Hoeveel troep help jij de wereld in?

Een huishouden zonder afval, dat was het voornemen van de Amerikaanse Bea Johnson. Om dat te bereiken kocht ze geen spullen meer die onnodig verpakt waren. Ze besloot sowieso minder te kopen. Ze hergebruikte en recyclede.

"Het resultaat? Na 1 jaar paste haar afval in een weckpot."

Het resultaat? Na 1 jaar paste haar afval in een weckpot. Een weckpot! Natuurlijk, de hoeveelheid afval zou gigantisch afnemen als iedereen hiernaar zou streven. Maar vergis je niet, ook minder grote voornemens zijn zeer effectief. Al die kleine voornemens samen leiden namelijk samen tot een mooi resultaat.

"Vergis je niet, ook minder grote voornemens zijn zeer effectief."

Een voornemen heeft alles te maken met gedragsverandering. En dat is precies de reden dat ze vaak niet slagen. Gedrag aanpassen is moeilijk. Het vraagt om veel discipline. Het is dan ook beter om je te focussen op een paar kleine veranderingen. Hoe concreter, hoe beter.

duurzaam-afval-scheiden

En dan het liefst met resultaat: iets wat je direct merkt. Helemaal een garantie voor succes is het als ze je leven ook nog eens leuker maken. Voeg je bijvoorbeeld wasmiddel toe op gevoel of houd jij je aan het doseeradvies op het etiket van je wasmiddel? Bij de juiste dosering merk je niet direct dat dit beter is voor het milieu. Wat je wel meteen merkt? Het scheelt wasmiddel terwijl je was net zo schoon is. En dat voel jij weer in je portemonnee. Best leuk toch? ;)

Deze blog is geschreven door: Esther Stoter