Waarom kopen we nog steeds flesjes?

Deze blog is geschreven door: Esther Stoter

Zo’n 500.000 plastic waterflesjes gaan er dagelijks over de toonbank in Nederland. Die vormen een fikse belasting voor het milieu. Terwijl het kraanwater in Nederland een hoge kwaliteit heeft én veel goedkoper is. Voor ongeveer 1 euro drink je een heel jaar kraanwater, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Verpakt water (bron- of mineraalwater) is minstens 200 keer duurder. Dus die investering in een mooie hervulbare meeneemfles heb je er zó uit!

Het bottelen van water is enorm milieubelastend. Drinkwater 'produceren', verpakken en vervoeren geeft in Nederland voor 300 keer meer CO2-uitstoot dan dezelfde hoeveelheid kraanwater. Wereldwijd wordt voor de flessen jaarlijks ongeveer 2,7 miljoen ton plastic gebruikt - hiervoor wordt maar liefst 2,5% van de olieproductie gebruikt.

'Kies voortaan voor kraanwater, beter voor het milieu én goedkoper voor jou!'

Ruim 80% van alle gebruikte flesjes gaat daarna rechtstreeks bij het afval, slechts 20% van de plastic flesjes wordt gedeeltelijk gerecycled. Juist omdat het flesjes voor onderweg zijn, komen ze in grote hoeveelheden rechtstreeks in het milieu terecht - in de stad, de natuur, op het strand en dus ook in de plastic-soep-eilanden in de oceaan. Kies voortaan voor kraanwater, beter voor het milieu én goedkoper voor jou!

Bron: milieucentraal, krnwtr.nl