Kuddegedrag

Ik vertelde iemand over de blogs die ik hier schrijf en hij reageerde nogal geïrriteerd op al die onzin, zoals hij het noemde.
“Dan gaan er mensen uit twintig landen samen vergaderen over dat wij beter om moeten gaan met het klimaat. En hoe zijn al die twintig mensen daar gekomen? Met het vliegtuig. Nou, zolang ze daar boven aan de top niet zelf hun gedrag aanpassen, doe ik er ook niks aan.” Hij trok de verpakking om zijn gevulde koek open met zijn tanden en spuwde een stuk plastic op de grond.

“Kijk, afval scheiden wil ik best doen,” vervolgde hij,  “maar ik ga ook geen tien containers in mijn keuken zetten om de boel te scheiden. Ik vraag me af of het überhaupt helpt, dat scheiden. Er wordt nog zoveel afval ongescheiden ingezameld...”
Nu had de beste man op een bepaald gebied denk ik een punt. Wat het vliegen betreft. Verder had ik eigenlijk niet snel een reactie klaar. Waarop wilde ik eerst reageren? Het feit dat hij zijn gedrag pas aan gaat passen als ‘die van bovenaan de top” het goede voorbeeld geven of pas wanneer de hele kudde  het doet? Het feit dat afval scheiden teveel moeite was? Op zijn vraag over de impact van het gedrag van een individu? Of toch dat hij een koek at met plastic er omheen, wat hij ook nog rond liet slingeren?

vliegveld eindhoven, vliegen, duurzaamheid

Laten we het zo stellen; op zijn manier denken, helpt in ieder geval al helemaal niet. Natuurlijk helpen alle kleine beetjes. Die ene keer dat je de warme kraan laat lopen (want je wilt geen koud water op je gezicht op de vroege morgen), maakt ook voor die ene keer dus wél uit. Misschien zijn het geen liters, maar dat heb je ook nog nooit getest, of wel? Wat je niet verbruikt, verbruik je niet (ik vind deze wijsheid een tegeltje waard.)

Daarbij wil ik me niet laten leiden door wat de regeringsleiders besluiten of wat de massa doet, maar ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn verbruik of bijvoorbeeld afvalproductie.

"Dus ik begon enthousiast te vertellen over mijn ontdekkingsreis in het groene land."

Ik moest denken aan wat een leidinggevende mij ooit vertelde; ‘Als je een visie hebt, moet je die niet van bovenaf opleggen, maar deel je het met hen die er wel oren naar hebben en je kunnen inspireren. Het is als een kiezel in het water. Eerst is de kring klein, dan worden de kringen steeds groter.’
Dus ik begon enthousiast te vertellen over mijn ontdekkingsreis in het groene land. Het zichtbare resultaat. Onmeetbare dingen als voldoening, plezier, samenzijn... En ook de creativiteit die ik erin kwijt kon, door bijvoorbeeld zelf dingen te maken en te ontdekken.
Ja, de appeltaart van zijn vrouw was ook vele malen beter, beaamde hij. Al was het maar omdat ook het hele huis er naar rook…

groen, groene energie, duurzaam leven, natuur, ontdekken

"Het is veel leuker én effectiever als we elkaar inspireren en samen kleine stapjes zetten."

Ik dacht er later nog eens over na. Dat van die kiezel in het water. Het is eigenlijk een kwestie van kuddegedrag. Natuurlijk helpt het enorm als een regering besluiten neemt en regels stelt. Maar de werkelijkheid leert, dat het vooral ook gaat om een motivatie vanuit de tenen, een overtuiging. En die leg je niet van bovenaf op. Het hoeft ook geen doel te worden om anderen eens even te vertellen hoe duurzaam ik leef. Het is veel leuker én effectiever als we elkaar inspireren, ervaringen uitwisselen, samen oplossingen bedenken en kleine stapjes zetten.

tuinieren, bloementuin, pluktuin, samen, duurzaam leven

Na afloop van ons gesprek bukte ik om het plastic op te rapen.
“Hé joh, dat hoef jij niet te doen,” protesteerde hij met de laatste hap in zijn mond. Hij griste de verpakking uit mijn handen en liep richting de containers.
“Die met het oranje deksel!” riep ik hem lachend na.

Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!