Vakantieverkeer

Ik kijk nu al uit naar de vakantie. Jij ook? Tijd om te ontspannen en te genieten, waar je ook bent. Afhankelijk van je vakantie draagt deze voor een groot deel bij aan je ecologische voetafdruk. Hoe duurzaam is jouw vakantie?

Het vliegtuig is een populair vervoersmiddel voor vakantie. Van alle vakanties naar het buitenland in 2015 waren er bijna 7 miljoen met het vliegtuig. Voor relatief weinig geld vlieg je in korte tijd naar prachtige vakantiebestemmingen. Helaas is het vliegtuig geen duurzaam vervoersmiddel: er worden veel schadelijke stoffen uitgestoten. Wil je toch met het vliegtuig op vakantie? Vlieg minder ver en minder vaak, dat scheelt in uitstoot.

"Vlieg minder ver en minder vaak, dat scheelt in uitstoot."

In 2015 werd de auto voor 10 miljoen vakanties als vervoersmiddel gebruikt. Daarmee is het het meest favoriete vervoersmiddel. De auto biedt comfort: je kunt overal naar toe rijden en alles meenemen. Hoe duurzaam de reis is hangt van een aantal factoren af: de zuinigheid van de auto, de rijstijl, het aantal kilometers en het aantal passagiers. Neem geen caravan of fiets mee, maar huur ze ter plekke om zo minder brandstof te verbruiken.

" Neem geen caravan of fiets mee, maar huur ze ter plekke om zo minder brandstof te verbruiken."

Een meer duurzame manier van reizen is met de trein of bus. Vanuit Nederland vertrekken er dagelijks treinen en bussen naar allerlei plaatsen in het buitenland.  Binnen een dag kun je in het zuiden van Zweden of Frankrijk staan. Via NS International boek je snel tickets en via de Treinreiswinkel kun je ook nog rondreizen, autotreinreizen en treinpassen boeken. Natuur & Milieu schreef ooit een blog over de mooiste treinreizen van Europa.

De meest duurzame vakantie is een fietsvakantie. Fiets naar één locatie of van plek naar plek. Wil je naar het buitenland? Dat kan ook met de fiets. Fiets bijvoorbeeld naar Parijs! Iets te ver voor jou? Pak dan de trein en neem je fiets mee.

"De meest duurzame vakantie is een fietsvakantie."

Ik ga dit jaar met de trein op vakantie en neem mijn fiets mee. Heb jij al een idee? Ons motto ‘verminder wat je kunt, compenseer de rest’ kun je ook hier toepassen. Kijk eerst of je vakantie-uitstoot kan verminderen. Hiervoor kun je de tips in deze blog gebruiken. Heb je een keuze gemaakt? Bereken en compenseer dan de rest via onze calculator.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, consultant Climate Stewards