Zomertip: water

12 juni 2020

Hoe ga je vakantie vieren in eigen land, huis en tuin, omgeving? We delen wat tips, met vandaag iets over water. Water is verfrissend en verkoelend en een heerlijk vermaak. Maar met de droogte vraagt het ook om bewuste keuzes. Hoe gaan we hier mee om?

De kledingindustrie verbruikt veel water, net als het houden van koeien. Maar we weten best dat we zelf ook snel drinkwater verspillen. In de meeste huishoudens zal gelet worden op hoe lang de kraan aan staat. Tijdens het tandenpoetsen bijvoorbeeld, dan kan de kraan best uit. Ook zit er op veel toiletten een bespaarknop en bestaan en besparende kranen. Het beetje water wat we over hebben, kunnen we in een bloempot gieten en een stapje verder, kookvocht kan ook afgekoeld dienen als water voor planten. Alle kleine beetjes helpen.

“Wat zijn alternatieven?”
Maar in de zomer gebruiken we ook grote hoeveelheden. Wat te denken van de zwembadjes – waar ik vooral op in ga – en het sproeien. Ik woon zelf in de Achterhoek, waar vanaf woensdag een spoeiverbod geldt tot nader orde. We hebben best een aardig groot bad, waar ze heerlijk in kunnen spelen. Vaak laat ik dat ook wat langer staan, maar zonder pomp moet het toch ververst worden.
Die pomp is overigens een bewuste keuze, in het kader van energieverbruik (we proberen het aanschaffen en gebruiken van apparaten te beperken.) Het bad gaat sowieso nooit tot de rand vol hier. Veiligheid voor de kleinsten en een laagje is verkoelend genoeg. 
Natuurlijk kunnen ze zich er lang in vermaken, maar het gebeurd regelmatig dat ze ook even op de trampoline gaan of wat anders doen. Om voor die ‘paar uur’ dan liters in dat bad te pompen, vind ik verspilling. Natuurlijk gieten we het bij de planten. Maar toch. Zeker met de droogte ben ik van mening dat ik hierin ook mijn verantwoordelijkheid moet nemen. Wat zijn alternatieven?


“…dan kun je ze natuurlijk altijd laten afwassen. Hè, wat flauw…”
Zwemmen in de natuur bij recreatieplassen of aan de oever van een rivier – uiteraard het strand ook. Ik vraag me af, zou een buitenbad – vele liters water – een efficiëntere manier zijn dan iedereen keer op keer een bad in de tuin?

Wil je toch een badje, dan zou ik kiezen voor een laag water en niet tot aan de rand vol. 
Wat we hier doen is een speciekuip vullen met water. Je kunt er in zitten, je kunt er mee kliederen (wat dacht je bijvoorbeeld van met een kwast op de stoep tekenen of met een spons elkaar nat gooien?) De kuip is na afloop makkelijk te legen in de moestuin. 
Willen de kinderen toch meer met water doen, dan kun je ze natuurlijk altijd laten afwassen. Hè, wat flauw… 

Mocht je je afvragen of het überhaupt nodig hier over na te denken, dan verwijs ik je graag door naar bijvoorbeeld de site van Waterschap Rijn en IJssel. Daar staat haarfijn uitgelegd wat droogte voor gevolgen heeft of kan hebben. Kort gezegd zijn dat vissterfte, blauwalg, zorgen over gewassen en oogst, verzakkingen en minder sterke dijken… Persoonlijk vind ik dat zwaarder wegen dan vertier voor de kinderen. Dat doen we wel op een andere manier.

Zo vind je op de site weetvanwater.nl ook veel informatie en ideeën om voor verkoeling te zorgen en zuinig te zijn op (drink)water. 

Heb jij ook een zomer- of watertip? Daar krijgen wij energie van. Groene energie… deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!