Witte kerst

"Krijgen we een witte kerst?" Elk jaar klinkt dezelfde vraag. Op internet kwam ik al drie nagenoeg dezelfde filmpjes tegen met tekst en uitleg over deze vraag. Spoiler alert: de kans dat we een witte kerst krijgen, neemt steeds meer af.

Dat heeft deels te maken met ons zeeklimaat, waarbij in de zomer de zee werkt als een soort airco en in de winter als verwarming. Van het westen hoeven we het dus niet al te snel te verwachten. We hebben de kou van het noorden nodig met wat vocht - uit het oosten is te droog - en dat gebeurt gewoon niet zo vaak; kou en neerslag vanuit het noorden.
Vandaar dat we niet elk jaar een witte kerst hebben in Nederland of een elfstedentocht of ‘echte’ barre winters.

duurzame-wintersport

''Kort gezegd, uitgaande van een jonge aarde, is er een golfslag in het klimaatgebeuren te bespeuren.''

Maar – en je voelt ‘em al aankomen – we hebben het ook te danken aan de klimaatverandering. Want dat we steeds minder koude dagen hebben in Nederland is ook een gevolg van de klimaatverandering. De aarde warmt op. Daardoor verdwijnt de kans op een pak sneeuw, nou ja… als sneeuw voor de zon.

klimaatverandering-sneeuw
Klimaatverandering. Hebben we daar invloed op? Ik vond een mooie uitleg bij weet-magazine (link  https://www.weet-magazine.nl/klimaatverandering-is-een-religie/ ) en wil me daarbij aansluiten. Kort gezegd, uitgaande van een jonge aarde, is er een golfslag in het klimaatgebeuren te bespeuren. Een warme periode voor de zondvloed, daarna een ijstijd, en dat wisselde elkaar af; de middeleeuwen waren warm, in de 17e eeuw was het koud en nu warmt de aarde weer op. Dit ‘gebeurt gewoon’.
Nogmaals de vraag, hebben we daar invloed op?

duurzame-kerstversiering

''Niet alleen voor het klimaat, maar zeker voor de vervuiling van de aarde en het welzijn van mens en dier, voor onze gezondheid en noem maar op.''

Ik heb op school geleerd dat wij ervoor zorgen dat de aarde opwarmt – het zogenaamde broeikaseffect met boosdoeners als uitlaatgassen tot zelfs je ‘spuitdeo’ (vanaf die tijd gebruikte ik dus een roller, fanatiek als ik altijd ben geweest). En nu is het inderdaad zo dat ons gedrag, onze uitstoot invloed heeft op onze omgeving. Maar we moeten het wel in het juiste perspectief zien.
Het is zeker belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen voor het klimaat, maar zeker voor de vervuiling van de aarde en het welzijn van mens en dier, voor onze gezondheid en noem maar op. Als we bijvoorbeeld al het plastic afval -  om dat maar weer eens te noemen - opstapelen, hebben we namelijk alsnog een witte kerst.

duurzaam-winter-huis

''De donkere en korte dagen worden vanaf morgen in ieder geval weer langzaam lichter en langer.''

Rest mij nog de vraag waar het idee van een witte kerst vandaan komt. Vanaf begin 1900 is dat maar acht keer geweest in ons kikkerlandje. Het is denk ik een beeld dat opgeroepen wordt door films en reclames; het ziet er ook zo gezellig uit, hè?Ik vrees dat de echte kerstgedachte daardoor ondersneeuwt.  

Dit jaar vertellen de weersverwachtingen ons dat het ‘zacht’ wordt en niet wit… De donkere en korte dagen worden vanaf morgen in ieder geval weer langzaam lichter en langer.
Licht in de duisternis… goede dagen toegewenst!

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.