Duurzaam ondernemen – slow fashion

21 december 2020

Het was een druilerige dag in Utrecht. Na een bezoek aan het nieuwe pand van SamSam, had ik afgesproken met Janine Hoekman, eigenaar van common & sense. Haar verhaal over haar zoektocht, mooie kleding en vooral de mensen waar ze mee werkt, waren net zo stralend als haar lach. 

Ik word enthousiast ontvangen met een goede bak koffie en Turkse zoetigheid. Een klein detail, maar gezien het verhaal van Janine geen toevallige lekkernij. De keuze heeft alles te maken met haar samenwerking voor haar kledinglijn én een meelevende Turkse buurman met winkel.
We bevinden ons in de woonkamer van Janine. Rechts van mij staat op de tafel een naaimachine en ligt een meetlint met een kledingstuk. Tussen de zithoek en de eethoek staat een kledingrek met allerlei soorten en maten kleding en om de hoek van de kamerdeur torent een stapel dozen – klaar voor verzending. Het bedrijf wordt aangestuurd vanuit de woonkamer, zeker in deze tijden. Welkom bij common & sense.


“Ik vind het belangrijker dat het goed gaat met de mensen…”

Zelf draagt Janine een van de nieuwe jurken, jurk Lara. Een jurk die niet in de uitverkoop gaat. Als je gaat voor eerlijke prijzen, dan kun je eigenlijk niet mee in de afprijzing. Zie daar de visie van common & sense, wat staat voor ‘gezond verstand’. Eerlijke prijzen wat betreft de werkkrachten, materialen en uiteindelijk ook voor de klant. 
En er wordt ook met gezond verstand gekozen voor duurzame materialen. “Ik vind het belangrijker dat het goed gaat met de mensen, dan het duurzame aspect,” vertelt Janine. “Liefst allebei natuurlijk,” voegt ze daar aan toe. Zo is jurk Lara gemaakt van gerecycled plastic, bijvoorbeeld van een ‘Clean Oceans’ recycle project. Andere stukken worden weer lokaal gemaakt (dat scheelt vlieguren) en zo gaan restjes naar een #nowaste project, zodat anderen er weer iets moois van kunnen maken. 

Janine werkt graag lokaal. De samenwerking met de fabriek in Turkije loopt in tijden van corona vaak digitaal, maar het lijntje met de fabriek loopt via Utrecht. Ook worden modellen gezocht in de omgeving en zijn er twee dames uit Utrecht die helpen met het beheren van social media en het verwerken van de bestellingen. Zo klopt Eva tijdens mijn bezoek aan en ben ik getuige van de persoonlijke en betrokken aanpak van Janine.

“We kunnen allemaal verschil maken als we ons gezonde verstand gebruiken.”

Op de overloop ligt de collecte van even & steven de mannenlijn, een onlangs geboren ‘broertje’ van common & sense. Wat de ambities zijn? Niet persé groot, snel, meer. Dat gaat vaak ten koste van het product en belangrijker nog, de mensen op de werkvloer. “De druk komt altijd onderaan de keten terecht,” legt Janine uit, “de naaisters die op tijd moeten werken of op aantallen. Dat zie je ook terug in hoe de kleding gemaakt is. Dat wil ik niet. Ik wil een gezond bedrijf, van begin tot het eind.” Ook droomt Janine van collectie die meer compleet is. Van alles wat, diverse materialen en modellen. Zodat er voor ieder wat bij zit qua pasvorm en uitstraling. 


Ondertussen zijn we op zolder, waar zorgvuldig wordt gepakt. Het valt me op dat het erg warm is in dit toch wel oude pand. “De vorige eigenaar heeft het huis verbouwd op een duurzame manier,” glimacht Janine. Zo zijn de muren van leem, dat maakt het kringetje helemaal rond!

Het blijft een zoektocht, die haar al bij heel veel moois heeft gebracht. Fijne samenwerkingen met mensen die gaan voor vakmanschap en een transparante productie, met keuze voor eerlijke materialen en prijzen. Het verhaal van Janine is inspirerend. Uit het ‘niets’ zette ze een bedrijf op en probeert zij invloed uit te oefenen op de problemen in de kledingindustrie. Samen met de klant en de ateliers – waarin iedereen zijn eigen bijdrage heeft – valt er wat te bereiken. 
Dat geeft de burger weer moed. We kunnen allemaal verschil maken als we ons gezonde verstand gebruiken. Hoe dragen wij bij aan de slow fashion? 

“When you buy from a small business an actual person does a little happy dance.”
Volg common & sense via instagram en wie weet doet Janine binnenkort een dansje bij uw bestelling!

 

Dit is waar SamSam het warm van krijgt. Weet u ook een mooi verhaal over duurzaam en/of sociaal ondernemen? Laat het ons weten via info@wijsamsam.nl

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!