We can do it!

Met koud weer eet ik graag een bord soep. Regelmatig gebruik ik daarbij de staafmixer. Maar een paar weken terug ging hij stuk. Er was een klein onderdeel afgebroken. In onze wegwerpmaatschappij word ik aangemoedigd de oude weg te gooien en een nieuwe te kopen. Ik weet dat het duurzamer is om het apparaat te repareren, maar hoe doe je dat?

''Ze verkopen het onderdeel zelf niet, maar willen wel voor me op zoek gaan.''

Ik besluit eerst op de website van de fabrikant te kijken, al weet ik niet precies waar ik naar moet zoeken. Ik gok dat ‘klein wit dingetje met zwart rubberen ringetje’ niet werkt in de zoekmachine. Helaas verkopen ze geen kleine losse onderdelen. Ook bij online onderdelenwinkels (zoals Onderdelenhuis of Europart) kan ik het niet vinden. Ik kan naar een repair café, maar dat is me net iets te ver fietsen. Een fysieke onderdelenwinkel is veel dichterbij, dus ik besluit daarnaartoe te gaan. Ze verkopen het onderdeel zelf niet, maar willen wel voor me op zoek gaan.

''Ik betrap mezelf er soms nog steeds op dat mijn eerste gedachte ‘nieuwe kopen’ in plaats van ‘repareren’ is.''

We leven in een wegwerpmaatschappij. Als er iets stuk is, gooien we het weg en kopen we een nieuwe. Ik betrap mezelf er soms nog steeds op dat mijn eerste gedacht ‘nieuwe kopen’ in plaats van ‘repareren’ is. Toch is repareren vaak duurzamer dan een nieuwe kopen. Een nieuw product moet gemaakt en vervoerd worden: dat kost grondstoffen en produceert uitstoot. Probeer het daarom te repareren. Dit geldt niet alleen voor apparaten, maar ook voor onze schoenen, kleding en tassen. Ben je zelf niet zo handig? Laat het dan een vakman voor je maken.

biologisch-soep-recept

''Kunt u weer soep maken. Dat is wel lekker met dit weer.''

Een paar dagen na het bezoek aan de onderdelenwinkel krijg ik bericht dat ze het onderdeel hebben gevonden. Voor een klein bedrag kan ik het ophalen. Daar zegt de verkoper: ‘Kunt u weer soep maken. Dat is wel lekker met dit weer.’ Dat was precies mijn gedachte!

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, Consultant bij Climate Stewards.