons land, de politiecontroles op fietsverlichting komen er weer aan! Hoe staat het ervoor met de verlichting op jouw fiets?

Supergroen verpakkingsmateriaal!

Milieu: als je erover nadenkt, had dat best de naam kunnen zijn van een Ikea-meubel. Het woord heeft een heel duidelijke Malmö of Söderhamn-feel, vind je niet? 

Schillen weggooien? Nee, maak er iets lekkers mee!

We schillen een sinaasappel en ui. En die schillen? Die gooien we weg. Jammer, want je kunt er nog van alles mee. 

MAF redt mensenlevens door zonnepanelen

Een wasje draaien, een uitgebreide maaltijd koken, even gezellig telefoneren. In Nederland is het allemaal vanzelfsprekend. Maar in Oeganda ligt dat net even iets anders..

Kleine verandering, grote impact!

Ruim 85% van de Nederlanders eet de laatste jaren regelmatig zonder vlees - gemiddeld bijna twee dagen per week. Steeds vaker is dit een bewuste keuze voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Energie waar je energie van krijgt

2 Mensen, 1 gedachte: een energiebedrijf dat bijdraagt aan het welzijn van de ander en van de aarde. Ik sprak Jan David Kleppe, één van de oprichters van SamSam over zijn drive en zijn missie. 

Koken zonder koken

Vroeger, toen brandstof vaak schaars was, was energiezuinig koken een must. Het heeft ook praktische voordelen: minder water - dus meer smaak, vitaminen en mineralen, geen risico op...

Energievreters in je huis

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks circa 3500 kWh aan energie. Dat betekent zo'n €770 aan verbruikskosten, en is goed voor net zo veel CO2- uitstoot als 9.000 kilometer autorijden!

Voortbewegen met behulp van stroom

Elektrisch (auto)rijden staat volop in de belangstelling. Logisch: het is niet alleen goed voor het milieu, maar eigenaren van een elektrische auto betalen ook minder belasting.

Dubbele meter, halve prijs

We gebruiken met ons allen een hoop energie, maar we kunnen er ook flink op besparen. Dat is goed voor het milieu, en het levert je geld op.

Fermenteren kun je leren

Groenten fermenteren wordt ook wel de hit van 2016 genoemd. De winegums verruilen de weckpotten voor groenten, fruit en andere levensmiddelen. Maar waarom is dat nou zo interessant en hoe kun je dat zelf doen?

Waarom iedereen algen zou moeten eten...

Wist je dat zeewier één van de beste vleesvervangers is, er energie mee opgewekt kan worden en de eerste duurzame zeewierfarms zich in onze Noordzee vestigen?

Donszzzz, slaap jij milieuvriendelijk?

Dons. Lekkere zachte kussens, een warme jas, een dekbed, een slaapzak, schattige zachte veertjes én een enorm leed dat er achter zit. Dieren die levend worden geplukt, soms wel tot vier keer voordat ze eindelijk geslacht worden.

Delen is vermenigvuldigen

Er wordt steeds meer gedeeld, delen is duurzaam en hip. Spullen delen of lenen werd vroeger vaak geassocieerd met armoede, maar tegenwoordig is delen het nieuwe hebben. 

Ik kies..

Supermarkten en voedselproducenten spelen aardig in op de gezondheidsgolf die momenteel door het land gaat. Eén van de strategieën is de producten voorzien van een logo. Bekijk een overzicht van veel voorkomende keurmerken en wat ze nu inhouden.

Bespaar op sluipstroom!

Elk apparaat in je woning kan een sluipverbruiker zijn. De koelkast, de computer, de telefoon, het koffiezetapparaat, die leuke lamp van je moeder en je elektrische tandenborstel.

Hoe maak ik zo min mogelijk slachtoffers?

Onze westerse consumptie maatschappij vraagt ontzettend veel van ontwikkelingslanden. Maar wat betekent dat nu voor mij als 'westerse' consument? En welke invloed heb ik daar op?

Groen, groener, groenst

Samen met de buren een windmolen kopen, of gezamenlijk de hele wijk uitrusten met zonnepanelen:het is populair. Zo'n 50.000 huishoudens krijgen tegenwoordig al groene stroom op die manier. Maar makkelijk om het te regelen, is het niet.

Gloei jij nog?

Is het 'dag gloeilamp, dag gezelligheid'? Welnee, een energiezuinige ledlamp hoeft helemaal niet voor zijn voorganger onder te doen.

De E-nummer Jungle

ADHD, allergieën, migraine. Zomaar een maar symptomen die zouden ontstaan of worden versterkt door het eten van E-nummers. Wat E-nummers inhouden is voor velen al een raadsel, maar wat ze met je lichaam en geest doen is al net zo onbekend.

Plantaardige Voeding

De één eet iedere dag vlees naast de aardappels, de ander beperkt zich tot alleen nog maar kaas en/of eieren. Maar waar doe ik nou goed aan als ik gezond wil eten? Is het wel verstandig om dierlijke producten te eten? Wat moet de basis zijn van mijn eetpatroon?

Rommel de bommel

Sinterklaas en chocoladeletters; een duo dat elkaar al trouw is sinds het eind van de 19e eeuw. Voor die tijd werden letters van onder andere deeg gemaakt en aan kinderen gegeven.

Bio-logisch!

Er is veel te doen over het wel of niet eten van biologische groenten en fruit. De één beweert dat het eten van bespoten producten geen kwaad kan. De ander zegt dat niet-biologische landbouwproducten schadelijk zijn voor de gezondheid.

Eerste blog, voorstellen dus!

Mijn naam is Arianne Bakkenes, vrouw van Dirk, coach in de jeugdhulpverlening en eigenaresse van De Voedzaak. Waarschijnlijk is duurzaamheid al een thema in je leven. Althans, daar ga ik van uit als je de website van SamSam bezoekt (...)

SamSam live op Groot Nieuws Radio

SamSam voert actie voor Groot Nieuws Radio! Gisteren werd een van de initiatiefnemers, Jan David Kleppe, live geïnterviewd in de Basiliek te Veenendaal.