Een paar kilo minder

Veel mensen besluiten met nieuwjaar dat er een paar kilo af moet. Dat wil ik ook. Maar ik bedoel dan de hoeveelheid afval die ik produceer, niet mijn persoonlijk gewicht. Jaarlijks produceren we zo’n 520 kilo afval per persoon. De helft wordt gerecycled: van oud glas naar flessen en potten, van oud papier naar krantenpapier en toiletpapier, en van oud plastic naar fleecetruien en autobekleding.

'Toch is het goed om door te gaan met afval scheiden' 

Veel mensen vragen zich wel eens af of het zin heeft om afval te scheiden. Een tijd geleden was in het nieuws dat het apart inzamelen van plastic weinig milieuwinst geeft. Toch is het goed om door te gaan met afval scheiden. De reden dat het mis gaat met plastic is dat we er verkeerde dingen bij stoppen. Onthoud dat chipszakken, piepschuim en hard plastic niet in de PMD-zakken (Plastic, Metalen verpakkingen en Drankenkartons) mag. Twijfel je? Kijk op afvalscheidingswijzer.nl of gooi het bij het restafval. 

Afval scheiden is een goede gewoonte. Maar eigenlijk is afval minderen minstens zo belangrijk. Minder afval is beter voor het milieu en voordeliger. Ik probeer al een tijd mijn hoeveelheid afval te verminderen. Het is zeker niet altijd makkelijk. Als ik biologische groente wil kopen zitten ze bijvoorbeeld vaak in plastic.

Wil je zelf minder afval produceren? Dit zijn mijn tips:

  1. Koop en kook voedsel op maat
  2. Gebruik een brievenbussticker tegen reclamedrukwerk
  3. Neem tassen, broodzakken en kaasdoeken mee voor de boodschappen
  4. Kies voor herbruikbare flesjes en broodtrommels
  5. Koop minder artikelen die in plastic verpakt zijn

Veraniek Veldstra, consultant Climate Stewards