Wij blijven thuis

Het leven beperkt zich tot over het algemeen de vierkante meters van het huis. Zes gezinsleden in de leeftijd van anderhalf tot tweeëndertig. Gelukkig hebben we nog heel veel ruimte om ons heen buiten en voelen we ons goed. Met ups and downs, dat wel. Het is zoeken naar een bepaalde structuur, ruimte gevend aan de uitspattingen en... genietend van de lente!

Hoe vies is jouw kleding?

Duurzamer gaan leven kan al door simpele dingen in je dagelijkse leven aan te passen. Gooi bijvoorbeeld niet zomaar kleding in de was wanneer het niet nodig is, door het vaker te dragen gaat je kleding langer mee en denk je aan het milieu. 

Laat compostwormen helpen

Doe je zelf al hard je best om het afval te verminderen, maar kun je zeker hulp gebruiken?Neem compostwormen in huis, zij helpen je met het verminderen van afval door het om te zetten in compost.

Week zonder vlees

Een poosje terug plaatsten we een blog over het eten van vlees (of juist niet). Van 9 tot 15 maart is het de nationale week zonder vlees. Waarom? En waar begin je? Bij deze wat tips om mee te kunnen doen. 

Zuivere koffie

Wij Nederlanders houden van koffie. En thee ook trouwens. In vele soorten te verkrijgen tegenwoordig. En als we samen vele liters wegdrinken, is het niet meer dan logisch te stellen dat we ook met ons drinken invloed kunnen hebben op de wereld om ons heen. Houd jij ook van een zuivere en eerlijke dampende kop koffie of thee?

Duurzame patiënt

Ik ben al meer dan twee weken thuis met een gebroken teen. Klein botje, grote gevolgen. Maar weet je wat ik ontdekte? Het is best duurzaam, dat thuiszitten. Hoe, dat lees je hier.

Van vleeseter naar flexitariër

Een duurzamer leven leiden? Hier komt onder andere minder vlees eten bij kijken. Het minderen van vlees eten gebeurd vaak in stapjes en tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor te verkrijgen. Lees de blog voor het verhaal van Veraniek Veldstra, waarin zij haar stappen tot een duurzamer leven toelicht. 

The Biggest Little Farm

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen ze. Ik brak afgelopen week mijn teen, gewoon bij het stoten tegen het bed. En nu zit ik dus al een halve week op de bank. Er wordt goed voor me gezorgd, gelukkig. En ik verveel me niet. Zo keek ik de prachtige film 'The Biggest Little Farm' - een aanrader!

Duurzame verhalen

SamSam kan de wereld niet redden. Maar SamSam draagt haar verantwoordelijkheid, zoveel als mogelijk. Steeds een stapje meer, steeds een tandje beter. Hoe meer anderen aansluiten, hoe beter. We zijn daarom benieuwd naar duurzame verhalen. Zakelijk, persoonlijk en in de buurt. We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Deel je mee?

Kleuradvies

Onlangs won ik een kleuradvies-workshop en ging ik met de trein naar Leiden om me onder te dompelen in de wereld van kleur en stijl. Voor mij een mooie afsluiter van een jaar geen nieuwe kleding kopen en het uitzetten van de koers voor de toekomst. Want wat is er veel te verzetten wat betreft duurzaamheid op dit gebied. Weten wat je mooi vindt en wat je past is belangrijker dan ik dacht, leerde ik.

Groene groei

Naast de bucketlist is er nog meer goed en groen nieuws dit jaar. Zo is er een vacature en een mooie samenwerking. Ontwikkelingen waardoor we stapje voor stapje meer kunnen betekenen voor elkaar en de wereld.

Bucketlist

Goede voornemens. Zeker op duurzaam gebied valt er nog veel te doen. Om het behapbaar te houden, is er een bucketlist. Lees er hier meer over!

Nieuwjaar

We wensen u alle goed toe voor het nieuwe jaar. Misschien een jaar waarin er grootse plannen worden gemaakt, dromen uitkomen of nieuwe uitdagingen aangegaan zijn. Een groen voornemen misschien? Wat dat betreft begon dit jaar natuurlijk niet fraai. Er is al zoveel narigheid, maar de jaarwisseling zelf verliep ook onnodig treurig en zorgwekkend. Wat gaan we daar aan doen?

Nostalgie

Er ging hier dit jaar een karig aantal kaarten de deur uit in de laatste weken voor het einde van het jaar. Ik vind het toch jammer achteraf. Maar... post, is dat wel zo duurzaam? Of moet ik me dat helemaal niet af willen vragen?

Wij, SamSam

Zoals u weet, is SamSam niet een doorsnee energieleverancier. Het ontstond in 2013. We kwamen samen met het initiatief: er moest een energieleverancier komen die het anders doet dan de grote, traditionele energiebedrijven. Dit is in het kort ons verhaal.

Wist je dat... afval

Je kunt niet alles weten. Ook niet alles eten trouwens, zo bleek maar weer. Ik ontdekte een aantal groene dingen die ik altijd nietsvermoedend had gebruikt en gedaan, waar ik nu toch wel over na zal denken in het vervolg. 

Advent

Als er een maand is waarop de uitdaging om duurzaam te leven tot een hoogtepunt komt, is het wel december. Er is al wat over gezegd - ook hier - maar dat we het blijven noemen is blijkbaar ook nog steeds hard nodig. Maar is deze maand meer te melden.

Goed nieuws

'De aarde staat in brand,' en 'We zijn de laatste generatie die nog iets kan doen.' Dat zijn geen opbeurende teksten. Er is tegenwoordig veel aandacht voor het klimaat en er zijn ook veel zorgelijke ontwikkelingen te melden. Maar vandaag even een rondje goed nieuws; mooie initiatieven en groene ontwikkelingen. 

Hartverwarmend

November, dat is eigenlijk pre-december. We willen elkaar eens flink verwennen. De (cadeau)tip voor de komende maanden leest u hier!

Herfstrecept

Het is herfst, het is je vast niet ontgaan. Wij doken onlangs met de familie het bos in en hadden een 'eenvoudig' feest in herfstsferen. Hoe simpel het kan zijn lees je in de blog.

Fijn in de trein

We wisten meteen wat onze vakantiebestemming zou worden. De enige keuze was nog met welk vervoersmiddel. Ik vergeleek het vliegtuig, de auto en de trein. 

Zeg het met bloemen

Ik zag afgelopen week tulpen in de supermarkt. Tulpen. Het is oktober. Bijna november. Het is herfst en we verkopen voorjaarsbloemen. Ik geloof niet dat we dat moeten willen. Tulpen in oktober is vast niet duurzaam. Kan dat anders?

Alle beetjes helpen

Ik ben een beetje de weg kwijt. Wat is waar? Wat is wijs? Wie heeft de grootste schuld in het verhaal van de klimaatverandering? Laat ik het maar dicht bij mezelf houden; alle beetjes helpen!

Hoor je de vogels fluiten?

Zodra ik wakker werd hoorde ik al vogels fluiten. Van dit soort dagen word ik blij. Minder blij was ik een paar weken geleden, toen er een rapport gepubliceerd werd die aangaf dat het wereldwijd erg slecht gaat met de biodeversiteit.

Isoleren

We zijn verhuisd naar de helft van een verbouwde boerderij. En alles is bijzonder goed geïsoleerd, daar pluk ik nu al de vruchten van.

Gratis zonne-energie

SamSam heeft iets nieuws - zonnepanelen. Je hoeft geen grote investering te doen om te kunnen profiteren van zonnepanelen en houd je geld over om andere dingen te doen. Lees snel verder!

Challenges

Wanneer je actief bent op social media, dan zie je met enkele regelmaat challenges voorbij komen. Ook in de blog zijn verschillende uitdagingen gepasseerd. Maar de vraag die ik mezelf stel is waarom ik het hier van af laat hangen.

Bomen

Het is je vast niet ontgaan dat er op dit moment veel bosbranden zijn in het Amazone-gebied. Een aantal cijfers over bomen, CO2 en zuurstof zette me aan het denken en aan het rekenen.

project: Zimbabwe

SamSam is een sociale onderneming. Dit betekent dat geld verdienen niet het hoofddoel is, maar een middel om maatschappelijke waarde te creëren. Vandaag in het middelpunt: de duurzame landbouwtraining in Zimbabwe. 

Aan de bak(fiets)

Je ziet ze steeds meer; de bakfietsen. Trappende ouders of oppassers met een bak vol vrolijke kindertjes. Ik ben fan en velen met mij. Vandaag een ode aan de bakfiets met een klein uitstapje naar de elektrische fiets en een optimaal gebruik van de niet zo duurzame accu.

Automatische snufjes

Afgelopen week de aanleg van elektriciteit. Overal liggen en hangen leidingen. 'Je kunt niet genoeg stopcontacten hebben,' aldus de installateur. Dat leek me ook wel ja, lekker handig om - wanneer ik weer eens de boel omgooi - overal in te kunnen pluggen. Of... toch niet?

Kriebelbeestjes

Waar ik het liefst van me af sla bij vliegen, muggen en wespen, kan ik beter even twee keer nadenken. Zouden er 'nutteloze' dieren bestaan in de schepping? En wat als we massaal aan het gif en andere middelen gaan om deze dieren uit te roeien?

Duurzaam wonen - Thirza

In de zomer zijn we meer buiten. Het wonen en leven dicht bij de natuur vind Thirza heel belangrijk. 'We ontdekken graag wat de schepping ons te bieden heeft.' Lees hier meer over hoe Thirza duurzaam leeft en woont.

Het is groen en je wordt er blij van...

Een groene opkikker voor het lichaam. Hoe zorg je op een duurzame manier voor je lichaam. Hier een aantal duurzame (zelfmaak)tips en weetjes.

Wij blijven thuis, SamSam

In de zomer gaan we massaal op reis. Maar wat als je thuisblijft? Wat zijn de voordelen en hoe pak je dat aan? Enkele tips in deze blog.

Duurzaam wonen - Sanneke

Welkom bij Sanneke. Ze woont duurzaam en we nemen een kijkje in haar huis ter inspiratie. Met aangenaam veel foto's dit keer.

Pindakaas - diy

Overal plastic, wat je ook nodig hebt. Een kleine poging in de strijd tegen plastic is het zelf maken van de dingen die je nodig hebt. In dit geval pindakaas!

Rupsje Nooitgenoeg

We hebben meer dan genoeg. Meer maakt ons niet meteen gelukkiger, eerder materialistisch en individualistisch. Hoe geef je dit mee in de opvoeding?

Kuddegedrag

Om duurzaam te leven hebben we elkaar nodig, dat is leuker en effectiever. Werkt jouw enthousiasme ook zo aanstekelijk?

Made in Japan

Wat komt er allemaal uit Japan? Onder andere duurzame inspiratie! Goudlijm-kunst, origami tot borduren, we kunnen weer aan de slag!

Bouwen aan de toekomst

De vaste maandlasten stijgen. Dit heeft te maken met de hogere kosten voor het wonen, de energie en de zorgverzekering. Herkenbaar? En valt hier nog iets aan te doen?

Duurzaam ondernemen - Stadsboerin

"We willen mensen dichterbij de natuur, dichterbij de herkomst van eten en dichterbij elkaar brengen." Een bezoekje bij de Stadsboerin Doetinchem.

Afvallen

Afval, het ligt overal. Wat doe je er tegen? Wat kunnen we er tegen doen? We zijn nog lang niet afval-vrij. Laat je inspireren!

Klant is koning

De klant is koning, zeggen ze. Ik mis dat vaak bij online bestellen. En is bestellen eigenlijk iets wat ik moet blijven doen? Pakketpost in groen licht.

Bloemen

De bloemetjes buiten! Onkruid is niet altijd onkruid... en kijk eens of je tuin op zowel je eigen menu als dat van de insecten staat. In het kader van nationale zaaidag op 22 april, een blog over bloemen!

Het is te leren

Duurzaamheid, dat is een goede gewoonte die je aan moet leren en niet van de een op de andere dag helemaal eigen bent. Hier 9 tips voor een duurzaam leven!

Speel goed

Goed spelen met speelgoed. Welke rol speelt speelgoed in een duurzame wereld? Welke keuzes maak jij? Wij vermaken ons het liefst dicht bij de natuur en stimuleren de creativiteit. Laat je inspireren!

Gunstige tarieven?

Wind, regen, lage temperaturen. Dat was twee weken geleden wel anders. Het was ongewoon warm. Een gevolg van de klimaatverandering? En wie is daar dan verantwoordelijk voor? Zoals altijd; een betere wereld begint bij jezelf. Toch?

Duurzaam wonen

Gekozen voor duurzaam isolatiemateriaal? Is zo'n beetje alles in huis tweedehands of ben je begonnen met ontspullen? Stoken jullie misschien duurzaam of heb jij dé tips voor een tuinontwerp waarin je bewust na hebt gedacht over een bijdrage aan een betere, natuurlijke omgeving? SamSam hoort graag van je!

Wassen en drogen

Ooit gehoord van wasdroogbollen? Ik tot voor kort niet, maar het werkt goed. Mijn eerste was van dit jaar hing alweer buiten te drogen. En naast mijn zelfgemaakte wasmiddel, let ik ook meer op wat ik in de was doe. Je begrijpt het al. Deze blog gaat over wassen en drogen. Met een recept voor wasmiddel. Hoe (duurzaam) was en droog jij?