Laat compostwormen helpen

10 maart 2020

Ik heb thuis een hele bak vol poep staan. Niet mijn eigen poep, maar van compostwormen. Zij helpen ons afval te verminderen. Want al doe ik hard mijn best, de hoeveelheid afval blijft groot. Nu maken tientallen, misschien wel honderden wormen compost van ons GFT afval.

Ik had al vaker van een wormenbak gehoord, maar twijfelde of ik het wilde proberen. Ik las op het Internet dat een wormenbak prijzig in aanschaf is en niet makkelijk te onderhouden. Dat hield me tegen om het te proberen.

Maar er waren meer mensen die een wormenbak te duur vonden. Zij gingen zelf aan de slag en maakten met 3 plastic bakken en een boormachine er zelf één. Dat kan ik ook! Dus een tijdje later hadden we een wormenbak. Na het leggen van een goede bodem kun je de compostwormen erin doen. Belangrijk is dat je compostwormen en geen regenwormen uit de tuin gebruikt. Veelgebruikte compostwormen zijn de tijgerworm (Eisenia Fetida) en de mestworm (Eisenia Hortensis). Haal ze bij iemand anders die een wormenbak heeft of koop ze online.

“Dit is een goed ecosysteem voor de wormen”

”Die bak vol poep is een win-win situatie”Een goed ecosysteem voor de wormen is niet te warm en niet te koud, een beetje vochtig maar niet te nat, genoeg eten maar niet te veel. Uien, prei en knoflook zijn niet favoriet. Het is dus even zoeken naar een goede balans. Gelukkig, zo vind je op veel websites, zijn de wormen vergevingsgezind. Maar je moet wel iets doen als er iets mis gaat. Daarom moet je je bak geregeld controleren. Kijk, ruik en grijp in wanneer nodig. Ik heb daarvoor veel gehad aan dit document.

”Die bak vol poep is een win-win situatie”

Het gaat nog steeds goed met onze wormenbak. Het ecosysteem is in balans. Die bak vol poep is een win-win situatie: de hoeveelheid GFT-afval is aanzienlijk geslonken en de kamerplanten krijgen een rijke voeding van wormenpoep.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, consultant bij Climate Stewards.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!