Hoor je de vogels fluiten?

Zodra ik wakker werd hoorde ik al vogels fluiten. Tijdens het ontbijt zag ik een koolmees af en aan vliegen bij eennestkast in de tuin. Een bij zoemde vrolijk rond bij alle bloemen. Terwijl ik buiten in de tuin zat, hoorde en zag ik de hele dag door allerlei vogels. Van dit soort dagen word ik blij.

Minder blij was ik een paar weken geleden. Er was een rapport gepubliceerd waarin stond dat het wereldwijd erg slecht gaat met de biodiversiteit. Er worden 1 miljoen planten- en diersoorten met uitsterven bedreigd. Oef, dat is toch wel weer even schrikken. Toch moeten we niet de hoop verliezen. Ik denk dan aan de woorden van paus Franciscus:

Laten wij zingend de weg gaan! Mogen onze strijd en onze zorg voor deze planeet ons de vreugde van de hoop niet ontnemen! 
(Laudato Si’, 244)

"De natuur een handje helpen.."

Ook de hierboven beschreven tuin geeft mij hoop. Wij kunnen de natuur een handje helpen met onze eigen tuinen. Laatst hadden we een avond in de kerk over het rentmeester zijn in eigen tuin. Daar kregen we een aantal goede tips. Ik deel ze graag met je.

Heb je een nieuwe afscheiding nodig? Kies voor een haag in plaats van schutting. In een haag kunnen allerlei dieren beschutting in vinden. Kies voor weinig bestrating, zodat er ruimte is voor planten, maar ook het regenwater sneller weg kan zakken bij een plensbui. Als je planten hebt die allemaal op een ander moment in het seizoen bloeien, help je de insecten in je tuin. Tot slot: ruim niet te driftig op; je tuin mag wat rommelig zijn. Daarmee geef je eitjes, rupsen en poppen een kans om te overleven.

De tuin die ik beschreef is helaas niet mijn eigen tuin. Ik heb niet eens een tuin. Het ging over de tuin bij een vakantiehuisje hier in Nederland. Maar stel je eens voor dat je elke dag zoveel insecten en vogels in je eigen tuin ziet. Voor mij blijft dit nu nog een droom, maar hopelijk kan ik ooit van de vogels in mijn eigen tuin wakker worden.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, consultant bij Climate Stewards.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!