Bloemen

Wat hebben kamille, paardenbloem en de bloembladeren van een magnolia gemeen? Ze zijn te verwerken in voedsel. Dat je kamillethee kunt zetten, wist je vast al wel. Maar zo kun je dus ook siroop maken van magnoliabloemen of de bladeren gebruiken als amuse-lepel. En paardenbloem bevat geneeskrachtige stoffen (het werd vroeger op de markt verkocht bij de groenteboer!). Eetbare bloemen voor in de salade, vlierbloesemsiroop en brandnetel in je smoothie, het kan allemaal. Vandaag zetten we de bloemetjes buiten! 

Je wordt nog net niet onder de voet gelopen in het tuincentrum. Het is mooi weer en iedereen wil zijn tuin er weer mooi bij hebben liggen met vrolijke bloemetjes. Waar de één zich voorzichtig waagt aan zelfverbouwde sla, vervangt de ander een oude, kale heg voor een schutting. Of nee, geen schutting. Wij houden van groen.
Ik dook zelf ook de tuin in. Vorig jaar is ons aardbeienperk in de hitte verschrompeld. Dat het perk zo'n anderhalve meter rondom een boom ligt, helpt daar natuurlijk ook niet bij. En toen ik besloten had om de aardbeien dit jaar goed te verzorgen, stuitte ik op nogal wat onkruid. Ik trok het er makkelijk uit gelukkig. Dat kwam natuurlijk door de droogte. Alhoewel ik geniet van de warme lentedagen, mag het van mij ook best eens flink regenen. Wat zeg ik, meer dan eens. En mocht het zover zijn, dan zal het onkruid ook net zo hard - of mogelijk nog harder - dan de bloemen en planten groeien, dus probeer ik dit voor te zijn door alles met wortel en tak uit te roeien.

duurzaam-plantencentrum

Op handen en voeten kroop ik van het aardbeienperk naar rechts. De handenvol ongewenst groen dumpte ik bij de kippen die er blij mee waren. En toen vroeg ik me af of het eigenlijk wel eetbaar was, zowel voor de kippen als voor ons. Want wat ik als onkruid bestempel, blijkt niet zonder functie geschapen te zijn. Zo weet ik van mijn oma, dat men tijdens de tweede wereldoorlog tulpenbollen at in Rotterdam. Wat ik nu voor de sier heb staan, was destijds van levensbelang. 
Dat plaatst mijn gewroet in de aarde in een ander perspectief. Is dat onkruid ongewenst of het uitroeien ervan? Een stapje verder dan geen onkruid in een siertuin, is helemaal geen tuin meer. Tegenwoordig wil men een onderhoudsvriendelijke 'binnenplaats'. Wij woonden eerder in een (nieuwbouw)wijk, waar meer tegels en grindbakken te vinden waren dan perken met bloemen en planten.
Jammer en een gemiste kans. Ook al bestaat jouw tuin uit 'slechts' een balkon met een bak vol tuinkruiden. Er zijn aardig wat leuke boeken te krijgen over wat je allemaal kunt met alles wat zomaar groeit. Niet alleen voor onszelf natuurlijk, ook voor het in stand houden van de flora én fauna. Want dat het belangrijk is, dat blijkt wel uit de berichtgeving over de stand van insecten in ons land. De vorige keer had ik het al over Restore, het teruggeven aan de aarde. Kunnen we misschien een klein beetje tuin teruggeven aan de natuur? 

"Heb je de bloemen, ga dan door en creëer een hotel (of bed and breakfast, wat jij wilt) voor de insecten."

Hier wat tips om de bloemetjes buiten te zetten in je zomertuin. Om ons een handje te helpen, is daar de nationale zaaidag voor de bijen en vlinders op 22 april. Bij natuurmonumenten zet men zich in voor meer wilde bloemen. Klik hier voor meer informatie en vraag een toolkit aan om te kunnen zaaien. Ook Nudge zet zich in met een zogenaamde voedselbank voor bijen; kijk op hun kaart waar jij je zaden op kunt halen! 
Misschien een beetje kort dag, maar er zijn zelfs zaaipakketten voor scholen te bestellen bij bijenlint... en als je pas 23 april of later gaat zaaien, is dat ook geen ramp.
Heb je de bloemen, ga dan door en creëer een hotel (of bed and breakfast, wat jij wilt) voor de insecten. Wat je natuurlijk ook kunt doen is bij een tuincentrum het schap plunderen of planten te kopen met bloemen. 

duurzaam-planten-zomertuin

"Als het mengsel afgekoeld is, voeg je de lavendelbloemen, het zout en de bloem toe."

Wees niet bang, je zult heus niet zomaar je tuin uit gedreven worden door een heel bijenvolk. Tuinieren zelf is ook een ontzettend ontspannende bezigheid, als je er de tijd voor neemt en eenmaal het overbevolkte tuincentrum uit bent dit weekend.

Nog even over die eetbaarheid, zowel voor de mens als het (kleine) dier. Bijtjes zitten dus niet te wachten op bespoten bloemen (en vermijd waar mogelijk de plastic potten...). De moeite waard om uit te zoeken welke bloemen en planten je kunt eten of in kunt zetten op andere manieren. Doe eens een rondje in je tuin (of de buurt); anjers, calendula, de bloem van de courgette, lavendel en viooltjes of madeliefjes (ho, wel even checken welke)... staat dat even fleurig in je salade of roomboter!

tuinieren-lavendelbloemen

Het is eigenlijk veel te vroeg voor dit recept, want de lavendel is nog niet uitgebloeid. Maar bewaar tegen die tijd de bloemen eens. Leuk voor een geurzakje en echt; heel erg lekker in het koekje, waar ik even het recept van deel. 

Ingrediënten
175 g bloem
75 g basterdsuiker
Een snufje zout
125 g boter
2 el lavendelbloemen
1/2 vanille stokje

Bereiding deeg

 • Verwarm de boter en de suiker in een steelpan.
 • Haal het merg uit het vanillestokje en meng dit door de andere ingrediënten.
 • Meng het geheel tot de boter gesmolten is en de suiker opgelost is.
 • Als het mengsel afgekoeld is, voeg je de lavendelbloemen, het zout en de bloem toe. Roer het even goed door elkaar en kneed daarna verder met je handen tot er een egaal deeg ontstaat.
 • Maak van het deeg een rol, verpak het in plasticfolie en laat het ongeveer een halfuurtje opstijven in de koelkast.


Lavendelkoekjes bakken

 • Verwarm de oven voor op 160 graden.
 • Vet een bakplaat in of bedek het met bakpapier.
 • Snijd plakjes van de deegrol en verdeel ze ruim over de bakplaat.
 • Bak ze circa 15 minuten tot ze mooi bruin zijn.
 • Laat ze afkoelen op een rooster.
 • Genieten!

Zet jij ook de tuin op het menu, voor jezelf of de insecten? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!