Made in Japan

Wie zou het winnen 'Made in Japan' of 'Made in China', wanneer we kijken waar het meeste geproduceerd wordt ? Onlangs beweerde iemand dat alle rotzooi uit die hoek kwam. Dat denk ik niet, maar ik begreep de strekking wel. Met name speelgoed (en allerlei technologische producten waaronder mijn geliefde camera's) komen uit 'die hoek'. En als we het over speelgoed hebben, heb ik het over plastic. En plastic is inderdaad niet het beste. Maar terwijl ik steeds meer tegenkom op het pad van de duurzaamheid, valt me iets op. Japan is op dit gebied een bron van inspiratie.

Al eerder noemde ik de Japanse Marie Kondo, met haar efficiënte opruimtechniek, die wereldwijd aanslaat. Opruimen, alleen houden of kopen wat echt nodig en mooi is. Alhoewel ik niet zover kom als zij gaat, vind ik haar inspirerend.
Zoek je op 'Japanese minimalisme', dan vind je nog meer in deze strekking; zij verheffen het tot kunst.

kintsugi, japan, inspiratie, duurzaam leven, herstel, hergebruik

Misschien ken je de gedachte van wabi sabi: iets met 'de kracht van imperfectie en onvolmaaktheid'. In een wereld waarin alles - vooral in beeld - perfecte vormen aanneemt, steeds meer maakbaar wordt en er veel met gemak wordt weggedaan wat niet meer mooi is, vind ik wel herkenning in een wat meer duurzame houding. Het leven is niet maakbaar, iets wat kapot is, hoeft niet meteen afgedankt te worden. 
Tegenwoordig kopen we meteen iets nieuws. Jammer. "Wabi Sabi kent een grote voorliefde voor de natuur en haar bijbehorende processen zoals ouder worden." Kunnen we nog wat van leren. Door bijvoorbeeld een meubelstuk met gebruikerssporen te koesteren en die bloempot met een scherf eraf te blijven gebruiken. 

Waar je deze gedachte trouwens in terugziet is de goudlijm-kunst van de Japanners; gebroken servies of een vaas wordt hersteld met lijm met een gouden kleur; je bord of kopje is weer heel en het ziet er breekbaar en heel mooi uit. Je kunt zelfs een speciale knutsel-kit bestellen om het zelf te doen. Kintsugi of Kintsukuroi heet het.

Ben je meer van de textiel, laat je dan inspireren door de Japanse manier van herstelwerk. Ik heb het over 'boro'. Herstelwerk dat gezien mag worden dus. Terug naar mijn kindertijd, waarin maillots nog hersteld werden en je zo'n keiharde ribbel bij je tenen had. 
Ik moet nog wel even een drempel over hoor, zichtbaar herstelwerk vind ik eigenlijk armoedig staan.... Onlangs knipte hier een kind twee gaten in goede kleding. Uiteraard vond ik daar iets van, maar nu wist ik ook niet zo goed wat ik ermee moest. Japanse boro dus. Nu is het een 'insectenbroek' en kun je er nog beter 'Freek Vonkje' mee spelen.

"En let wel; ongewassen zo'n bad instappen is niet de bedoeling."

Ik heb het nog nooit meegemaakt, maar het Japanse baden is een bijzondere gewaarwording voor ons als Westerlingen. Niet in de laatste plaats, omdat je met het hele gezin gebruik maakt van hetzelfde badwater. Ik heb ook nog nooit gebruik gemaakt van een wastobbe uit voorgaande eeuwen, maar dat had denk ik hetzelfde principe.
Wij hebben geen bad en ik zou het ontzettend graag willen. Heerlijk. Wat me tegenstaat is de liters water die je verbruikt. Dat wordt goedgemaakt als je het water hergebruikt. En let wel; ongewassen zo'n bad instappen is niet de bedoeling. Ik ben voor.

origami, japan, inspiratie, duurzaam leven, herstel, hergebruik

"Je zou haast gaan denken dat origami daar een hoofdvak is."

En wat hebben ze toch met vouwen? Marie gebruikt een speciale opvouwmethode, de hier al eerder genoemde manier van cadeaus inpakken à la furoshiki is ook al zo'n goed idee. Je zou haast gaan denken dat origami daar een hoofdvak is; ooit wel eens een prullenbak gevouwen van een krant? Dat kan gewoon hoor. Of als je dat heel overdreven vindt, vouw dan de krant tot 'afvalzak', dat is in ieder geval stukken beter dan een plastic exemplaar en het is een leuke vorm van hergebruik. Voor de enthousiastelingen onder ons, klik hier voor een instructie van de origami-club. Met printversie. Of zoek op fumiaki shingu. (Het lijkt wel een bijles Japans ondertussen.)

Anders nog iets? Waar wij een torenhoog bed hebben, liggen Japannes gerust met een matras op de grond. Als ik de verhalen moet geloven, wordt je hotelkamer zelfs verbouwd als je bijvoorbeeld moet eten. Dat is pas zuinig omgaan met spullen en ruimte.
Geen afval in de natuur, alhoewel overal automaten staan. De prullenbakken staan niet overal - in Japan neemt men het afval mee naar huis - en de prullenbakken op stations bijvoorbeeld, hebben een dusdanige opening dat je het afval er op de juiste manier (gevouwen) in doet. 

Naast vouwen kunnen ze daar ook stapelen. In hun lunchbox welteverstaan. Gezond en goed, zo'n 'bento', daar heb je helemaal geen automaat met lekkers of een kantine voor nodig. Lekker ouderwets met een trommeltje op pad, maar dan met een hippe inhoud. 

bono, japan, inspiratie, duurzaam leven, herstel, hergebruik

Hoe meer ik lees, hoe nieuwsgieriger ik word, wat een goede ideeën allemaal. Gelukkig kunnen we via internet en met een beetje fantasie al reizen, een vliegreis is ook weer zo jammer. 
Jammer is ook de energieslurpende verlichting in Tokyo. Of de kernenergie bijvoorbeeld. Maar hé, laten we het houden bij alle groene inspiratie.

Weet jij meer over de Japanse duurzaamheid? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!