Verzamelaar

Ik ben een verzamelaar. Het heeft al menig stof op doen waaien in ons huwelijk, want weggooien kan ik niet. Aangezien ik mezelf mag bestempelen als creatief, zie ik overal nog wel een tweede leven in. En dat is mooi, want daardoor gebruik je spullen nog eens. Maar je kunt ook doorslaan.

"Aangezien ik mezelf mag bestempelen als creatief, zie ik overal nog wel een tweede leven in."

hergebruik-kleding

Mijn vriendin heeft als regel dat ze kleding weg doet als ze het nauwelijks of niet heeft gedragen in het seizoen. Ik kan dat maar moeilijk. Ik heb een mand bomvol kleding die ik nog wil repareren. Echt missen doe ik het niet, aangezien de kasten uitpuilen. Ik houd van mooie vazen, heb een verzameling kandelaren – die als uitzondering nog wel regelmatig gebruikt worden – en op zolder staan enorm veel boeken, die ik nooit lees, maar niet weg wil doen. Mijn man daarentegen gooit zo’n beetje alles weg. (Niet overdreven; tijdens de laatste vakantie gooide hij de ticket van de boot weg, net voor vertrek… in zo’n ondergrondse container op het vakantiepark. Superrrr.)

"Mijn man daarentegen gooit zo'n beetje alles weg."

Het komt hier dan ook regelmatig voor dat één van de kinderen tijdens een zoektocht vraagt; ‘Heeft papa dit of dat weggegooid?’ De zolder opruimen doe ik dan ook het liefst met mijn man, want dan wordt er tenminste écht opgeruimd.

In mijn krenterigheid wil ik dan ook wel dat het iets oplevert. Ik zet het hoopvol op marktplaats of geef het weg aan de Dorcas kringloopwinkel hier ter plaatse, wetend dat het dan goed gebruikt wordt.

"In mijn krenterigheid wil ik dan ook wel dat het iets oplevert."

Spullen bewaren of verzamelen vraagt niet alleen veel ruimte, maar kost wat in aanschaf, onderhoud en je bent er ook mee in de weer. Inpakken, opruimen, schoonmaken en dan nog het probleem dat je het vaak aanschaft in een opwelling, om het vervolgens niet meer leuk of handig te vinden. Hoe meer spullen, hoe meer bewaarboxen en manden en kasten je nodig hebt om het netjes op te kunnen bergen. Eerder foeterde ik wel eens dat we hier in dit huis te weinig opbergruimte hebben. Het probleem zit ‘m denk ik meer in de hoeveelheid spullen.

"Pak je een trommeltje, stort meteen een serie bekers en andere bakjes uit de kast in."

verzameling-spullen

En daarom is het niet zo gek niet alleen bij de aanschaf jezelf af te vragen of je het écht nodig hebt, maar ook eens systematisch op te gaan ruimen. Ruimte voor ruimte alles tevoorschijn halen, met drie ‘uitgangen’; de prullenbak, weggeven aan een goed doel of een ander of houden én gebruiken. Mocht je iets houden, dan bedenk je voor alles een goede opbergplek. Wat mij bijvoorbeeld ook mateloos stoort is het stapelen. Pak je een trommeltje, stort meteen een serie bekers en andere bakjes uit de kast in. Ook daar zijn betere oplossingen voor.

Heb je minder spullen, dan kun je makkelijker alles opbergen en dat vergroot weer het gemak in gebruik. (Bij mij gaat het dan ook zo dat ik geen zin heb om moeilijk te doen bij het opruimen en het ‘er wel even voor zet’ om vervolgens binnen de kortste keren stapels te hebben die ‘nog even een keer opgeruimd moeten worden’…)

duurzaam-zolder

"Heb je minder spullen, dan kun je makkelijker alles opbergen en dat vergroot weer het gemak in gebruik."

Vol goede moed zijn we de zolder opgedoken en hebben we een heleboel de deur uitgedaan. Dat lucht op! En ik moet tot mijn schaamte bekennen dat er heel veel tevoorschijn kwam, dat ik al in geen tijden heb aangeraakt of gemist… Op naar de volgende ruimte.

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.