Douche jij al eco?

Deze blog is geschreven door: Esther Stoter

Wereldwijd verdwijnt er water in de productie en transport van onder andere kleding en voedsel. Tegelijkertijd zitten veel mensen zonder drinkwater. Gelukkig kunnen wij hier iets aan doen! Door anders te consumeren bijvoorbeeld; minder vlees te eten of kleding te ruilen. En door anders te douchen.

Wakker worden, even ontspannen, vermoeide spieren verwennen, de stress van een werkdag kwijtraken - douchen is veel meer dan alleen maar schoon worden. Gelukkig zijn er manieren om warm water te besparen onder de douche, zonder in te leveren op comfort. Bijvoorbeeld door een waterbesparende douche installatie te gebruiken.

'Een ouderwetse douchekop laat zo’n 10 liter water per minuut door. Een stortdouche kan wel meer dan 20 liter doorlaten.'

Een ouderwetse douchekop laat zo’n 10 liter water per minuut door. Een stortdouche kan wel meer dan 20 liter doorlaten. Waterbesparende douchekoppen laten ongeveer 4,5 liter tot 8,5 liter door. We willen geen comfort inleveren en gaan van 7,5 liter per minuut uit. Dan gebruik je dus 7,5 liter in plaats van 10 liter en zo bespaar je eenvoudig 25% op water, gas en geld. Een gezin van 4 personen bespaart zo per jaar gemiddeld 82 euro. Dat is op de levensduur van 20 jaar van de badkamer 1640 euro. Als je niet al te handig bent kost het vervangen van de douchekop je 10 minuten tijd. Durf jij het aan?

Bron: praktischduurzaam.nl, milieucentraal.nl