Zomertip: verkoeling

26 juni 2020

We dachten dat je wel wat tips kunt gebruiken om deze warme dagen wat verkoeling te vinden. De warmte is iets waar we in ons land toch waarschijnlijk vaker mee te maken zal krijgen. Bij deze denken we met jullie mee en zoals altijd zijn we benieuwd naar jullie tips! 

Een aantal dingen zijn voor de hand liggend, maar we noemen ze toch maar even. Zorg dat je voldoende drinkt; neem het liefst zelf een bidon of herbruikbare waterfles mee op pad. Wanneer je deze een nachtje in de vriezer legt (let op, niet alle flessen kunnen daar tegen), heb je ijswater en blijft het langer koel. Voor de liefhebber iets als fruit, komkommer of munt in het water en je hebt een lekker smaakje. 
Handen wassen blijft van belang, wanneer je je polsen ook even onder de koude kraan steekt, verkwikt dit ook (net als hals en voorhoofd). Een vochtige washand of iets dergelijks, eventueel met een koelelement, is prettig voor onderweg – zeker met kinderen. Ik gebruik oude washandjes die deels versleten zijn hier voor, in plaats van zogenaamde knoeidoekjes, zo voorkom ik afval en persoonlijk vind ik water prettiger dan een doekje met ‘spul’ er in. 

“En tot die tijd hangt hier dus beddengoed voor de ramen te wapperen, nut boven schoonheid op dit moment.”
De vorige blog ging al over water; klusjes als een fiets wassen of planten water geven met wat gespetter is – zeker ook voor kinderen – een nuttige en aangename bezigheid. 
Kinderen spelen graag met waterballonnen; als alternatief kun je sponsjes of sponsachtige balletjes gebruiken; zo voorkom je dat de stoep of het veld vol restjes ballon ligt en het is sowieso minder gedoe met vullen. 
Verder verkoelt groen; een winkelstraat, plein of tuin vol tegels zijn veel warmer dan een bos of grasveld en kun je nog een zuchtje wind mee pakken op open plekken. Lekker om even op te zoeken als het kan. Overigens meteen de kanttekening er bij om ten eerste zo min mogelijk afval mee te slepen aan voedselverpakkingen en ten tweede om de verpakkingen die er wel zijn weer mee naar huis te nemen of ter plekke in een prullenbak te doen (maar dat doen we natuurlijk allemaal al lang). 
En als we het hebben over voedsel; (pasta)salades, groenten, fruit, zelfgemaakte ijsjes – dat is niet alleen gezond, maar ook lekker verfrissend om tot je te nemen. 

“En als het me echt even teveel wordt, kan ik nog met mijn voeten in een teiltje koud water of ga ik languit op onze stenen keukenvloer.”
Koel in huis? We denken al snel aan waaiers en airco misschien. Niet de meest groene keuze in veel gevallen.
Probeer het gebruik van apparaten te beperken. Alle kleine beetjes helpen; mijn ervaring is dat met een bezem nagenoeg evengoed werkt en dat scheelt weer warmte die een stofzuiger rond blaast (en dus energiebewust ook). Ook de droger is zo’n warmtebron, net als computers en dergelijke die toch staan te ventileren. 
’s Nachts staat hier zoveel mogelijk open, liefst tegenover elkaar, dan waait het door. Dus ook slaapkamerdeuren open. En voor het slapen even een wisseldouche; koud om even op te frissen, maar niet alleen maar koud douchen; kom je daarna de douche vandaan, breekt het zweet je juist uit!

Verder hangen hier, heel flatteus, oude hoeslakens over deuren en ramen. In het kader van de bezuinigingen en beperkte mogelijkheden hebben we geen screens of zonneschermen. Gordijnen binnen ook nog niet, maar dat is sowieso een minder goede optie. Wanneer de zon op het raam schijnt, houd je wel wat tegen met raambekleding binnen, maar het beste is toch proberen te voorkomen dat er een opwarmend effect ontstaat door de stralen op je ruit. Screendoek met tourniquets is hier de wens; op maat gemaakte doeken die je op bepaalde manier bevestigd aan de kozijnen. En tot die tijd hangt hier dus beddengoed voor de ramen te wapperen, nut boven schoonheid op dit moment.

We proberen verder ons hoofd koel te houden, op een langzaam tempo de activiteiten doen, in ieder geval niet bakken en braden in de zon en als ik toch wat in de tuin moet doen bijvoorbeeld, dan draag ik een hoed. Kies kleding van linnen of katoen bijvoorbeeld en vermijd kleding van synthetische stoffen (dit is sowieso een groene keuze.) En als het me echt even teveel wordt, kan ik nog met mijn voeten in een teiltje koud water of ga ik languit op onze stenen keukenvloer.

Heb jij ook een zomertip? Daar krijgen wij energie van. Groene energie… deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!