Zomertip: de deeltuin

28 mei 2020

Nog even en het is zomer, alhoewel we er al heel wat zomerse dagen op hebben zitten. Met de naderende vakantie én de coronacrisis is het de vraag wat de vakantieplannen zijn. Kunnen we er op uit? Waarheen? Het zal hoe dan ook anders worden dan het boeken, inpakken en wegwezen van voorgaande jaren. De komende weken wat zomertips voor deze situatie.

De mogelijkheden zullen beperkt zijn. Een dagje uit betekent reserveren, de drukte moet vermeden worden en overal gelden gedragsregels. We zijn meer dan ooit aangewezen op onze eigen creativiteit en flexibiliteit. En toen had Martijn Neuvel uit Hoorn een mooi idee; een tuin om (uit) te lenen. Want bepekte mogelijkheden betekent voor sommige mensen beperkt naar buiten. Wanneer je parken en speeltuinen of natuurgebieden wilt vermijden, maar zelf geen tuin hebt, kun je dus niet ergens picknicken, buitenspelen of in het groen een dutje doen. 

En dat terwijl er veel mensen zijn die wel een tuin hebben, waar ze niet eens (altijd) gebruik van maken. Zo’n fijne plek kun je delen! En zo ontstond de deeltuin. Een tuin waarin anderen zich ook kunnen vermaken. “Hoe fijn zou het zijn om kinderen, ouderen, mensen met groene vingers of natuurliefhebbers dicht bij huis een alternatief aan te bieden voor een overvolle speeltuin of een platgelopen park?”

“Voordeel is dat een tuin toch wat meer beschut en knusser is…”
Het vraagt natuurlijk om duidelijke afspraken. Maar wat is het een fijn idee. Iemand uit de buurt die met zijn groene vingers aan de slag kan in de tuin van een ander. Lekker luieren of trampoline springen of in alle rust je krantje lezen. Voordeel is dat een tuin toch wat meer beschut en knusser is dan een speeltuintje, waar de kinderen ook zo de weg op kunnen lopen bijvoorbeeld en dat je doorgaans ook wat lekkerder kunt zitten in een goeie tuinstoel. 

En het wordt nog leuker; de initiatiefnemers bedachten een nieuwe trend voor deze zomer; de logeertuin! Dan kun je dus kamperen in de tuin, hoe tof is dat? Begin maar alvast met plannen maken!


Wat een eenvoudig idee en wat geweldig veel voordelen. Het is voor velen zeer welkom om er even uit te kunnen. Een andere omgeving doet soms wonderen. Het hoeven heus geen honderden vierkante meters te zijn. Een stadstuin is al meer dan een balkon met twee kruidenplantjes bijvoorbeeld.
Het raakt me dat er zoveel mensen open staan om hun plekje te delen. Dat er daardoor contacten ontstaan, dat we op zo’n eenvoudige manier elkaar kunnen helpen. Niet alleen in tijden van crisis, maar ook op de lange termijn is dit initiatief waardevol.

En dat hoeft natuurlijk niet helemaal georganiseerd, wat spontane gastvrijheid zou mij in ieder geval niet misstaan. Misschien ken je iemand in je kring van kennissen of via school. Nodig uit, eet met elkaar (de regels in acht nemend) of ruil van tuin. Het zijn juist de kleine dingen, die heel groots uit kunnen pakken. 

Heb jij een tuin om te delen? Zoek je een tuin om in te kunnen ontspannen? Kijk dan snel op de site www.deeltuinen.nl – leen een tuin (uit) en geniet!

 Heb jij ook een zomertip? Daar krijgen wij energie van. Groene energie… deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!