Hartverwarmend

November, dat is eigenlijk pre-december. We willen elkaar eens flink verwennen. De (cadeau)tip voor de komende maanden leest u hier!

Herfstrecept

Het is herfst, het is je vast niet ontgaan. Wij doken onlangs met de familie het bos in en hadden een 'eenvoudig' feest in herfstsferen. Hoe simpel het kan zijn lees je in de blog.

Fijn in de trein

We wisten meteen wat onze vakantiebestemming zou worden. De enige keuze was nog met welk vervoersmiddel. Ik vergeleek het vliegtuig, de auto en de trein. 

Zeg het met bloemen

Ik zag afgelopen week tulpen in de supermarkt. Tulpen. Het is oktober. Bijna november. Het is herfst en we verkopen voorjaarsbloemen. Ik geloof niet dat we dat moeten willen. Tulpen in oktober is vast niet duurzaam. Kan dat anders?

Alle beetjes helpen

Ik ben een beetje de weg kwijt. Wat is waar? Wat is wijs? Wie heeft de grootste schuld in het verhaal van de klimaatverandering? Laat ik het maar dicht bij mezelf houden; alle beetjes helpen!

Hoor je de vogels fluiten?

Zodra ik wakker werd hoorde ik al vogels fluiten. Van dit soort dagen word ik blij. Minder blij was ik een paar weken geleden, toen er een rapport gepubliceerd werd die aangaf dat het wereldwijd erg slecht gaat met de biodeversiteit.

Isoleren

We zijn verhuisd naar de helft van een verbouwde boerderij. En alles is bijzonder goed geïsoleerd, daar pluk ik nu al de vruchten van.

Gratis zonne-energie

SamSam heeft iets nieuws - zonnepanelen. Je hoeft geen grote investering te doen om te kunnen profiteren van zonnepanelen en houd je geld over om andere dingen te doen. Lees snel verder!

Challenges

Wanneer je actief bent op social media, dan zie je met enkele regelmaat challenges voorbij komen. Ook in de blog zijn verschillende uitdagingen gepasseerd. Maar de vraag die ik mezelf stel is waarom ik het hier van af laat hangen.

Bomen

Het is je vast niet ontgaan dat er op dit moment veel bosbranden zijn in het Amazone-gebied. Een aantal cijfers over bomen, CO2 en zuurstof zette me aan het denken en aan het rekenen.

project: Zimbabwe

SamSam is een sociale onderneming. Dit betekent dat geld verdienen niet het hoofddoel is, maar een middel om maatschappelijke waarde te creëren. Vandaag in het middelpunt: de duurzame landbouwtraining in Zimbabwe. 

Aan de bak(fiets)

Je ziet ze steeds meer; de bakfietsen. Trappende ouders of oppassers met een bak vol vrolijke kindertjes. Ik ben fan en velen met mij. Vandaag een ode aan de bakfiets met een klein uitstapje naar de elektrische fiets en een optimaal gebruik van de niet zo duurzame accu.

Automatische snufjes

Afgelopen week de aanleg van elektriciteit. Overal liggen en hangen leidingen. 'Je kunt niet genoeg stopcontacten hebben,' aldus de installateur. Dat leek me ook wel ja, lekker handig om - wanneer ik weer eens de boel omgooi - overal in te kunnen pluggen. Of... toch niet?

Kriebelbeestjes

Waar ik het liefst van me af sla bij vliegen, muggen en wespen, kan ik beter even twee keer nadenken. Zouden er 'nutteloze' dieren bestaan in de schepping? En wat als we massaal aan het gif en andere middelen gaan om deze dieren uit te roeien?

Duurzaam wonen - Thirza

In de zomer zijn we meer buiten. Het wonen en leven dicht bij de natuur vind Thirza heel belangrijk. 'We ontdekken graag wat de schepping ons te bieden heeft.' Lees hier meer over hoe Thirza duurzaam leeft en woont.

Het is groen en je wordt er blij van...

Een groene opkikker voor het lichaam. Hoe zorg je op een duurzame manier voor je lichaam. Hier een aantal duurzame (zelfmaak)tips en weetjes.

Wij blijven thuis, SamSam

In de zomer gaan we massaal op reis. Maar wat als je thuisblijft? Wat zijn de voordelen en hoe pak je dat aan? Enkele tips in deze blog.

Duurzaam wonen - Sanneke

Welkom bij Sanneke. Ze woont duurzaam en we nemen een kijkje in haar huis ter inspiratie. Met aangenaam veel foto's dit keer.

Pindakaas - diy

Overal plastic, wat je ook nodig hebt. Een kleine poging in de strijd tegen plastic is het zelf maken van de dingen die je nodig hebt. In dit geval pindakaas!

Rupsje Nooitgenoeg

We hebben meer dan genoeg. Meer maakt ons niet meteen gelukkiger, eerder materialistisch en individualistisch. Hoe geef je dit mee in de opvoeding?

Kuddegedrag

Om duurzaam te leven hebben we elkaar nodig, dat is leuker en effectiever. Werkt jouw enthousiasme ook zo aanstekelijk?

Made in Japan

Wat komt er allemaal uit Japan? Onder andere duurzame inspiratie! Goudlijm-kunst, origami tot borduren, we kunnen weer aan de slag!

Bouwen aan de toekomst

De vaste maandlasten stijgen. Dit heeft te maken met de hogere kosten voor het wonen, de energie en de zorgverzekering. Herkenbaar? En valt hier nog iets aan te doen?

Duurzaam ondernemen - Stadsboerin

"We willen mensen dichterbij de natuur, dichterbij de herkomst van eten en dichterbij elkaar brengen." Een bezoekje bij de Stadsboerin Doetinchem.

Afvallen

Afval, het ligt overal. Wat doe je er tegen? Wat kunnen we er tegen doen? We zijn nog lang niet afval-vrij. Laat je inspireren!

Klant is koning

De klant is koning, zeggen ze. Ik mis dat vaak bij online bestellen. En is bestellen eigenlijk iets wat ik moet blijven doen? Pakketpost in groen licht.

Bloemen

De bloemetjes buiten! Onkruid is niet altijd onkruid... en kijk eens of je tuin op zowel je eigen menu als dat van de insecten staat. In het kader van nationale zaaidag op 22 april, een blog over bloemen!

Het is te leren

Duurzaamheid, dat is een goede gewoonte die je aan moet leren en niet van de een op de andere dag helemaal eigen bent. Hier 9 tips voor een duurzaam leven!

Speel goed

Goed spelen met speelgoed. Welke rol speelt speelgoed in een duurzame wereld? Welke keuzes maak jij? Wij vermaken ons het liefst dicht bij de natuur en stimuleren de creativiteit. Laat je inspireren!

Gunstige tarieven?

Wind, regen, lage temperaturen. Dat was twee weken geleden wel anders. Het was ongewoon warm. Een gevolg van de klimaatverandering? En wie is daar dan verantwoordelijk voor? Zoals altijd; een betere wereld begint bij jezelf. Toch?

Duurzaam wonen

Gekozen voor duurzaam isolatiemateriaal? Is zo'n beetje alles in huis tweedehands of ben je begonnen met ontspullen? Stoken jullie misschien duurzaam of heb jij dé tips voor een tuinontwerp waarin je bewust na hebt gedacht over een bijdrage aan een betere, natuurlijke omgeving? SamSam hoort graag van je!

Wassen en drogen

Ooit gehoord van wasdroogbollen? Ik tot voor kort niet, maar het werkt goed. Mijn eerste was van dit jaar hing alweer buiten te drogen. En naast mijn zelfgemaakte wasmiddel, let ik ook meer op wat ik in de was doe. Je begrijpt het al. Deze blog gaat over wassen en drogen. Met een recept voor wasmiddel. Hoe (duurzaam) was en droog jij?

Veertigdagentijd

Komende 6 maart is het weer zover: de vastentijd begint. Wat is het doel van christelijk vasten? Christelijk vasten kan ons dichterbij God brengen. Het is een tijd van inkeer en omkeer. Door onthouding komt er tijd of energie vrij. Door deze tijd of energie te besteden aan gebed of zorg voor je naasten, dien je God.

De boeken in

Alles met de smartphone. En ja, dat ding is reuzehandig. Maar afgezien van het feit dat veel gebruik ook veel opladen betekent, word ik eigenlijk horendol van de prikkels. Dan maar weer ambachtelijk terug de keuken in met een kookboek. Gebruik jij je kookboeken nog?

Marie Kond­ō en andere trends, doe jij er aan mee?

Marie Kondōdus. Ze ruimt op en dan vouwt ze alles op – als er überhaupt iets overblijft – en daar kun je dus een hele serie mee vullen. Vaak houd ik dat opgeruimde helemaal niet vol. Het lijkt me dan ook niet slim om haar methode één op één toe te passen in mijn leven. Zoals het me eigenlijk vergaat met alle trends.

Autodelen: dit is wat je moet weten

Het rijden van een deelauto ten opzicht van een eigen auto heeft voordelen: geen zorgen over onderhoud of verzekering, goedkoper (als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt) en beter voor het milieu. Nog niet bekend met de deelauto? In deze blog vertelt Veraniek je alle ins en outs!

Minder betalen voor energie – het kan!

Sinds het nieuwe jaar is gestart moeten we meer betalen voor onze energierekening. Maar kan je ook minder gaan betalen voor je energie dit jaar?... Vijf jaar geleden was er een aantrekkelijke subsidie op zonnepanelen, dit is hoe Embert Messelink van A Rocha het aanpakt...

Apparaten

Ik vond dat onze super-de-luxe koffiemachine wel de deur uit kon. Zover is het (nog niet) gekomen, maar ik keek eens kritisch naar de apparaten in huis. Je hebt er vaak meer dan je denkt.. Kijk even mee, kan dat minder?

We can do it!

We leven in een wegwerpmaatschappij. Als er iets stuk is, gooien we het weg en kopen we een nieuwe. Ik betrap mezelf er soms nog steeds op dat mijn eerste gedacht ‘nieuwe kopen’ in plaats van ‘repareren’ is. Toch is repareren vaak duurzamer dan een nieuwe kopen...

Winter-ijver

Het is je vast niet ontgaan, het is winter! En het is nu mooi wit buiten! Gelukkig heb je binnen en buiten genoeg te doen. Zo reinigde ik mijn vachten in de sneeuw, met dank aan een trouwe volger voor de tip. Fijne (winter)dag!

Verlangenlijstje

Hieperdepiep, onze blogger is bijna jarig. Wat vraag je als je al zoveel hebt? En om maar aan te sluiten bij de Marie Kondo-hype, ooit al cadeaus ingepakt op Japanse wijze? Het is leuk en natuurlijk ook heel duurzaam... Lees snel verder!

Groene energie

Voor velen begint het nieuwe jaar met het voornemen om vaker te sporten. Een portie gezonde beweging kan geen kwaad, maar ik word niet enthousiast van de sportschool. En wel hier om…

Louwmaand

Januari. Niet de maand van uitbuiken, maar van nieuwe plannen en voornemens. Ik salueer naar mijn kladblok. Voorwaarts mars. Wat doe jij aan duurzaamheid dit jaar, of vind jij het niet belangrijk?...

Nieuw

Ja, het is de tijd van een nieuw jaar en nieuwe kansen. Onzin eigenlijk… want dat is toch dagelijks zo. De laatste maand staat toch in het teken van cadeautjes, maar zijn nieuwe cadeautjes wel altijd zo waardevol, of zijn tweedehands cadeaus net zo waardevol?...

Witte kerst

"Krijgen we een witte kerst?" Een vraag die al lang voordat iemand er iets zinnigs over kan zeggen, wordt gesteld. Vanaf begin vorige eeuw was dit slechts acht keer het geval; moet ik nog meer zeggen? Ja, Mirjam heeft er meer over te vertellen...

De stoppen door

En dan zit je ineens deels zonder stroom op zondagmorgen. Duurzaam zijn zonder daar voor te kiezen; het heeft zo zijn voordelen. Het probleem was snel verholpen, maar ik liet mijn gedachten er nog even over gaan en liet me er door inspireren voor ons alledaagse leven...

Groene k(r)ans

Wat mij betreft is deze maand vol feest, tradities en donkere dagen een mooie kans om groen in te kleuren. Kleine oplossingen om het anders te doen. Laten we breken met bepaalde gewoonten en tradities. Tenslotte is het niet nodig om alles te doen zoals we het altijd deden… Bij deze weer wat kleine stapjes in het groene land van duurzaamheid; grijp je k(r)ans!

Duurzember

We worden weken van tevoren in de stemming gebracht door de gezellige lampjes in de straten. Overal dansen de lichtslingers in de kille winterwind. Net of het ons niet kan schelen dat er weer een zeehond van z’n smeltende ijsschots af glibbert. Kerststollen in kartonnen displays, kant-en-klaar desserts: deel jij Mirjams sarcasme?

Capsule wardrobe

Op het moment dat je de hangertjes vol kleding niet meer heen en weer kunt schuiven en je niet anders dan proppen moet om nog een truitje op de stapel te krijgen… dan heb je een probleem. Tijd voor actie én een oplossing dacht onze blogger!

Afval bestaat niet

Sta je op het punt iets weg te gooien, vraag je dan eerst eens af wat je er nog mee zou kunnen doen. want bij veel spullen die je eigenlijk wilt weggooien kan je ze nog hergebruiken! Zo kan je veel dingen verzinnen die je van oud afval kan maken, Laat je creativiteit het werk doen!