De E-nummer Jungle

Deze blog is geschreven door: Arianne Bakkenes

ADHD, allergieën, migraine. Zomaar een maar symptomen die zouden ontstaan of worden versterkt door het eten van E-nummers. Ze staan op potjes, blikken, pakjes en zakjes. Soms zijn ze genummerd, soms worden ze voluit genoemd op het etiket. Termen als kaliumsorbaat, mononatriumglutamaat en zwavelzuur vliegen je om de oren. Wat ze inhouden is voor velen al een raadsel, maar wat ze met je lichaam en geest doen is al net zo onbekend. 

E-nummers zijn aanduidingen op voedingsverpakkingen voor geur-, smaak- en kleurstoffen die in een product zitten. Daarnaast kunnen E-nummers er voor zorgen dat het product niet gaat klonteren of langer houdbaar blijft. De Europese Unie verplicht fabrikanten E-nummers te vermelden op het etiket. De manier waarop ze vermeld worden is niet vastgelegd. Sommige fabrikanten gebruiken een nummering (zie afbeelding hieronder), anderen schrijven ze vol uit. 

'E-nummers kunnen chemisch zijn, maar hebben soms ook een natuurlijke oorsprong'

E-nummers kunnen chemisch zijn, maar hebben soms ook een natuurlijke oorsprong. Zo worden kleurstoffen gehaald uit paprika, bieten, kurkuma en meerdere producten. Citroenzuur is een e-nummer dat er voor zorgt dat een product minder snel bederft of ranzig wordt. Daarnaast worden er ook vaak vitaminen en antioxidanten aan producten toegevoegd, afkomstig van natuurlijke gewassen. 

De Europese Unie en de Nederlandse overheid hebben onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van E-nummers die van chemische afkomst zijn. Het Voedingscentrum heeft een "rapport naar buiten gebracht waarin wordt benadrukt dat E-nummers geen schade aan onze gezondheid kunnen toebrengen. Voor alle toegestane stoffen is een Aanvaardbare Dagelijkse Inname vastgesteld. Hiermee zou je overdosering kunnen voorkomen en daarmee ook schadelijke effecten. Wat de EFSA (European Food Safety Authority) niet heeft onderzocht zijn de gevolgen die kunnen ontstaan bij inname van meerdere of een combinatie van E-nummers. Alle E-nummer-tegenstanders spreken herhaaldelijk uit dat de belangen van de wetenschap, overheid en de industrie enorm met elkaar verstrengeld zijn en dat er geen objectief onderzoek gedaan kan worden naar de schadelijkheid van E-nummers. 

'Wil jij je lichaam vullen met dat fabrieksvoer?'

Geur-, kleur- en smaaktstoffen, stabilisatoren, anti-klontermiddelen die een chemische afkomst hebben, beschouwt het lichaam als 'onbekend'. Je lichaam herkent de producten niet, waardoor het je lichaam ontzettend veel energie kost om de producten af te breken en af te scheiden. Al die energie had ook kunnen gaan naar andere belangrijke functies of organen in je lichaam, zoals je stofwisseling, je hersenen of je hart. E-nummers groeien niet aan een boom en kunnen ook niet worden geoogst, geplukt of gerooid. Wil jij je lichaam vullen met dat fabrieksvoer?

Er valt nog veel meer over E-nummers te zeggen. Ik beloof daar zeer binnenkort weer op terug te komen. 

Je hoeft gelukkig niet enorm op onderzoek uit als je boodschappen gaat doen. Lees altijd de etiketten goed, voordat je besluit een product in je mandje te stoppen. Het boekje "Wat zit er in uw eten"  beschrijft welke E-nummers schadelijk zijn en welke niet. Zelf gebruik ik de app "E-nummer vrij" (Appstore Android), zodat ik direct in de supermarkt bewuste keuzes kan maken.

Tags: #Voeding #Gezondheid  #Duurzaamheid