Climate Stewards: even kennis maken

Stel je voor: dat je elke maaltijd op een open vuurtje zou moeten koken. Dat je de benodigde brandstof zelf zou moeten verzamelen in de bossen in de buurt. Wat zouden de gevolgen zijn? Voor jou, voor je gezondheid en voor de natuur in je leefomgeving? Het antwoord is simpel: als iedereen dat zou doen, verdwijnen de bossen. En dagelijks koken boven een vuurtje is geen pretje voor je gezondheid. Toch is dit hoe honderden miljoenen mensen dagelijks leven. En inderdaad: hun gezondheid wordt aangetast en de bossen – vaak tropische oerwouden – gaan achteruit.

Als Climate Stewards - het klimaatprogramma van de christelijke natuurbeweging A Rocha en nieuwe partner van SamSam – dragen we bij aan oplossingen. In Kenia werken we samen met Paradigm die energiezuinige houtovens, waterfilters en solarlampen verspreidt. De houtovens verbruiken minder hout en produceren minder rook, wat beter is voor de gezondheid. De waterfilters zorgen ervoor dat water niet meer gekookt hoeft te worden. De solarlampen geven feller licht zonder brandstof en rook.

In Mexico werken we samen met Scolel'Te die samen met kleine boeren zich inzet voor beter bosbeheer. Zo planten ze onder andere bomen aan, creëren ze ecologische verbindingszones en verbeteren ze de habitat voor trekvogels. Daarnaast loopt een programma om ook hier energiezuinige houtovens, waterfilters en solarlampen te verspreiden onder de lokale bevolking.

'In totaal zijn er 40.000 bomen geplant die bijna allemaal zo groot zijn om dat ze een bladerdek vormen.'

In Ghana werken we al tien jaar samen met A Rocha Ghana om via boomaanplant CO2 vast te leggen, de biodiversiteit te herstellen en tegelijk het levensonderhoud te verbeteren door het aanbieden van bijenkasten. In totaal zijn er 40.000 bomen geplant die bijna allemaal zo groot zijn om dat ze een bladerdek vormen. Een deel van de bossen staat op schoolterreinen zodat scholieren in de praktijk kunnen leren over duurzaam bosbeheer.

Met onze partners zetten we dus veel kleine stappen om uiteindelijk grote impact te hebben. Wil je meer weten over ons en onze projecten? Kijk dan op onze website www.climatestewards.nl