Het is groen en je wordt er blij van...

... een opkikker! Of het nu gaat om het alledaagse opfrissen of een wat uitgebreider moment, het is verkwikkend om je lichaam te verzorgen. De duurzame weg hierin is - zeker voor een leek als ik - niet heel duidelijk. Maar stukje voor stukje krijg ik een groene badkamer en meer dan dat. Ik neem je vandaag mee.

In deze periode van vakantie maken we herinneringen. Meestal is het tijd voor meer aandacht voor elkaar, de natuur en ontspanning. Afgelopen week herinnerde ik me twee dingen uit mijn jeugd, naar aanleiding van een voorval. Het ene was de reis. Een autorit naar Zwitserland, hutjemutje op de achterbank, bekvechtend over op wiens helft je zat en dat zenuwslopende geluid van voorbij-jagende vrachtwagens en auto's wanneer we langs de Duitse Autobahn stonden. Het had iets magisch. En wanneer je dan verlept je ogen opende na een nacht rijden, dan zag je de schimmen van de bergen. We rolden de auto uit op een parkeerplaats, zo de buitenlucht in. Mijn moeder stalde als een ware akela binnen no-time uit wat we nodig hadden. Een kleed, wat te eten en te drinken en dan kwam daar het verlossende washandje. Man, wat was het heerlijk om die even over je gezicht te halen. Daarna volgde een haarborstel en zo'n nieuwe paardenstaart maakte je een ander mens. Hoe simpel kan verfrissing zijn. 

Wat er tegenwoordig allemaal in de schappen staat, werkelijk. De verpakkingen beloven je gouden haren - bijna dan - en een waanzinnige huid - met zwoele oogopslag, dat krijg je er gratis bij. Maar hoe meer ik me bewust wordt van mijn verantwoordelijkheid voor de schepping, hoe minder ik behoefte heb aan de lonkende flacons. Schoon, helder en fris water. Dat is al heel wat. En over een zuivere huid gesproken, water drinken is heel belangrijk. En dan niet uit losse plastic flessen alsjeblieft. 

De andere herinnering is die aan Sepp, de berggids. We hebben enkele jaren bij hem het huis gehuurd ergens boven op een berg. Fantastische herinneringen, ook aan de oude man zelf. Stonden we klaar om te gaan wandelen, dan waarschuwde hij dat het om vier uur ging onweren... en dat was dan ook zo. Hij verbouwde zijn eigen groenten, maaide het gras met een zeis en kwam je aan met verbrande kuiten, dan dook hij zijn kelder in om terug te komen met een flesje heksenbrouwsel. Grapje, het was een zelfgebrouwen kruidenzalfje. Spierpijn, daar had hij ook wat voor. En het werkte als een tierelier. 
Les twee, de natuur biedt ons heel veel moois en goeds voor ons lichaam. Gelukkig herontdekken we dit steeds meer en vinden we dit terug in producten. 

"Ik heb een tijd gehad dat ik dagelijks 'moest' douchen, vanwege de vette lokken, ik leek wel een frituurpan; je kon er patat in bakken."

De verpakkingen beloven ons heel wat, waaronder pas nog een leuk zeepje. 100% natuurlijk, maar ik zag het ingrediënt palmolie over het hoofd. Jammer, want dat is bepaald niet duurzaam. Er zijn merken waar je wel terecht kunt voor zuiver en duurzaam. Zo ben ik grote fan van werfzeep. Een blok om mee schoon te maken, eentje voor de babyhuid, een ander voor mijn haar en de man heeft er scheerzeep van. Het ruikt fantastisch en werkt fijn. De shampoo gebruik ik nog niet zo lang en vraagt ook om uitleg in gebruik. 
Wil je eraan beginnen, dan adviseer ik je om eerst af te bouwen met shampoo. We wassen onze haren, omdat ze vet zijn. Maar hoe vaker je de natuurlijke vetlaag op je hoofdhuid uitroeit, hoe harder hij aangemaakt wordt, is mijn ervaring. Ook heet water bevordert de productie. Kort douchen op 38 graden is beter voor de huid én voor het milieu uiteraard. 
Ik heb een tijd gehad dat ik dagelijks 'moest' douchen, vanwege de vette lokken, ik leek wel een frituurpan; je kon er patat in bakken. Dus eerst ging ik douchen om de dag, later met grotere tussenpozen en op den duur slechts eenmaal per week. Nee, niets vies aan. Sterker nog, onze kinderen gebruiken nagenoeg nooit shampoo. Ook klonten gel krijg je er gewoon uit met water. 
Goed, eenmaal afgebouwd - je kunt zelfs helemaal van de shampoo af - kun je de kruidenshampoo van werfzeep bijvoorbeeld proberen. Zelf gebruik ik verdund azijn als crèmespoeling. Je haar kan veranderen van structuur. Mijn haar voelt bijvoorbeeld sterker aan. Geen idee wat het bij anderen doet, ik ben er in ieder geval blij mee. 

Wat ik al zei over het water, dat is goed voor de huid. Zo heb ik ook gemerkt dat voeding een groot effect heeft op je huid, net als slaap. Kun je met potjes zalf in de weer en soppen en schuimen wat je wilt, maar veel kun je oplossen door te kijken naar wat je binnen krijgt. Bij mij zijn melk en vlees onder andere grote boosdoeners voor last van de darmen, een onzuivere huid en vette haren. 

"Niet alles is overigens binnen een week aangepast, neem de tijd en zet even door."

Een verdere kijk in mijn badkamer; een spons heeft een heerlijk scrub-effect, ik gebruik af en toe een masker van klei (echt, waar dat spul allemaal op toe te passen is...) en poets mijn tanden met een bamboe borstel en zelfgemaakte tandpasta. Dit laatste maak je heel simpel met kokosolie (30%), zuiveringszout (70%) en een paar drupjes pepermuntolie. Op het wereldwijde web is meer informatie te vinden over wat deze ingrediënten voor effect hebben. Ik krijg er gladde tanden van en wanneer je (alweer) let op wat je eet en hoe vaak je iets eet, dan verminder je daarmee ook kans op gaatjes. 
Ik gebruik niets in mijn haar aan lak of schuim, gebruik geen gezichtscrème meer en een schrale huid behandel ik met calendulazalf, wat ook goed zelf te maken is. Ook dit was even ontwennen, overigens. Ik smeerde elke ochtend en avond, daarna alleen in de ochtend en langzaam verminderde ik het tot alleen na het douchen. 

Vanwaar deze keuzes? Heel simpel; minder plastic flacons, minder vervuilende stoffen uit bijvoorbeeld de shampoo in het afvoerputje en in het algemeen gewoon minder dingen gebruiken die ik mezelf letterlijk aangesmeerd heb. 
De eerste keer dat ik dagcrème gebruikte, was omdat mijn zus het ook deed en ik me dan ook een 'volwassen vrouw' voelde. De ene huid is de andere niet, maar je kunt eens kijken wat bij je past. Niet alles is overigens binnen een week aangepast, neem de tijd en zet even door. De man heeft bijvoorbeeld ook steeds minder last van psoriasis, wat denk ik komt door anders eten en anders verzorgen... Ik heb er natuurlijk niet op gestudeerd ofzo en spreek slechts uit ervaring. Het proberen waard! 

Tot slot iets wat voor mij echt een ontdekking was. De menstruatie cup. (Mannelijke lezers mogen afhaken, hoor. Scroll lekker door de pagina met vragen en antwoorden, bijvoorbeeld.) Waar je veel hoort over wasbare luiers, vind ik de cup minstens zo'n goede uitvinding. Maandverband kost je toch bij elkaar opgeteld behoorlijk wat, vergroot de berg met afval en je kunt het ook je twijfels hebben over comfort en hygiëne bij het gebruik hiervan. Je wilt ook niet weten wat er in tampons zit, trouwens. Dus gebruik ik dit niet meer, ik ben helemaal om en vind het jammer dat ik het niet eerder ontdekt heb - en durfde. Want het is even wennen, maar een cup is comfortabel, hygiënisch en jaren te gebruiken. Zelf gebruik ik OrganiCup. Er zijn meer varianten te verkrijgen, als je er even naar zoekt. 

Zomaar wat groene keuzes, waar je blij van wordt. Heb jij ook badkamerrituelen, lievelingsproducten of goede zelfmakers? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!