Aan tafel – en niet in de prullenbak

Tsja. Daar zit je dan met een half bord pasta, een restje sla...wat doe je ermee? Allereerst valt er overal een lekker soepje van te maken, een andere optie is inspiratie op doen op het wereldwijde web. Lees snel welke tips Mirjam nog meer voor je heeft in de strijd tegen voedselverspilling!

Baby Bubble

Bij de oudste kwam het niet in me op, maar nu ben ik veel meer van de tweedehandse kleertjes. Zo was ik heel blij met een tasje van een vriendin, waar kleertjes in zaten van hun jongste waar hij uit gegroeid was. Mijn zus werkt bij een kringloop en kwam met tweedehands dekentjes aan en een handgemaakte slinger van stof. Nog meer fijne cadeaus? Lees de blog!

DIY: Wraps

Neem een blok kaas, een half gesneden komkommer of een schaaltje met hapjes van een gezellige avond… Hoe bewaar je dat – even – in de koelkast? Ik ontdekte de ‘wraps’, gemaakt van onder andere bijenwas. Met een elastiekje bind je een wrap om etenswaren of over een schaaltje. En het is echt zo gemaakt...

Ik ga op reis en neem mee...

Minder spullen om je mee te vermaken is meer vermaak met elkaar… kun je dat zo stellen? We hebben geen wifi en ook al is er internet, schermen worden in de vakantie uitgebannen. We reizen met een kaart en zoeken samen letterlijk onze weg. Ontdek Mirjams 'minder-spullen-is-meer-vakantie' inspiratie!

Neem de tijd!

Mijn volgende stap in duurzaam leven? Timemanagement. Niet alleen in het plannen, maar vooral in het omgaan met de tijd die we hebben. Want waar die haast nou goed voor was? Dat gejakker zit er gewoon in. En voor je het weet, heeft het hele gezin zo’n opgejaagd gevoel. De kinderen nemen het ook weer over, dat idee dat alles snel moet. En efficiënt is het niet.

Eén dag als vuilnisvrouw

Earth Overshoot Day is een goede dag om je bewust te worden van je ecologische voetafdruk. Op de website van Earth Overshoot Day staan een paar tips wat je die dag kan doen. Er zitten zoveel leuke bij, dat ik bijna niet kan kiezen. Toch springt er één uit. Dat is iets wat ik nog nooit gedaan heb...

Duurzame kleding

Als ik een nieuwe spijkerbroek ging kopen, keek ik meestal op het etiket voor de maat en de prijs. Tot een paar jaar geleden was dat voor mij voldoende informatie om wel of niet tot aankoop over te gaan. Nu denk ik daar anders over. Wist je bijvoorbeeld dat je 240 keer kunt douchen van het water dat nodig is voor één spijkerbroek?

Verzamelaar

Ik ben een verzamelaar. Het heeft al menig stof op doen waaien in ons huwelijk, want weggooien kan ik niet. Aangezien ik mezelf mag bestempelen als creatief, zie ik overal nog wel een tweede leven in. En dat is mooi. want daardoor gebruik je spullen nog eens. Toch is het soms tijd om dingen écht weg te doen. Lees snel verder hoe ik dit aanpak!

Kippen avonturen

Kippen; het blijft een leuke vorm van mini-zelfvoorziening. Wij voorzien onze dames en heer iedere dag van water en voer, in ruil voor verse eitjes. Dat je heel wat kunt beleven met kippen weet ik inmiddels ook. Van marters tot roofvogels...ga met ons mee op avontuur!

Maak kennis met onze nieuwe blogger!

Even voorstellen...ik ben Mirjam en zal regelmatig wat schrijven over alledaagse duurzaamheid. Het is echt niet zo dat ik precies weet hoe het moet, maar meer dat ik op zoek ben naar hoe het beter kan. Lees en denk je mee?

Hoeveel troep help jij de wereld in?

Een huishouden zonder afval, dat was het voornemen van de Amerikaanse Bea Johnson. Om dat te bereiken kocht ze geen spullen meer die onnodig verpakt waren. Ze besloot sowieso minder te kopen. Ze hergebruikte en recyclede. Het resultaat?

Vliegengordijn

Hoe leuk is het om iets moois en ook nog nuttigs te maken van lapjes die je nog hebt liggen? Laat je inspireren om een vliegengordijn te maken van Afrikaanse stof. Eenvoudig te maken, functioneel én vrolijk!

Je kunt de boom in

Bekijk het bos eens vanuit een ander perspectief, van boven. Een spannende tocht door een worteltunnel, een boomkroonpad door de toppen van de bomen. Houd je meer van het echte stoere klim-en klauterwerk, dan is een klimbos misschien meer iets voor jou. Wat wordt jullie volgende dagje uit? 

Maak van je tuin een zomertuin!

Het brengt zoveel vreugde met zich mee om een tuin of balkon te hebben met gonzende insecten en fladderende vlinders. Dat hoort gewoon bij de zomer. Benieuwd hoe jij van je tuin een echte zomertuin maakt met bloeiende bloemen en struiken?

Vakantieverkeer

Ik kijk nu al uit naar de vakantie. Jij ook? Tijd om te ontspannen en te genieten, waar je ook bent. Afhankelijk van je vakantie draagt deze voor een groot deel bij aan je ecologische voetafdruk. Hoe duurzaam is jouw vakantie?

Insectenhotel

Zodra de vorst verdwenen was en de zon haar warmte deed voelen, hoorde ik de insecten alweer gonzen. Insecten zijn nuttige en leuke beestjes die best wel wat hulp kunnen gebruiken. Wat kun jezelf doen? Maak een insectenhotel! 

Leve de hooikist

Weet u nog wat een hooikist is? Mijn moeder had er eentje. Ik herinner me nog dat tijdens het ontbijt de bonen aan de kook werden gebracht en dan in de hooikist werden gezet. Gedurende de dag werden ze dan vanzelf gaar. Lees snel hoe jij energiezuinig kunt koken terwijl je niet thuis bent!

Nieuwe energie

Een van de ontwikkelingen die ik op de voet volg, is die van nieuwe, duurzame energie. Zon en wind, daar mogen we veel van verwachten. Hoewel, volgens sommigen hebben we nog een lange weg te gaan om voldoende energie uit zon en wind te krijgen. Daarom zijn ook andere bronnen van belang: aardwarmte bijvoorbeeld.

Broodzakken

Soms heb je van die heldere momenten en besluit je rigoureus tot een verandering. Al dat plastic om ons voedsel stond (en staat) me enorm tegen. Mijn heldere moment betrof de broodzakken.

Warme truiendag

Vrijdag 2 februari is het ‘warme truiendag’. Het idee: verwarming een graadje lager en een trui aan. Goed voor het milieu en je portemonnee. Maak je het elke dag warme truiendag dat scheelt dit toch een paar honderd euro per jaar!

Een paar kilo minder

Veel mensen besluiten met nieuwjaar dat er een paar kilo af moet. Dat wil ik ook. Maar ik bedoel dan de hoeveelheid afval die ik produceer, niet mijn persoonlijk gewicht.

Van komkommers tot pickels

In mijn keukenkastje staat iets wat er vreemd uitziet en ook een beetje vreemd ruikt. Je zou denken dat ik niet goed schoonmaak en er nu iets gevaarlijks groeit in het kastje. Dat er iets groeit klopt, maar gevaarlijk is het niet: het is maar zuurkool.

De 'minder is meer' Sinterklaas

In veel huishoudens wordt pakjesavond gevierd. De aanloop daar naartoe is vaak een spannende en geheimzinnige tijd. Deuren zijn vaker dicht dan normaal. Soms verraadt het geluid van een zaag of een hamer enige activiteiten. We hoeven met sinterklaas niet flink uit te pakken, tenminste niet in spullen.

Hoe kan ik meer duurzaam leven?

Lastig en herkenbaar: dat je graag duurzaam wilt leven en tegelijk moet constateren dat het niet (voldoende) lukt. Tijdens een hagenpreek in Amersfoort vertelde Gert-Jan Segers van de ChristenUnie over zijn streven om duurzaam te leven.

Hoe zit het met jouw groene energie?

Veel Nederlandse natuur is geen wildernis-natuur, maar cultuur-natuur. En die cultuur-natuur is enorm de moeite waard. Het zijn allemaal plekken die de sporen van de mens dragen.

Hoe duurzaam is mijn kerk?

Duurzaam leven begint thuis, maar het gaat door op het moment dat je de deur uit stapt. Duurzaam leven kan ook op het werk, bij een vereniging of in je kerk. Doet jouw kerk al iets met het thema schepping en duurzaamheid? 

Mens en natuur: kunnen die samen gaan?

Al hoeven mens en natuur geen spanning op te leveren; in praktijk is dat helaas wel vaak het geval. De akkers en weilanden in ons land benutten we zo intensief, dat voor insecten en vogels geen plek meer is. 

Re-creatie betekent her-schepping

De vakantie staat voor de deur. Een tijd van rust, ontspanning en recreatie. Dat laatste woord klinkt misschien wat plat, maar betekent letterlijk: her-schepping. Een prachtig woord! Er klinkt iets in door van onze toekomst. 

Red de wereld, plant een boom!

Was het maar zo eenvoudig als in de kop staat: plant een boompje en red de wereld. Dan zouden u en ik niet lang aarzelen en dat boompje planten, ook als het een paar centen kost. De werkelijkheid is vele malen ingewikkelder. 

Waar liggen jouw ‘roots’?

Aan mijn achternaam hoor je al waar mijn ‘roots’ liggen: in Twente. In dit kleinschalige landschap, waar ik in mijn jonge jaren eindeloos heb rondgefietst en vogels gekeken, hoor ik nog altijd thuis. Dat gaat er nooit meer uit. Ik voel me ermee verbonden.

Climate Stewards: even kennis maken

Stel je voor: dat je elke maaltijd op een open vuurtje zou moeten koken. Dat je de benodigde brandstof zelf zou moeten verzamelen in de bossen in de buurt. Wat zouden de gevolgen zijn?

Kerken: red uw weidevogels!

Misschien heb je dit bericht van Vogelbescherming en A Rocha de afgelopen weken in het nieuws gezien. Heb je zoals velen even je wenkbrauwen gefronst? Kerken hebben toch heel andere dingen te doen?

Hoe tevreden waren onze deelnemers in 2016?

In 2016 heeft de onafhankelijke organisatie Klantenvertellen.nl voor SamSam een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. 132 klanten hebben deelgenomen.

Waarom het zo moeilijk is om goede voornemens te handhaven?

Goede voornemens bedenken: dat doen we allemaal. Maar ons er vervolgens aan houden, dat is een heel ander verhaal. Bea Johnson vertelt hoe zij het heeft aangepakt.

Besparen met slimme lantaarnpalen

Terwijl zijn vliegtuig Schiphol naderde, zag Chintan Shah al die straatverlichting langs een netwerk van bijna verlaten straten. Dat moet toch slimmer kunnen, dacht hij.

Douche jij al eco?

Wereldwijd verdwijnt er water in de productie en transport van onder andere kleding en voedsel. Tegelijkertijd zitten veel mensen zonder drinkwater. Gelukkig kunnen wij hier iets aan doen!

Afval wordt design!

Sterke huizen bouwen van afval. Een geniaal idee. En waarom ook niet? We produceren ongeveer 560 kilo afval per jaar per persoon. We gooien met z’n allen zoveel weg en daarvan is lang niet alles onbruikbaar, in tegendeel zelfs.

Eten is om op te eten

Onnodig voedsel weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Eten is om op te eten! Gemiddeld wordt er jaarlijks per persoon 50 kilo voedsel weggegooid. Dat komt neer op 150 euro weggooien.

Waarom kopen we nog steeds flesjes?

Kraanwater in Nederland heeft een hoge kwaliteit én is erg goedkoop. Voor ongeveer 1 euro drink je een heel jaar kraanwater, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag.

De voordelen van samen rijden

Boodschappen doen? De kinderen naar school brengen? In tientallen kleine dorpen rijdt niet of nauwelijks meer een bus. Meerijden met dorpsgenoten is dan een ideale optie.

Herfst, herfst wat heb je te koop?!

De herfst heeft z’n intrede gedaan in ons land, de politiecontroles op fietsverlichting komen er weer aan! Hoe staat het ervoor met de verlichting op jouw fiets?

Supergroen verpakkingsmateriaal!

Milieu: als je erover nadenkt, had dat best de naam kunnen zijn van een Ikea-meubel. Het woord heeft een heel duidelijke Malmö of Söderhamn-feel, vind je niet? 

Schillen weggooien? Nee, maak er iets lekkers mee!

We schillen een sinaasappel en ui. En die schillen? Die gooien we weg. Jammer, want je kunt er nog van alles mee. 

MAF redt mensenlevens door zonnepanelen

Een wasje draaien, een uitgebreide maaltijd koken, even gezellig telefoneren. In Nederland is het allemaal vanzelfsprekend. Maar in Oeganda ligt dat net even iets anders..

Kleine verandering, grote impact!

Ruim 85% van de Nederlanders eet de laatste jaren regelmatig zonder vlees - gemiddeld bijna twee dagen per week. Steeds vaker is dit een bewuste keuze voor gezondheid, dierenwelzijn en milieu.

Energie waar je energie van krijgt

2 Mensen, 1 gedachte: een energiebedrijf dat bijdraagt aan het welzijn van de ander en van de aarde. Ik sprak Jan David Kleppe, één van de oprichters van SamSam over zijn drive en zijn missie. 

Koken zonder koken

Vroeger, toen brandstof vaak schaars was, was energiezuinig koken een must. Het heeft ook praktische voordelen: minder water - dus meer smaak, vitaminen en mineralen, geen risico op...

Energievreters in je huis

Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks circa 3500 kWh aan energie. Dat betekent zo'n €770 aan verbruikskosten, en is goed voor net zo veel CO2- uitstoot als 9.000 kilometer autorijden!

Voortbewegen met behulp van stroom

Elektrisch (auto)rijden staat volop in de belangstelling. Logisch: het is niet alleen goed voor het milieu, maar eigenaren van een elektrische auto betalen ook minder belasting.

Dubbele meter, halve prijs

We gebruiken met ons allen een hoop energie, maar we kunnen er ook flink op besparen. Dat is goed voor het milieu, en het levert je geld op.