MAF redt mensenlevens door zonnepanelen

Deze blog is geschreven door: Anne-Mette Vergunst

Een wasje draaien, een uitgebreide maaltijd koken, even gezellig telefoneren. In Nederland is het allemaal vanzelfsprekend. Maar in Oeganda ligt dat net even iets anders. Stroomuitval is hier aan de orde van de dag. Voor hulpverleningsorganisaties zoals MAF kan stroomuitval leiden tot levensbedreigende situaties. Situaties waarin de noodhulp die zo hard nodig is, niet geboden kan worden. Dé oplossing? Zonnepanelen!

Stel je voor; je woont in een afgelegen gebied, en je kindje krijgt van de ene op de andere dag extreem hoge koorts. Het enige wat je dan wilt, is hulp. Een arts die jouw kindje de juiste medicatie toedient en je kindje verzorgt waar dat nodig is. In Oeganda is deze hulp vaak alleen mogelijk per vliegtuig. Stroomuitval kan hierdoor ernstige gevolgen hebben. Want stroomuitval betekent geen telefoonverkeer, geen onderhoud aan de vliegtuigen, geen brandstof en dus geen hulpverlening.

Wereldwijd zonnepanelen 
“Zonnestroom is onmisbaar voor MAF,” aldus Wilbert Rietveld, IT manager MAF Papoea. “Door de inzet van zonnepanelen garanderen we een continue stroomlevering in afgelegen gebieden, en blijft onze (medische) hulp altijd gewaarborgd. Onze 18m2 zonnepanelen wekken op een zonnige dag 3.600 kilowatt stroom op. Hiermee kunnen onze monteurs doorwerken aan het onderhoud van onze vliegtuigen. Want elke dag dat het vliegtuig aan de grond staat, ontvangen mensen geen hulp”.

“Elke dag dat het vliegtuig aan de grond staat, ontvangen mensen geen hulp.” 

Duurzame hulp 
Om deze situaties in de toekomst te kunnen voorkomen, draagt SamSam financieel bij aan het voorzien van zonne-energie bij verschillende MAF projecten wereldwijd. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan een duurzame leefomgeving en nemen we onze taak als rentmeesters serieus. Bovendien levert dit een mooie kostenbesparing op, waardoor er meer geld vrijkomt voor andere noodzakelijke dingen. Wat dat betreft past dit project perfect bij de doelstellingen van SamSam. Goed voor je naaste, voor de aarde en voor de portemonnee.

Tags:  #Duurzaamheid  #MAF  #Sociaalondernemen