Zomertip: vakantiegevoel

7 juli 2020

Voor velen brak of breekt er een periode van vakantie aan. Vakantie betekent meestal reizen en er op uit, tijd hebben voor andere dingen dan die je doorgaans doet. 
In deze tijd ligt het anders, reizen is beperkt en overal gaan de dingen nu anders. Hier wat tips voor een fijne (groene) vakantie!

Wat maakt een vakantie een vakantie? Stappen uit de sleur, loslaten van het leven zoals we dat doorgaans leven en verplichtingen op een lager pitje? Tijd doorbrengen met elkaar, wat misschien wel eens wat verwaarloosd wordt, een boek lezen of eens lekker lang opgaan in de hobby? We snuiven cultuur, bezoeken onbekende plaatsen of komen tot rust in de natuur. We slapen uit of gaan juist lekker op pad… er zijn vele manieren om een vrije periode in te vullen.
Maar over het algemeen helpt een vakantie op wat voor manier dan ook om op te laden en weer aan de slag te kunnen met een frisse blik.
“…inpakstress, reizen van hot naar her, een entertainmentprogramma voor de kinderen die zich vervelen en verbrande schouders of zand op je broodje.”
Wat is voor jou vakantie? Herken je iets van het bovenstaande? En hoe geef je dit vorm? Want dat we het fijn willen hebben, is een feit denk ik. En daar leven we ook naar toe. Het lukt overigens ook niet altijd.
Het tegenovergestelde kan namelijk ook waar zijn; een periode van inpakstress, reizen van hot naar her, een entertainmentprogramma voor de kinderen die zich vervelen en verbrande schouders of zand op je broodje…
Vanaf deze plek kan ik niet alles oplossen, maar misschien heb je iets aan deze tips;
Wie het kleine niet eert…
…is het grote niet weerd. Vakantie is om te beginnen loslaten, iets anders doen dan het leven waarin we toch veel moeten en haast hebben bijvoorbeeld. Dus ga ik komende tijd op zoek naar ‘verandering’. Dat hoeft niet groot te zijn. Nu je de tijd hebt, kun je een lief briefje schrijven voor op de ontbijtborden, of misschien wel een speurtocht maken met als schat iets voor op brood wat anders is. Iets kleins kan zijn dat je een lunch klaarmaakt en fietst naar een rustig plekje in de omgeving met een mooi uitzicht, aan het water of in een park waar van alles te zien is. Even een andere omgeving opzoeken. Een boek of bal, wat te drinken en iets lekkers en je hebt zomaar een andere beleving dan thuis of op je werk. 
Trek er op uit en laat je verrassen… een kraampje langs de weg, een pluktuin of een kringloop. Zonder al te vast te zitten aan een doel op programma, dat zijn we niet gewend, maar kunnen we leren!

“Het is het begin van het proces van onthaasten.”
Nederland is mooi. Waar ik mezelf op betrap is dat ik snel naar mijn telefoon grijp als ik bijvoorbeeld moet wachten of om informatie op te zoeken of te kijken of ik berichtjes heb. Mis ik zomaar wat er om me heen gebeurt. Het niets doen is tegenwoordig een ware kunst. Wat mijn vakantiegevoel vergroot is het vermijden van de ‘snelle hap’ online. Ik schaf kaarten aan bij de ANWB waarop ik ook kan tekenen (er zijn gratis kaarten voor leden, waar wij altijd de route op uitstippelen). Het is het begin van het proces van onthaasten. Zodoende zijn we ons ook van te voren al meer bewust van de omgeving waar we doorheen trekken. Van onze woonomgeving heb ik  ook een reisgids met allemaal uitjes, wetenswaardigheden en plattegronden; het is op één of andere manier veel leuker om daarin te bladeren en informatie op te doen dan online 6 tabbladen open te hebben staan en te schieten van link naar link.

Nog wat groene tips; moet je onderweg mondkapjes gebruiken, gebruik dan herbruikbare. De libelle heeft een mooi patroon waarin je een verwisselbare filter kunt doen. Probeer zo min mogelijk wegwerp-materiaal te gebruiken; trommels in plaats van plastic zakjes, hervulbare bidons of zelfgebakken koekjes. Reis een keertje met de trein in plaats van de auto. Neem vochtige washandjes mee in plaats van wegwerpdoekjes… Ga je op reis? Lees hier over onze eerder genoemde minimalistische vakantietips!
Zomaar wat ideetjes om tot rust te komen. 

Heb jij ook een zomertip? Daar krijgen wij energie van. Groene energie… deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!