Pindakaas - diy

Overal plastic, wat je ook nodig hebt. Een kleine poging in de strijd tegen plastic is het zelf maken van de dingen die je nodig hebt. In dit geval pindakaas!

Rupsje Nooitgenoeg

We hebben meer dan genoeg. Meer maakt ons niet meteen gelukkiger, eerder materialistisch en individualistisch. Hoe geef je dit mee in de opvoeding?

Kuddegedrag

Om duurzaam te leven hebben we elkaar nodig, dat is leuker en effectiever. Werkt jouw enthousiasme ook zo aanstekelijk?

Made in Japan

Wat komt er allemaal uit Japan? Onder andere duurzame inspiratie! Goudlijm-kunst, origami tot borduren, we kunnen weer aan de slag!

Bouwen aan de toekomst

De vaste maandlasten stijgen. Dit heeft te maken met de hogere kosten voor het wonen, de energie en de zorgverzekering. Herkenbaar? En valt hier nog iets aan te doen?

Duurzaam ondernemen - Stadsboerin

"We willen mensen dichterbij de natuur, dichterbij de herkomst van eten en dichterbij elkaar brengen." Een bezoekje bij de Stadsboerin Doetinchem.

Afvallen

Afval, het ligt overal. Wat doe je er tegen? Wat kunnen we er tegen doen? We zijn nog lang niet afval-vrij. Laat je inspireren!

Klant is koning

De klant is koning, zeggen ze. Ik mis dat vaak bij online bestellen. En is bestellen eigenlijk iets wat ik moet blijven doen? Pakketpost in groen licht.

Bloemen

De bloemetjes buiten! Onkruid is niet altijd onkruid... en kijk eens of je tuin op zowel je eigen menu als dat van de insecten staat. In het kader van nationale zaaidag op 22 april, een blog over bloemen!

Het is te leren

Duurzaamheid, dat is een goede gewoonte die je aan moet leren en niet van de een op de andere dag helemaal eigen bent. Hier 9 tips voor een duurzaam leven!

Speel goed

Goed spelen met speelgoed. Welke rol speelt speelgoed in een duurzame wereld? Welke keuzes maak jij? Wij vermaken ons het liefst dicht bij de natuur en stimuleren de creativiteit. Laat je inspireren!

Gunstige tarieven?

Wind, regen, lage temperaturen. Dat was twee weken geleden wel anders. Het was ongewoon warm. Een gevolg van de klimaatverandering? En wie is daar dan verantwoordelijk voor? Zoals altijd; een betere wereld begint bij jezelf. Toch?

Duurzaam wonen

Gekozen voor duurzaam isolatiemateriaal? Is zo'n beetje alles in huis tweedehands of ben je begonnen met ontspullen? Stoken jullie misschien duurzaam of heb jij dé tips voor een tuinontwerp waarin je bewust na hebt gedacht over een bijdrage aan een betere, natuurlijke omgeving? SamSam hoort graag van je!

Wassen en drogen

Ooit gehoord van wasdroogbollen? Ik tot voor kort niet, maar het werkt goed. Mijn eerste was van dit jaar hing alweer buiten te drogen. En naast mijn zelfgemaakte wasmiddel, let ik ook meer op wat ik in de was doe. Je begrijpt het al. Deze blog gaat over wassen en drogen. Met een recept voor wasmiddel. Hoe (duurzaam) was en droog jij?

Veertigdagentijd

Komende 6 maart is het weer zover: de vastentijd begint. Wat is het doel van christelijk vasten? Christelijk vasten kan ons dichterbij God brengen. Het is een tijd van inkeer en omkeer. Door onthouding komt er tijd of energie vrij. Door deze tijd of energie te besteden aan gebed of zorg voor je naasten, dien je God.

De boeken in

Alles met de smartphone. En ja, dat ding is reuzehandig. Maar afgezien van het feit dat veel gebruik ook veel opladen betekent, word ik eigenlijk horendol van de prikkels. Dan maar weer ambachtelijk terug de keuken in met een kookboek. Gebruik jij je kookboeken nog?

Marie Kond­ō en andere trends, doe jij er aan mee?

Marie Kondōdus. Ze ruimt op en dan vouwt ze alles op – als er überhaupt iets overblijft – en daar kun je dus een hele serie mee vullen. Vaak houd ik dat opgeruimde helemaal niet vol. Het lijkt me dan ook niet slim om haar methode één op één toe te passen in mijn leven. Zoals het me eigenlijk vergaat met alle trends.

Autodelen: dit is wat je moet weten

Het rijden van een deelauto ten opzicht van een eigen auto heeft voordelen: geen zorgen over onderhoud of verzekering, goedkoper (als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt) en beter voor het milieu. Nog niet bekend met de deelauto? In deze blog vertelt Veraniek je alle ins en outs!

Minder betalen voor energie – het kan!

Sinds het nieuwe jaar is gestart moeten we meer betalen voor onze energierekening. Maar kan je ook minder gaan betalen voor je energie dit jaar?... Vijf jaar geleden was er een aantrekkelijke subsidie op zonnepanelen, dit is hoe Embert Messelink van A Rocha het aanpakt...

Apparaten

Ik vond dat onze super-de-luxe koffiemachine wel de deur uit kon. Zover is het (nog niet) gekomen, maar ik keek eens kritisch naar de apparaten in huis. Je hebt er vaak meer dan je denkt.. Kijk even mee, kan dat minder?

We can do it!

We leven in een wegwerpmaatschappij. Als er iets stuk is, gooien we het weg en kopen we een nieuwe. Ik betrap mezelf er soms nog steeds op dat mijn eerste gedacht ‘nieuwe kopen’ in plaats van ‘repareren’ is. Toch is repareren vaak duurzamer dan een nieuwe kopen...

Winter-ijver

Het is je vast niet ontgaan, het is winter! En het is nu mooi wit buiten! Gelukkig heb je binnen en buiten genoeg te doen. Zo reinigde ik mijn vachten in de sneeuw, met dank aan een trouwe volger voor de tip. Fijne (winter)dag!

Verlangenlijstje

Hieperdepiep, onze blogger is bijna jarig. Wat vraag je als je al zoveel hebt? En om maar aan te sluiten bij de Marie Kondo-hype, ooit al cadeaus ingepakt op Japanse wijze? Het is leuk en natuurlijk ook heel duurzaam... Lees snel verder!

Groene energie

Voor velen begint het nieuwe jaar met het voornemen om vaker te sporten. Een portie gezonde beweging kan geen kwaad, maar ik word niet enthousiast van de sportschool. En wel hier om…

Louwmaand

Januari. Niet de maand van uitbuiken, maar van nieuwe plannen en voornemens. Ik salueer naar mijn kladblok. Voorwaarts mars. Wat doe jij aan duurzaamheid dit jaar, of vind jij het niet belangrijk?...

Nieuw

Ja, het is de tijd van een nieuw jaar en nieuwe kansen. Onzin eigenlijk… want dat is toch dagelijks zo. De laatste maand staat toch in het teken van cadeautjes, maar zijn nieuwe cadeautjes wel altijd zo waardevol, of zijn tweedehands cadeaus net zo waardevol?...

Witte kerst

"Krijgen we een witte kerst?" Een vraag die al lang voordat iemand er iets zinnigs over kan zeggen, wordt gesteld. Vanaf begin vorige eeuw was dit slechts acht keer het geval; moet ik nog meer zeggen? Ja, Mirjam heeft er meer over te vertellen...

De stoppen door

En dan zit je ineens deels zonder stroom op zondagmorgen. Duurzaam zijn zonder daar voor te kiezen; het heeft zo zijn voordelen. Het probleem was snel verholpen, maar ik liet mijn gedachten er nog even over gaan en liet me er door inspireren voor ons alledaagse leven...

Groene k(r)ans

Wat mij betreft is deze maand vol feest, tradities en donkere dagen een mooie kans om groen in te kleuren. Kleine oplossingen om het anders te doen. Laten we breken met bepaalde gewoonten en tradities. Tenslotte is het niet nodig om alles te doen zoals we het altijd deden… Bij deze weer wat kleine stapjes in het groene land van duurzaamheid; grijp je k(r)ans!

Duurzember

We worden weken van tevoren in de stemming gebracht door de gezellige lampjes in de straten. Overal dansen de lichtslingers in de kille winterwind. Net of het ons niet kan schelen dat er weer een zeehond van z’n smeltende ijsschots af glibbert. Kerststollen in kartonnen displays, kant-en-klaar desserts: deel jij Mirjams sarcasme?

Capsule wardrobe

Op het moment dat je de hangertjes vol kleding niet meer heen en weer kunt schuiven en je niet anders dan proppen moet om nog een truitje op de stapel te krijgen… dan heb je een probleem. Tijd voor actie én een oplossing dacht onze blogger!

Afval bestaat niet

Sta je op het punt iets weg te gooien, vraag je dan eerst eens af wat je er nog mee zou kunnen doen. want bij veel spullen die je eigenlijk wilt weggooien kan je ze nog hergebruiken! Zo kan je veel dingen verzinnen die je van oud afval kan maken, Laat je creativiteit het werk doen!

Vacuüm

Tegenwoordig verpakken we bijna al ons eten. Je kent het wel, je haalt het uit de verpakking, je gooit het in de prullenbak of zoals sommige mensen op straat en kijkt er eigenlijk niet meer naar om. Maar wat gebeurt er nou met de verpakkingen als je het eenmaal hebt weggegooid? is het dan ook echt weg?..

Door de kleding de kast niet meer zien

Van bamboe tot biologisch katoen, je blijft zoeken naar materiaal wat goed geproduceerd is. En als je dan een duurzame stof hebt, is die stof dan ook echt eerlijk gemaakt?  Want een zogenaamd duurzaam stofje blijkt lang niet altijd zo duurzaam te zijn. Weten de bedrijven eigenlijk wel wie uiteindelijk de lapjes stof aan elkaar naait?

Gemak dient de mens - niet

‘Makkelijke’ dingen ontnemen ons de voldoening die we zullen ervaren als we zelf iets doen. Ik durf te stellen dat het een verarming is. De markt maakt ons onwetend en afhankelijk. En ik laat me onwetend en afhankelijk maken. Ik weet niet beter, of toch wel?
Iets met ouderwets gezellig doen en zelfgemaakte appelmoes?

De weg van de Mac

Ben jij je bewust van de impact van het vervoer van de producten die je koopt? Stel, je koopt een MacBook Pro online. Hoeveel CO2-uitstoot zou het vervoer naar jouw huis veroorzaken? 

Een bekende van ons in Engeland volgde via UPS tracking zijn bestelling en keek wel even vreemd op. 

Unplugged

Is ons leven er rustiger op geworden met al die handige machines en elektrische snufjes? Welnee, we zijn – of voelen ons – drukker dan ooit. Altijd bereikbaar, constant nieuwe input door alle meldingen en terwijl de wasmachine en afwasmachine draaien, bestellen we onze boodschappen online. Tijd voor Husflid! Hus wat?

Met mate

Minimaliseren is tegenwoordig helemaal hip en natuurlijk ook duurzaam; we hebben veel minder nodig dan we over het algemeen bezitten. Ik probeerde het en toegegeven: het geeft een voldaan gevoel. Je gooit veel weg, schenkt wat aan een ander. Heerlijk. Maar. Er is een maar...

Aan tafel – en niet in de prullenbak

Tsja. Daar zit je dan met een half bord pasta, een restje sla...wat doe je ermee? Allereerst valt er overal een lekker soepje van te maken, een andere optie is inspiratie op doen op het wereldwijde web. Lees snel welke tips Mirjam nog meer voor je heeft in de strijd tegen voedselverspilling!

Baby Bubble

Bij de oudste kwam het niet in me op, maar nu ben ik veel meer van de tweedehandse kleertjes. Zo was ik heel blij met een tasje van een vriendin, waar kleertjes in zaten van hun jongste waar hij uit gegroeid was. Mijn zus werkt bij een kringloop en kwam met tweedehands dekentjes aan en een handgemaakte slinger van stof. Nog meer fijne cadeaus? Lees de blog!

DIY: Wraps

Neem een blok kaas, een half gesneden komkommer of een schaaltje met hapjes van een gezellige avond… Hoe bewaar je dat – even – in de koelkast? Ik ontdekte de ‘wraps’, gemaakt van onder andere bijenwas. Met een elastiekje bind je een wrap om etenswaren of over een schaaltje. En het is echt zo gemaakt...

Ik ga op reis en neem mee...

Minder spullen om je mee te vermaken is meer vermaak met elkaar… kun je dat zo stellen? We hebben geen wifi en ook al is er internet, schermen worden in de vakantie uitgebannen. We reizen met een kaart en zoeken samen letterlijk onze weg. Ontdek Mirjams 'minder-spullen-is-meer-vakantie' inspiratie!

Neem de tijd!

Mijn volgende stap in duurzaam leven? Timemanagement. Niet alleen in het plannen, maar vooral in het omgaan met de tijd die we hebben. Want waar die haast nou goed voor was? Dat gejakker zit er gewoon in. En voor je het weet, heeft het hele gezin zo’n opgejaagd gevoel. De kinderen nemen het ook weer over, dat idee dat alles snel moet. En efficiënt is het niet.

Eén dag als vuilnisvrouw

Earth Overshoot Day is een goede dag om je bewust te worden van je ecologische voetafdruk. Op de website van Earth Overshoot Day staan een paar tips wat je die dag kan doen. Er zitten zoveel leuke bij, dat ik bijna niet kan kiezen. Toch springt er één uit. Dat is iets wat ik nog nooit gedaan heb...

Duurzame kleding

Als ik een nieuwe spijkerbroek ging kopen, keek ik meestal op het etiket voor de maat en de prijs. Tot een paar jaar geleden was dat voor mij voldoende informatie om wel of niet tot aankoop over te gaan. Nu denk ik daar anders over. Wist je bijvoorbeeld dat je 240 keer kunt douchen van het water dat nodig is voor één spijkerbroek?

Verzamelaar

Ik ben een verzamelaar. Het heeft al menig stof op doen waaien in ons huwelijk, want weggooien kan ik niet. Aangezien ik mezelf mag bestempelen als creatief, zie ik overal nog wel een tweede leven in. En dat is mooi. want daardoor gebruik je spullen nog eens. Toch is het soms tijd om dingen écht weg te doen. Lees snel verder hoe ik dit aanpak!

Kippen avonturen

Kippen; het blijft een leuke vorm van mini-zelfvoorziening. Wij voorzien onze dames en heer iedere dag van water en voer, in ruil voor verse eitjes. Dat je heel wat kunt beleven met kippen weet ik inmiddels ook. Van marters tot roofvogels...ga met ons mee op avontuur!

Maak kennis met onze nieuwe blogger!

Even voorstellen...ik ben Mirjam en zal regelmatig wat schrijven over alledaagse duurzaamheid. Het is echt niet zo dat ik precies weet hoe het moet, maar meer dat ik op zoek ben naar hoe het beter kan. Lees en denk je mee?

Hoeveel troep help jij de wereld in?

Een huishouden zonder afval, dat was het voornemen van de Amerikaanse Bea Johnson. Om dat te bereiken kocht ze geen spullen meer die onnodig verpakt waren. Ze besloot sowieso minder te kopen. Ze hergebruikte en recyclede. Het resultaat?

Vliegengordijn

Hoe leuk is het om iets moois en ook nog nuttigs te maken van lapjes die je nog hebt liggen? Laat je inspireren om een vliegengordijn te maken van Afrikaanse stof. Eenvoudig te maken, functioneel én vrolijk!