Wist je dat… afval

6 december 2019

Je kunt niet alles weten. Ook niet alles eten trouwens, zo bleek maar weer. Ik ontdekte een aantal groene dingen die ik altijd nietsvermoedend had gebruikt en gedaan, waar ik nu toch wel over na zal denken in het vervolg. 

Afval scheiden. Dat doen we allemaal wel, toch? En waar laat jij je theezakje? Afgezien van het feit dat thee uit de supermarkt vaak gezoet wordt door kleine korreltjes, terwijl jij denkt dat het de aardbei is, bevat het zakje microplastics. Die komen niet alleen vrij tijdens het trekken in het hete water, deze zakjes belanden dus bij menigeen in de GFT-bak, terwijl je op die manier dus de boel vervuild. De vraag is of je überhaupt zoiets wilt drinken… Aangezien je niet op de verpakking kunt vinden waar de zakjes van zijn gemaakt, is het lastig te ontdekken waar je de zakjes dan moet laten. Bij sommige merken is het te vinden op de site bijvoorbeeld. Maar zo zijn er ook zakjes (piramides) van nylon, of van soilon. Dat eerste is uiteraard restafval, het laatste is juist weer wel weer afval voor de GFT-bak.
Eenvoudig op te lossen door losse thee te gebruiken. En hetzelfde geldt voor de koffiepads… Gewoon weer ouderwets koffie zetten. Of slow coffee, helemaal genieten is dat. 

Van het één kwam ik bij het ander. Wijnglazen zijn niet te recyclen en moeten dus bij het restafval en niet in de glasbak. Kassabonnen bevatten chemische inkt en het papier is ook geen zuiver papier. Restafval dus. 

“Ik voel ineens een enig spelletje aankomen voor de winteravonden; een quiz over afval scheiden.”

Over papier gesproken; behang, vieze pizzadozen en gebruikte papieren zakdoekjes horen niet bij het papierafval. De vensters van enveloppen en nietjes worden wel weer verwijderd bij het verwerken van het afval, dus die kun je laten zitten.
“Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten, mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak,” lees ik bij de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal. Ik voel ineens een enig spelletje aankomen voor de winteravonden; een quiz over afval scheiden. 

Wat doe je met een kaaskorst? Zakken van bioplastic? Kattenbakkorrels? Check komende week eens de afvalwijzer voor je iets weggooit.  

“Maar we kunnen ook te veel opruimen. “

Dat we in Nederland zo bewust afval scheiden is natuurlijk heel mooi. Maar we kunnen ook te veel opruimen. Zo zie je her en der de oproep om niet zo hysterisch met de bladblazer in de weer te gaan. In de herfst valt het blad en als het glad is, snap ik dat je de situatie veilig wilt maken. Maar verder is blad heel nuttig. Laten we het niet beter weten dan de natuur alsjeblieft. En dan heb ik het niet alleen over de voeding en bescherming die het biedt aan de bodem, maar ook over een goede plaats om te overwinteren voor dieren. En over de uitstoot van zo’n brullende bladblazer. Pak voor een schoon paadje even de bezem. En vooruit, het gazon en de vijver moeten ook bladvrij. En verder lekker laten liggen. 

En wat het afval betreft, laat daar ook zoveel mogelijk van liggen. In de schappen. Kies voor producten zonder verpakking als het even kan. Scheelt een hoop gedoe.

Weet jij nog meer weetjes? Heb jij dé groene tip? Deel het met #ikbensam 

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.