Zeg het met bloemen

Ik zag afgelopen week tulpen in de supermarkt. Tulpen. Het is oktober. Bijna november. Het is herfst en we verkopen voorjaarsbloemen. Ik geloof niet dat we dat moeten willen. Tulpen in oktober is vast niet duurzaam. Kan dat anders?

Vast en zeker. Natuurlijk is de keuze wat beperkter in vergelijking met de zomer. Met kassen en allerlei andere ‘innovaties’ rekken we de seizoenen nog wat op – geldt ook voor aardbeien bijvoorbeeld. Blijkbaar is er markt voor, want de tulpen worden gekocht, zag ik. Ik vermoed dat velen niet eens bedenken dat het eigenlijk vreemd is om voorjaarsbloemen te kopen in de herfst. En zo lang het gekocht wordt, houden we dit in stand. Ik wil er toch voor pleiten om seizoensproducten te kopen. Zowel groenten en fruit als bloemen. Het kan vast anders.In de zomer is een frisse, misschien zoete, salade lekker, in de winter past een stevige kost. Mooi hoe de natuur zo geschapen is, dat er groeit wat nodig is. Alle internationale invloeden even daargelaten. De vergeten groenten krijgen meer aandacht en zo is men zich ook meer bewust van lokale producten of ontfermen we ons over de zogenaamde ‘buitenbeentjes’. En dat kan ook met bloemen.

Een groene krans aan de voordeur of pompoenen op de stoep; die kennen we wel. Warme kleuren die we ook mee naar binnen nemen. Misschien heb je ook al een mand vol kastanjes en eikels of een slinger gemaakt van oranje bladeren. Want ja, ik denk dat we in de winter inderdaad wat af moeten stappen van het beeld van een veldboeket. We zijn vast al in de weer geweest met een deken voor op de bank of een vachtje over de poef. Staat zo uitnodigend.

"Kijk, daar worden we blij van."

Maar we willen toch wat op de vaas misschien. En waar kies je dan voor? Denk aan asters, dahlia’s, chrysanten, de lampionplant, eikenblad, anemonen, waxbloemen, hulst, de amaryllis of bessentakken. Ook pluimen van siergrassen staan mooi, of wat dacht je van een dode berenklauw – met enige voorzichtigheid  en op eigen risico geoogst, zeg ik daarbij.
Dat is al heel wat inspiratie, lijkt me.

Een nieuwe trend is de droogbloem. Bij de intratuin zag ik ze al voorgaande jaren, net als bij de dille & kamille. Maar steeds meer winkels kiezen voor deze duurzame optie. Niet alleen leuk voor in een vaas, maar ook enig aan een touwtje genoopt als slinger bijvoorbeeld. En nogmaals, we moeten denk ik breder denken dan bloemen op vaas. Een toffe lijst met een geschilderd bloemstuk is ook tof om neer te zetten, zelfs met een lege vaas er bij. Of – zoals ik laatst deed – een paar wilgentakken van de oprit, wat dode pluimen en voor mij onherkenbare geraamtes van bermbloemen verzameld tijdens een fietstochtje, die nu een mooi stilleven vormen in mijn woonkamer. In ieder geval – lieve lezer – geen tulpen in oktober alstublieft.

En kransen zijn ook helemaal hip, hè. Zeker de wat minimalistische versie met een eenvoudig plukje decoratie of de halfvolle ring (waar vast vaktermen voor zijn, maar ik zit niet in het vak). Google maar eens ter inspiratie. Engelse termen geven vaak nog meer mooie resultaten.

En zeg het deze seizoenen met bloemen; Ik ben duurzaam. #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!