Was je handen!

Handen wassen, we horen het op dit moment erg veel. En onder verschillende nieuwsberichten staat het ook; wel zo hygiënisch. Bijwerking is de kans op droge handen, kloven en een schraal pijnlijk gevoel van de huid. Niet alleen het water, maar ook zeep kan een boosdoener zijn. De ene zeep is de andere niet. En niet geheel onbelangrijk; een lekker geurtje is zo fijn!

Handen wassen dus. Toen de berichten van het Corona-virus ons land naderden, begon het hamsteren al. Handgel. Desinfecterend. Maar handgel is voor er bij, waarschuwt Ingrid Becks, directeur van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). En zo blijkt ook niet elke handgel de juiste te zijn. Hoofdzaak blijft handen wassen; "Vuil verdwijnt niet door handgel. Met water week je dat vuil er af en spoel je het weg. Op vuile handen werkt de handgel verre van effectief."

"Vuil verdwijnt niet door handgel."

Handen wassen is ook niet een kwestie van even, wanneer je het echt goed doet, ben je 20 seconden bezig. Nog niet schokkend lang, maar mijn 'even onder de kraan houden met een klodder zeep' kreeg afgelopen tijd een update. Goed soppen, alle holtes en oppervlakten meenemen. Soppen, afspoelen en afdrogen (vervang ook regelmatig het handdoekje, maar dat lijkt me vanzelfsprekend.)

En welke zeep gebruiken we dan? Zit daar verschil in? Zijn er zepen die niet effectief zijn? Als ik het RIVM raadpleeg, adviseren zij vloeibare zeep in plaats van een blok zeep. Reden hiervoor is dat het vuil en bacteriën achter blijven op het blok. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik ook ons zeeppompje niet heel fris is, zeker niet met kleine kinderen die nog wel eens worstelen met het ding. Dan zijn de handen schoon en is de wasbak en omgeving... niet meer schoon. We werken er aan...

Ik vind het eerlijk gezegd ook jammer. Want een flacon - ook van vloeibare zeep - is afval. Ook al gebruik je navul-verpakkingen; die zijn ook een keer leeg. Tussenweg is om je blok zeep op te lossen in de juiste hoeveelheid water. Doe dat in een zeeppompje en je voorkomt het gebruik van een flacon én gebruikt de aanbevolen vloeibare zeep.

duurzaam-wasmiddel-werfzeep

"...welkom in de heerlijke wereld van zeep."

Het soort zeep maakt blijkbaar geen verschil. En dat is mooi, want er zijn zoveel heerlijke zepen te verkrijgen! Zo ontving ik zeepblokjes (als proef) van melksezeep. Ik was in de wolken toen ik alleen al het pakketje opende. Ik kan zo genieten van geuren; zeker als ze natuurlijk zijn en me doen denken aan bloemen, een picknick of mijn bed.

De zepen van melksezeep zijn natuurlijk, zonder palmolie en andere slechte stoffen. En niet geheel onbelangrijk; met liefde gemaakt met de hand. Ik stelde een paar vragen aan Yvonne, deze week delen we haar verhaal. Welkom in de heerlijke wereld van zeep. 

Laat je me weten wat jouw zeep-ervaring is? Heb je nog tips om het nóg duurzamer te doen? Wat is jouw favoriet?

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!