Duurzame patiënt

20 februari 2020

Ik ben al meer dan twee weken thuis met een gebroken teen. Klein botje, grote gevolgen. Maar weet je wat ik ontdekte? Het is best duurzaam, dat thuiszitten. Hoe, dat lees je hier.

Ik ga natuurlijk niet beweren dat we allemaal onze botten moeten gaan breken, maar het heeft zijn voordelen. Afgezien van de nadelen dan.
Ik mis de frisse buitenlucht. De ritjes op de fiets naar school met de kinderen. Het contact met anderen op het schoolplein of simpel bij het boodschappen doen. En dan komt daar natuurlijk ook het afhankelijk zijn bij. Gelukkig kan ik al letterlijk beter uit de voeten nu het gips eraf is, maar zeker in het begin was het heel fijn dat anderen de kinderen meenamen naar school, boodschapjes haalden of de was voor me deden. Ik kroop op schoof de trap op en af, een kind van anderhalf of de wasmand meenemen was er niet bij.  Een lesje hulp vragen, hoor. Maar – zoals ik al zei – het gaat de goede kant op gelukkig. Nog niet goed genoeg, want ik kan geen schoen aan, nog niet auto rijden of fietsen en ben dus thuis. Dag in dag uit.

Dat lijkt vervelend, maar ik vermaak me goed moet ik zeggen. En het blijkt dus best duurzaam. En we leven ook onbewust iets zuiniger. Hoe?

“Ik ben straks theoretisch een expert, nu de praktijk nog. “

Want dat is het eigenlijk. Slow living. Langzamer, vertraagd leven. Meer aandacht voor wat je doet. Bewust keuzes maken en je beperken tot wat nodig is. Dit roep ik wel vaker, maar ik werd er nu even fijntjes aan herinnerd. Jammer dat ik daar een breuk voor op moest lopen.

Het mooie is ook dat ik zin krijg om aan de slag te gaan. In huis, in de tuin en voornemens als minder de auto pakken en vaker de fiets. Zo las ik een boek over afvalvrij leven met super-laagdrempelige tips, daar deel ik later nog wel iets over. Ik ben straks theoretisch een expert, nu de praktijk nog. Want het omzetten in daden, blijkt voor dit gewoontedier toch een hele stap elke keer.

Hoe doe jij dat; het omzetten van woorden naar daden? Ben je heel geleidelijk aan het aanpassen of zet je in één keer de knop om wat betreft een duurzame lifestyle?
Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.