Minder betalen voor energie – het kan!

Veel mensen maken zich zorgen over hun energierekening. Gaan we straks allemaal honderden euro’s extra betalen voor gas en elektriciteit?

Het zou kunnen dat we allemaal een steentje moeten bijdragen aan het beperken van klimaatverandering. Maar tot dusver is mijn eigen energierekening alleen maar fors gedaald. Hoe dat kan?

duurzaam-energie-klimaatverandering

''Ik weet niet wat de maandelijkse energielasten van de vorige bewoners waren, ik weet wel dat wij er fors onder zaten.''

Toen we ons huis tien jaar geleden kochten, was er boven enkel glas. Het huis had geen dakisolatie en een oude cv-ketel. Bij de hypotheek namen we meteen een aantal posten mee: de meest zuinige cv-ketel, dubbel glas en isolatie. Daarmee was een belangrijke slag geslagen. Ik weet niet wat de maandelijkse energielasten van de vorige bewoners waren, ik weet wel dat wij er fors onder zaten.

energie-zuinig-dakisolatie

''Als zzp’er heb ik bovendien nog het voordeel van een zakelijk tarief.''

Vijf jaar geleden was er een aantrekkelijke subsidie op zonnepanelen. We besloten 9 panelen op ons dak te leggen voor ongeveer 3.500 euro. Deze panelen leveren ongeveer driekwart van onze elektriciteit. Verder verwarmen we zuinig: met name de woonkamer, niet hoger dan nodig. Als zzp’er heb ik bovendien nog het voordeel van een zakelijk tarief. De maandelijkse energienota is in de loop van de jaren teruggelopen van ruim honderd euro naar zestig euro.

Maak je je zorgen over je energienota? Breng de kansen voor jezelf eens in kaart. Milieucentraal kan je erbij helpen.

Embert Messelink is directeur van de christelijke natuurbeweging A Rocha.