Goed nieuws uit Congo

Hoe gaat het met ons project? In februari schreven we al over wat SamSam doet in Congo. We ontvingen goed nieuws en delen graag hoe we verschil maakten in afgelopen periode, Mark en Corine Godeschalk zijn aan het woord.

Werken bij SamSam - Benanda

Na weken van regen en dichte terrassen, sprak ik af met Benanda. De zon schijnt en we maken een ommetje na een heerlijke lunch. De meesten kennen 'onze' Benanda wel van de telefoongesprekken. Een vriendelijke stem, gezellig in het gesprek en niet onbelangrijk; ze stond aan de wieg van SamSam. Na vijf jaar is het hoog tijd voor een nadere kennismaking met deze werknemer.

Binnenkijken bij Gertjan en Rosalie

Met het voorjaar in de bol bezocht ik Gertjan en Rosalie Haase uit Apeldoorn. Onder het genot van een kopje thee in de stralende zon vertelden ze me over de verbouwing van het huis en de daarbij horende keuzes, met een lichtgroene voorkeur voor duurzaam.

Winnaar zonnepanelen

Eind vorig jaar kon er meegedaan worden aan een winactie en de winnaar is deze maand bekend gemaakt. Familie Kleinjan uit Giessen konden we blij maken met een bos bloemen en het goede nieuws. We hebben hen meteen gevraagd hoe zij duurzaam proberen te leven en delen hun groene inspiratie verder!

Project SamSam in Congo

We willen jullie voorstellen aan Mark en Corine Godeschalk. Zij werken vanuit de GZB in het ziekenhuis in Lolwa, Congo. SamSam heeft, op aanvraag van de GZB, besloten om het ziekenhuis in Lolwa te voorzien van een nieuw zonne-energiesysteem. De aanleg van dit solar systeem is een 100% SamSam project. 

Verslag uit Haïti

Het is eind januari. Terwijl we vooral vooruit kijken naar onze plannen en werkzaamheden die we uit willen voeren, hebben we contact met Willem Klaassen van Tear over het project waar SamSam aan bijdroeg afgelopen jaar. Een eerlijk verhaal wat ons alleen maar meer motiveert om te blijven investeren in dit soort projecten.

Het jaar van SamSam

Eind van het jaar maken we de balans op. SamSam kan tevreden terugkijken op het jaar. Sommige zaken stonden stil, op andere vlakken was er groei en verandering. We zijn blij met hoe het gaat, met u als klant en hebben plannen voor de toekomst. Een paar vragen aan David Jan, de initiatiefnemer van SamSam.

Tweeduizendentwintig

Het jaar 2020 ligt bijna achter ons. We hebben het allemaal wel eens tegen elkaar gezegd; wie had vorig jaar ooit gedacht dat het zo zou lopen? Wat kan er veel veranderen in enkele weken of soms zelfs dagen. Wereldwijd, landelijk, persoonlijk. Wat laten we achter in 2020 en wat nemen we mee de jaarwisseling in? 

Duurzaam ondernemen - slow fashion

Het was een druilerige dag in Utrecht. Na een bezoek aan het nieuwe pand van SamSam, had ik afgesproken met Janine Hoekman, eigenaar van common & sense. Haar verhaal over haar zoektocht, mooie kleding en vooral de mensen waar ze mee werkt, waren net zo stralend als haar lach. 

Verhuisbericht

Vanaf de zomer heeft SamSam een nieuw kantoor in gebruik. Niet meer in Apeldoorn, maar in Utrecht zijn we te vinden. Midden in de stad aan een oude gracht in een prachtig pand, waar we verder hetzelfde blijven doen als altijd -  ernaar streven om de wereld een klein stukje beter te maken. Bij deze een binnenkijker.

December inspiratie

Je zou er somber van worden. De laatste maand van het jaar breekt bijna aan en dan blikken we doorgaans terug. Het jaar 2020 gaat de boeken in als het jaar van Corona, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zijn er nog zoveel andere wereldgebeurtenissen die ons bezig kunnen houden. De donkere dagen voor kerst worden steeds donkerder. Verlang jij ook zo naar licht?

Nieuws: delen geeft energie

SamSam droomt ervan om de wereld een klein stukje beter te maken. Dit doen we door te delen, want delen, daar krijg je energie van!

Verhuizen

Iedereen is wel eens verhuisd, denk ik. Je kent het wel. Inpakken, uitpakken en alles een nieuwe plaats geven. Als vanzelf kijk je eens kritisch naar de huisraad en met name uit de garage of van zolder kunnen er zo dozen vol naar de stort, kringloop of een ander. Duurzaam verhuizen, wat zijn de tips?

Slim met apparaten

Misschien weet je het allemaal al lang. Dat kan, maar misschien sluipt de gemakzucht er in en laat je het wat versloffen. Slim omgaan met apparaten, dat zie je echt terug op de energierekening. Bij deze weer een opfrisser.

Fikkie stoken

De kachel deed hier deze week zijn intrede. In de tijdschriften, winkeletalages en op social media duiken de beelden met bijpassende teksten op met allemaal dezelfde insteek; herfst is het moment om het binnen gezellig te maken. En wat is er dan aangenamer dan een flakkerend kaarslicht of gloeiende kachel? Duurzaam en bewust stoken, dat is de overtreffende trap. 

Duurzaam ondernemen - welkom bij de Werkbij

Het was middernacht toen ik thuis kwam. Hartverwarmend; een bezoek aan imkerij de Werkbij aan de Gatherweg in Vaassen. Ik kwam voor een verhaal over bijen en honing, we spraken uiteindelijk over veel meer dan dat. Vriendelijkheid, herbergzaamheid, gezondheid, onderwijs, het leven in en leren van de schepping en de wonderlijke loop en Leiding in het leven.

Maak kans op zonnepanelen t.w.v. € 5000*

Overweeg je zonnepanelen te nemen, maar is het daar om wat voor omstandigheden dan ook nog niet van gekomen? Dan is dit je kans! Ook bestaande klanten kunnen meedoen. Lees snel verder!

Weg met wegwerp

Goed nieuws, daar krijgen we energie van. Groene energie is ons geval. Steeds meer producten zijn verkrijgbaar in duurzame varianten, steeds meer bedrijven kiezen voor klimaatvriendelijk, steeds meer consumenten kiezen bewust. Vandaag hebben we het over de groeiende weerstand tegen wegwerp, met in de hoofdrol het scheermesje.

Moestuin

Het zomerseizoen is aflopend. De moestuin is over zijn hoogtepunt heen, of toch niet? En hoe is het om voor het eerst een moestuin onder je hoede gehad te hebben? Wat zijn de plannen voor volgend jaar of was het een gevalletje één keer, nooit weer?

Give Away: Strawies

De scholen zijn weer begonnen. Voor velen zal dan de 'school-run' weer een dagelijks onderdeel van het programma zijn. Een gymschoen kwijt, verslapen of op een tempo eten alsof je de hele dag hebt, bijvoorbeeld. Hier heb ik er eentje die bijvoorbeeld niet graag drinkt. Wat dan helpt? Het rietje. Één van de Strawies welteverstaan. En nu kun je zo'n setje herbuikbare rietjes winnen!

Opladen in het groen

Terug van weggeweest met nieuwe inspiratie. Onder andere opgedaan tijdens onze vakantie. Wij hebben twee weken doorgebracht in Zwitserland, even helemaal weg uit de alledaagse bezigheden hier. Een groene vakantie; we brachten veel tijd door in de natuur. Ik ben weer opgeladen in het groen!

Zomertip: vakantiegevoel

Voor velen brak of breekt er een periode van vakantie aan. Vakantie betekent meestal reizen en er op uit, tijd hebben voor andere dingen dan die je doorgaans doet. 
In deze tijd ligt het anders, reizen is beperkt en overal gaan de dingen nu anders. Hier wat tips voor een fijne (groene) vakantie!

Nieuws: onze projecten

SamSam is een sociale onderneming. Dit betekent dat geld verdienen niet het hoofddoel is, maar een middel om maatschappelijke waarde te creëren. Om deze reden investeren we in verschillende duurzame projecten. We kiezen bewust voor projecten van partnerorganisaties die aansluiten bij onze visie op een zorgzame maatschappij en duurzame wereld. Hierbij richten we ons op de volgende thema's: duurzame landbouw, duurzame energie en duurzaam onderwijs.

Zomertip: verkoeling

We dachten dat je wel wat tips kunt gebruiken om deze warme dagen wat verkoeling te vinden. De warmte is iets waar we in ons land toch waarschijnlijk vaker mee te maken zal krijgen. Bij deze denken we met jullie mee en zoals altijd zijn we benieuwd naar jullie tips! 

Zomertip: water

Hoe ga je vakantie vieren in eigen land, huis en tuin, omgeving? We delen wat tips, met vandaag iets over water. Water is verfrissend en verkoelend en een heerlijk vermaak. Maar met de droogte vraagt het ook om bewuste keuzes. Hoe gaan we hier mee om?

Zomertip: de deeltuin

Met de naderende vakantie én de coronacrisis is het de vraag wat de vakantieplannen zijn. Kunnen we er op uit? Waarheen? Het zal hoe dan ook anders worden dan het boeken, inpakken en wegwezen van voorgaande jaren. De komende weken wat zomertips voor deze situatie.

Onderweg

Ik was vorige week voor het eerst sinds weken met de auto op de snelweg. Afgezien van de wekelijkse boodschappen, had ik sowieso niet zoveel gereden in de auto. De kinderen vonden het een waar feestje en ik ook, mede door de aangepaste snelheid. Om meerdere redenen.

Ongevraagd advies

Een jaar geleden waren we bezig met de hypotheek, nu wonen we al meer dan een half jaar in ons huis. Een jaar van bedenken, verbouwen en inrichten. En een jaar vol ongevraagd advies. Ik heb er ook eentje voor jou.

‘Plastic. Het wonderproduct’

Na de economische crisis in de jaren '30 en de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de chemische industrie zich met enorme vaart. Waar plastic een wonderproduct leek, blijken we jaren later maar moeilijk zonder te kunnen, terwijl we weten dat het op zoveel manieren schadelijk is voor ons.

Oranje boven, groen is het gras

We zitten tussen koningsdag en 4 & 5 mei en dat betekent veel rood-wit-blauw en oranje. Alles iets aangepast, meer ingetogen, kleinschalig en dicht bij eigen huis en haard. Allemaal  niet zo vanzelfsprekend. Alle reden om dankbaar te zijn. Om vrijheid te vieren én om zuinig te zijn op die vrijheid. 

Duurzaam ondernemen - Yvonne van Melksezeep

Zeep van geitenmelk. Zacht klompjes die schuimen op mijn huid. Heerlijke ingrediënten als bergamot, stokroos of klaproos, honing, havermout, perzik en Himalayazout... Schattig verpakt in een klein doosje met de stukjes gebundeld. Een pakketje van Yvonne Roos, via instagram. Ik ontving het maanden geleden al en badder er graag mee. Ik stelde haar wat vragen. Want hoe goed is die zeep en hoe kom je erop dit zo te maken?

Was je handen!

Handen wassen, we horen het op dit moment erg veel. En onder verschillende nieuwsberichten staat het ook; wel zo hygiënisch. Bijwerking is de kans op droge handen, kloven en een schraal pijnlijk gevoel van de huid. Niet alleen het water, maar ook zeep kan een boosdoener zijn. De ene zeep is de andere niet. En niet geheel onbelangrijk; een lekker geurtje is zo fijn!

Wij blijven thuis

Het leven beperkt zich tot over het algemeen de vierkante meters van het huis. Zes gezinsleden in de leeftijd van anderhalf tot tweeëndertig. Gelukkig hebben we nog heel veel ruimte om ons heen buiten en voelen we ons goed. Met ups and downs, dat wel. Het is zoeken naar een bepaalde structuur, ruimte gevend aan de uitspattingen en... genietend van de lente!

Hoe vies is jouw kleding?

Duurzamer gaan leven kan al door simpele dingen in je dagelijkse leven aan te passen. Gooi bijvoorbeeld niet zomaar kleding in de was wanneer het niet nodig is, door het vaker te dragen gaat je kleding langer mee en denk je aan het milieu. 

Laat compostwormen helpen

Doe je zelf al hard je best om het afval te verminderen, maar kun je zeker hulp gebruiken?Neem compostwormen in huis, zij helpen je met het verminderen van afval door het om te zetten in compost.

Week zonder vlees

Een poosje terug plaatsten we een blog over het eten van vlees (of juist niet). Van 9 tot 15 maart is het de nationale week zonder vlees. Waarom? En waar begin je? Bij deze wat tips om mee te kunnen doen. 

Zuivere koffie

Wij Nederlanders houden van koffie. En thee ook trouwens. In vele soorten te verkrijgen tegenwoordig. En als we samen vele liters wegdrinken, is het niet meer dan logisch te stellen dat we ook met ons drinken invloed kunnen hebben op de wereld om ons heen. Houd jij ook van een zuivere en eerlijke dampende kop koffie of thee?

Duurzame patiënt

Ik ben al meer dan twee weken thuis met een gebroken teen. Klein botje, grote gevolgen. Maar weet je wat ik ontdekte? Het is best duurzaam, dat thuiszitten. Hoe, dat lees je hier.

Van vleeseter naar flexitariër

Een duurzamer leven leiden? Hier komt onder andere minder vlees eten bij kijken. Het minderen van vlees eten gebeurd vaak in stapjes en tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor te verkrijgen. Lees de blog voor het verhaal van Veraniek Veldstra, waarin zij haar stappen tot een duurzamer leven toelicht. 

The Biggest Little Farm

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeggen ze. Ik brak afgelopen week mijn teen, gewoon bij het stoten tegen het bed. En nu zit ik dus al een halve week op de bank. Er wordt goed voor me gezorgd, gelukkig. En ik verveel me niet. Zo keek ik de prachtige film 'The Biggest Little Farm' - een aanrader!

Duurzame verhalen

SamSam kan de wereld niet redden. Maar SamSam draagt haar verantwoordelijkheid, zoveel als mogelijk. Steeds een stapje meer, steeds een tandje beter. Hoe meer anderen aansluiten, hoe beter. We zijn daarom benieuwd naar duurzame verhalen. Zakelijk, persoonlijk en in de buurt. We zijn benieuwd naar jouw verhaal. Deel je mee?

Kleuradvies

Onlangs won ik een kleuradvies-workshop en ging ik met de trein naar Leiden om me onder te dompelen in de wereld van kleur en stijl. Voor mij een mooie afsluiter van een jaar geen nieuwe kleding kopen en het uitzetten van de koers voor de toekomst. Want wat is er veel te verzetten wat betreft duurzaamheid op dit gebied. Weten wat je mooi vindt en wat je past is belangrijker dan ik dacht, leerde ik.

Groene groei

Naast de bucketlist is er nog meer goed en groen nieuws dit jaar. Zo is er een vacature en een mooie samenwerking. Ontwikkelingen waardoor we stapje voor stapje meer kunnen betekenen voor elkaar en de wereld.

Bucketlist

Goede voornemens. Zeker op duurzaam gebied valt er nog veel te doen. Om het behapbaar te houden, is er een bucketlist. Lees er hier meer over!

Nieuwjaar

We wensen u alle goed toe voor het nieuwe jaar. Misschien een jaar waarin er grootse plannen worden gemaakt, dromen uitkomen of nieuwe uitdagingen aangegaan zijn. Een groen voornemen misschien? Wat dat betreft begon dit jaar natuurlijk niet fraai. Er is al zoveel narigheid, maar de jaarwisseling zelf verliep ook onnodig treurig en zorgwekkend. Wat gaan we daar aan doen?

Nostalgie

Er ging hier dit jaar een karig aantal kaarten de deur uit in de laatste weken voor het einde van het jaar. Ik vind het toch jammer achteraf. Maar... post, is dat wel zo duurzaam? Of moet ik me dat helemaal niet af willen vragen?

Wij, SamSam

Zoals u weet, is SamSam niet een doorsnee energieleverancier. Het ontstond in 2013. We kwamen samen met het initiatief: er moest een energieleverancier komen die het anders doet dan de grote, traditionele energiebedrijven. Dit is in het kort ons verhaal.

Wist je dat... afval

Je kunt niet alles weten. Ook niet alles eten trouwens, zo bleek maar weer. Ik ontdekte een aantal groene dingen die ik altijd nietsvermoedend had gebruikt en gedaan, waar ik nu toch wel over na zal denken in het vervolg. 

Advent

Als er een maand is waarop de uitdaging om duurzaam te leven tot een hoogtepunt komt, is het wel december. Er is al wat over gezegd - ook hier - maar dat we het blijven noemen is blijkbaar ook nog steeds hard nodig. Maar is deze maand meer te melden.

Goed nieuws

'De aarde staat in brand,' en 'We zijn de laatste generatie die nog iets kan doen.' Dat zijn geen opbeurende teksten. Er is tegenwoordig veel aandacht voor het klimaat en er zijn ook veel zorgelijke ontwikkelingen te melden. Maar vandaag even een rondje goed nieuws; mooie initiatieven en groene ontwikkelingen.