Hoe duurzaam is mijn kerk?

Deze blog is geschreven door: Veraniek Veldstra, Climate Stewards

Duurzaam leven begint thuis, maar het gaat door op het moment dat je de deur uit stapt. Duurzaam leven kan ook op het werk, bij een vereniging of in je kerk. Doet jouw kerk al iets met het thema schepping en duurzaamheid? Of heb je wat inspiratie nodig? Ik leef met twee kerken mee hoe zij, ieder op hun eigen manier, aan de slag gaan met het thema schepping en duurzaamheid.

De eerste kerk wil een Fairtrade Kerk worden. Na een introductieavond van Stichting Fairtrade/Max Havelaar vorig jaar is een werkgroep opgezet. Om het keurmerk te verdienen moet de kerk aan drie criteria voldoen: (1)  fairtrade koffie/thee serveren, (2) over eerlijke handel communiceren en (3) evenementen organiseren. Ervaring leert dat het enthousiasme van de werkgroep kerkgangers inspireert om ook thuis aan de slag te gaan met fairtrade.

'Doet jouw kerk al iets met het thema schepping en duurzaamheid?'

Ook in de andere kerk is een werkgroep die de kar trekt. Deze werkgroep ‘Groene Genade’ heeft ervoor gekozen om de kerk aan te melden als Groene Kerk. Dit initiatief van Kerk in Actie en Tear brengt in kaart welke kerken bezig zijn met duurzaamheid en organiseert jaarlijks een inspiratiedag. Als Groene Kerk kun je kiezen met welke onderdelen je aan de slag gaat. Groene Genade zet vooral in op het bewustzijn: er worden duurzame tips gegeven via een nieuwsbrief en diverse kringen volgen de Micha Cursus.

'Heb je al eens nagedacht over een vlinderstruik in de kerktuin of een vleermuizenkast aan het kerkgebouw?'

Naast Fairtrade Kerk of Groene Kerk worden kun je op nog veel meer manieren duurzaam zijn met je kerk. Heb je al eens nagedacht over zonnepanelen op het dak van je kerk, een vlinderstruik in de kerktuin of een vleermuizenkast aan het kerkgebouw? Bekijk eens het programma ‘Hart voor de Schepping‘ waarmee A Rocha kerken helpt aan de slag te gaan met zorg voor de schepping. Of kijk op de website van de Groene Kerken voor heel veel tips over beleid, inkopen, energie en geld. Succes!