Bomen

Het is je vast niet ontgaan dat er op dit moment veel bosbranden zijn in het Amazone-gebied. Een aantal cijfers over bomen, CO2 en zuurstof zette me aan het denken en aan het rekenen.

Ik citeer de NOS: 'Het Amazonegebied in Brazilië kampt met een recordaantal bosbranden. Gevreesd wordt dat het aantal verder stijgt. [...] Branden zijn niet ongewoon in het gebied, zeggen kenners. Toch reageren zij bezorgd op de berichten uit het gebied. "Het loopt uit de hand."

Vervolgens wordt uiteen gezet wat de gevolgen zijn. "Niet alleen komt er veel koolstof in de lucht, wat slecht is voor de opwarming van de aarde en voor de luchtwegen. Ook de luchtkwaliteit vermindert door toenemende roet en rook. Maar het vermindert ook de biodiversiteit van het bos, waardoor veel vruchten, planten en dieren verdwijnen en daarmee ook de producten die deze leveren voor de mens." Daarnaast beïnvloeden de branden de waterhuishouding van het bos. "Bomen houden veel water vast. Als het bos verdwijnt, stroomt het water weg. Daardoor worden droge periodes nog intenser en toekomstige branden nog heviger. In een droog gebied loopt een brand veel sneller uit de hand. Het vuur verspreidt zich sneller en wordt hoger en intenser. Van een gecontroleerde bosbrand is hier zeker geen sprake meer."

In een ander artikel las ik dat het Amazonewoud zo'n 20% van de zuurstof op aarde levert en een kwart van de CO2 opvangt. Dat zijn me nogal een getallen. En als vanzelf kwam bij mij de vraag op hoeveel bomen ik persoonlijk verbruik. Na wat toetsenbordwerk vond ik het volgende:
"Waar u energie verbruikt en er CO2 vrijkomt kunt u er voor kiezen er bomen voor terug te planten. Per ton CO2 komt dat neer op 3 bomen. Om 23 ton CO2 op te nemen, dat is de uitstoot van een gemiddeld gezin per jaar, zijn er dus 66 bomen nodig.  Voor alleen uw huishoudelijke energieverbruik zijn 12 bomen nodig. Deze cijfers zijn gebaseerd op de berekeningen van milieucentraal."

66 bomen. Nu gaan we verhuizen en krijgen we best een aardig stuk tuin, maar ik kan geen 66 bomen kwijt. En als elk huis 66 bomen nodig heeft, dan komen we bomen te kort. Maar dat wisten we al: er zijn een biljoen bomen nodig tegen klimaatverandering. En ik dacht dat ik met mijn 7 fruitbomen straks een heel eind kwam. Het is niet eens dekkend voor ons energieverbruik. 

"Ik kocht eerder alles wat los en vast zat en wat ik leuk vond en soms zelfs ook iets wat ik eigenlijk toch bij nader inzien minder mooi vond..."

En op een flat is het al helemaal geen optie een boom te planten. Kunnen we iets anders doen?
Jawel. Steun bijvoorbeeld bedrijven of initiatieven die bomen planten, toevallig ook één van de projecten van SamSam dit jaar. Preventief kun je natuurlijk ook door je energieverbruik in huis terug te brengen of door het aanpassen van je koopgedrag minder bomen nodig hebben. Met dat laatste ben ik heel bewust bezig op het moment en ik kan zeggen dat het echt meevalt. Ik kocht eerder alles wat los en vast zat en wat ik leuk vond en soms zelfs ook iets wat ik eigenlijk toch bij nader inzien minder mooi vond... En nu ik bewust ben van de impact van mijn levensstijl, kost het me niet zoveel moeite om dit anders te doen. 

"Ik kroop in ieder geval als een pissebed naar verkoelende en schaduwrijke plaatsen. "

Pak het stap voor stap aan. Je kunt heus niet in één keer alles omgooien. Nou ja, misschien degene met een ijzeren discipline onder ons. Maar let eens op wat je in huis haalt wat betreft voedsel. Waar zit het in verpakt, welke 'reis' heeft het gemaakt? Of misschien is het voor jou beter om niet meer elke keer te kijken in reclamefolders die alleen maar verleiden tot het aanschaffen van dingen die je niet echt nodig hebt. Misschien helpt het om bepaalde winkels te vermijden of heel doelgericht te shoppen voor wat alleen nodig is. 
Misschien is het een idee om te kijken naar je kleding, kun je vaker fietsen in plaats van met de auto te gaan of je waterverbruik.... er zijn genoeg opties om bewuster om te gaan met de aarde die we te leen hebben. 

Terug naar de bomen. Ze vangen CO2, geven zuurstof en houden water vast. Met de brandende hitte van afgelopen maand waardeer je ook de schaduw des te meer. Ik kroop in ieder geval als een pissebed naar verkoelende en schaduwrijke plaatsen. 
De bomen in onze huidige tuin geven ook nog eens heerlijke vruchten als appels, peren, pruimen en kersen. Bomen moeten we maar koesteren om alles wat ze geven. (En als we het daar nu toch over hebben; ik hoop dat ze ooit niet meer zo kritisch kijken naar het formaat of de vorm voor in de supermarkt.)
Een boom betekent leven, daar moeten we zuinig op zijn.

Houd jij ook van de bomen? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.