Groene energie

Menig mens heeft bij het begin van het nieuwe jaar het voornemen om alle overtollige kilo’s voor goed achter zich te laten. En daar wordt natuurlijk handig op ingesprongen door bijvoorbeeld sportscholen. Aan de slag met ‘het luie vet’! In de supermarkt ligt deze maand een inspiratiemagazine met teksten als ‘groene energie in je glas, op je bord en tijdens je work-out’. Met spinazie in de hoofdrol.

En dan? Nemen we dan een abonnement op de sportschool? Ik maak hier misschien geen vrienden mee en er zijn ook vast vele voordelen te vinden – zoals die van een aanwezige trainer die je adviezen geeft en helpt bij een verantwoorde invulling van bewegen en eten – maar ik word niet enthousiast van de sportschool.

groene-energie-gebruik

''En nog iets; als je dan voorbij de sportschool komt, zie je hen zwetend voor de ramen op een loopband staan.''

Ik had een overbuurman die daar regelmatig naar toe ging, met de auto. Dat doet vast niet iedereen, maar als je dan toch gaat sporten, lijkt een fiets me logischer. En nog iets; als je dan voorbij de sportschool komt, zie je hen zwetend voor de ramen op een loopband staan. Neem me niet kwalijk als je ook in die categorie mensen valt, maar waarom ga je op een apparaat rennen of fietsen (met waarschijnlijk allerlei snufjes die hartslag, kilometers en verbranding voor je bijhouden) terwijl je geen stap vooruit komt? Laten we wel wezen, je bent goed bezig – maar het kan beter, denk ik.

duurzaam-gezond-sporten

''De buitenlucht maakt je fris en helpt je hoofd leeg te maken, dat klinkt goed, toch?''

Je bent (alweer) binnen, moet gebruik maken van stroom en het schijnt dat binnen sporten ook minder gezond is. Zo zou buiten zijn een positieve invloed hebben op stress, creativiteit, depressie, intelligentie en gevoel van geluk. Naar buiten dus!
Ja, buiten regent het wel eens en bij spekgladde straten kun je beter binnen blijven… maar je zult zien dat het eigenlijk wel meevalt. Ik spreek uit ervaring, want ik wandel elke vrijdagmorgen een uur met mijn vriendinnen en de kinderen en vanaf oktober is dat nog maar één keer letterlijk in het water gevallen door het weer. En je kunt je er natuurlijk ook op kleden. De buitenlucht maakt je fris en helpt je hoofd leeg te maken, dat klinkt goed, toch?
Ja, buiten is het ’s avonds misschien onveilig. Maar dat kun je oplossen door een ander tijdstip te plannen of met meerderen te gaan, misschien zelfs onder begeleiding van een trainer.

voordelen-sport

Nog meer voordelen? Buiten kun je altijd sporten, want er zijn geen openingstijden, je neemt vitamine D op, traint meerdere spieren (omdat de weg oneffen is, onder andere)…
Ja, op de sportschool zijn meerdere mogelijkheden, om diverse spiermassa’s te kweken enzo. Nu hoef ik geen six pack, maar zit ik ook niet stil. Ik gebruik mijn spieren door lichamelijk werk te doen.

''Vegen, harken, dweilen, trap op en trap af met de wasmand, bedden opmaken, de hond uitlaten, de maxi cosi in en uit de auto halen, baby uit en in bed, op en van de commode…''

Mijn sportschool is te vinden in huis, tuin en keuken. Vegen, harken, dweilen, trap op en trap af met de wasmand, bedden opmaken, de hond uitlaten, de maxi cosi in en uit de auto halen, baby uit en in bed, op en van de commode,… noem maar op. Vast niet te vergelijken met sporters in de sportschool, maar ik kom ook aan heel wat beweging en verbranding en spiergebruik zo. Mocht ik er nog behoefte aan hebben, kan ik altijd nog een extra ommetje maken. En uiteraard pak ik in het alledaagse zo veel als mogelijk de fiets. Met een beetje discipline let ik zelf op mijn beweging, hoeveelheid drinken en wat ik eet.  

duurzaam-vegen-harken-dwijlen

Natuurlijk, het ligt allemaal wat genuanceerder dan ik nu schets. Maar mij vind je niet in een energie-slurpende sportschool. Apparatuur, verlichting, verwarming of airco… heb ik buiten allemaal niet nodig.
Ik ga lekker naar buiten! Dat kost geen stroom en ik krijg er (groene) energie van!

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.