Winnaar zonnepanelen

25 februari 2021

Eind vorig jaar kon er meegedaan worden aan een winactie en de winnaar is deze maand bekend gemaakt. Familie Kleinjan uit Giessen konden we blij maken met een bos bloemen en het goede nieuws. We hebben hen meteen gevraagd hoe zij duurzaam proberen te leven en delen hun groene inspiratie verder!

Gefeliciteerd met de zonnepanelen! Waren zonnepanelen al langer een wens van jullie? Waarom?

“Zonnepanelen waren al langer onze wens. In februari 2020 zijn we in onze huidige woning in Giessen getrokken met het idee te starten met zonnepanelen. Helaas werd de verbouwing toch wat duurder waardoor we niet gelijk hiervoor konden kiezen, al hebben we wel gelijk de aansluiting laten aanleggen. Maar ook in ons oude huis hadden we deze plannen al. Ook als we naar een woonbeurs gingen hadden zonnepanelen of andere duurzame oplossingen onze interesse.

We hebben ruim 15 jaar in Rotterdam gewoond en genoten daar altijd van de stukjes natuur in en rondom de stad. Dat gaf ook een stukje besef van hoe we met de natuur om moeten gaan. Nu wonen we meer in de natuur maar weten we ook dat het niet vanzelfsprekend is dat dit zo blijft. We nemen graag zelf onze verantwoordelijkheid in wat we kunnen binnen de financiële grenzen die er ook zijn. Tegelijk is het ook de opdracht die God ons allemaal gegeven heeft. Hij schiep een prachtige tuin, van insecten (en ja soms balen wij ook van muggen bijvoorbeeld) tot mangobomen. En wij mochten hierover heersen en het tot ons voedsel maken. Daarin voelen we ook onze verantwoordelijkheid.”

“Voor mijn verjaardag kreeg ik een droogmolen, … dus dat gaat weer wat droogtrommel-elektriciteit besparen.”

Op welke manier zijn jullie verder actief bezig met duurzaamheid in het gezin?

“In Rotterdam hadden we een aantal jaren een stukje moestuin op een braakliggend stuk land. Onze oudste dochter ging mee in de draagdoek, kreeg de eerste hapjes van deze zelf verbouwde groenten en heeft er rondgelopen, kreeg mee dat groente en fruit niet zomaar in de supermarkt kwam. Helaas werd hier later een parkeerterrein gemaakt, maar ook achter ons huis met kleine stadstuin groeide frambozen, wortels, prei, knolselderij en stond er een vlinderstruik om de insecten een beetje te helpen.

Afval scheiden was niet altijd nodig maar we deden en doen het wel zoveel mogelijk, koffie of hagelslag kopen we graag fairtrade en wat we dichtbij kunnen halen, kopen we het liefst bij de lokale boerderij of biomarkt. We letten erop dat we vlees zoveel mogelijk biologisch kopen, net als eieren, zuivel en sommige groenten. Kleding kopen we – met name voor de kinderen, want ze groeien er toch zo uit – vaak tweedehands en ik let er op waar we het kopen als het nieuw is. Daarmee hopen we kinderarbeid voor onze kleding te voorkomen. Verder hebben we bijvoorbeeld een composthoop en gebruiken we afvalmaterialen zoals wc-rolletjes om te knutselen.

Onze idealen gaan wel verder, denk aan een watertank voor het regenwater waarmee we de tuin water geven, de wc doorspoelen of de wassen draaien en een elektrische auto natuurlijk. En langs “onze” dijk in Giessen komen erg veel fietsers, een mooie plek voor een fietslaadpaal met plekje voor een bakkie koffie en gezellig praatjes. Ach, we moeten iets te wensen over houden en met in totaal 7 kinderen in ons gezinshuis is misschien niet alles haalbaar. Voor mijn verjaardag kreeg ik een droogmolen, wind genoeg hier en wassen ook, haha! Dus dat gaat weer wat droogtrommel-elektriciteit besparen en de handdoeken gaan ook nog eens langer mee.”

“… en vooral; betrek je hele gezin erbij. Dit werkt echt stimulerend.”

Hebben jullie tips op het ‘groene vlak’ voor anderen?

Denk in kleine stapjes en start met 1 of 2 aandachtspunten tegelijk. Kijk of je elke maand of 2 maanden er een stapje bij kan doen. Bijvoorbeeld door geen pakjes mee naar school te geven, maar een schoolbeker. Geen boterhamzakjes meer kopen, dan gebruik je vanzelf meer bakjes of boterhamtrommels, een dagje minder vlees, check de duurzaamheid van je jeans (deze kosten zoooooveel water), zelf fietsen is een voorbeeld voor de kinderen om ook naar school te fietsen (onze kids van 7 tot en met 11 fietsen enkele reis 25 minuten naar school), stap over van plastic flessen shampoo naar zeepblokken, besluit geen groente meer te kopen die in plastic is verpakt, koop een regenton, douche om de dag in plaats van elke dag, koop (een periode) alleen spullen die je direct nodig heb of alleen tweedehands kleding en vooral; betrek je hele gezin erbij. Dit werkt echt stimulerend. Stel eventueel een doel, een beloning. Ga bijvoorbeeld eens bij wat lokale boerderijen langs, laat zien hoe alles groeit en gemaakt wordt en plant zelf ook wat in de tuin. Lees of zoek een filmpje op over fairtrade, kinderarbeid, plastic soep, vleeshandel, groente verspilling en dergelijke onderwerpen. Zeker kinderen zijn hier gevoelig voor en werken dan graag mee.”

“Weet, ik ben geen heilig boontje, we hebben een cooker… zo fijn voor snelle theetjes of gekookte maaltijd. En we hebben nog geen eigen groenten bij ons nieuwe huis en heel af en toe drinken de kinderen hier ook uit een pakje… Maar onze mindset is erop gericht steeds meer toe te werken naar een steeds duurzamer en groener leven. Ik zou zeggen, doe mee! En voor ieder die ons wil supporten in onze duurzame wensen, altijd welkom voor een kennismaking!”

Dank, Mark en Truida, voor dit aanstekelijke verhaal.Veel plezier met de zonnepanelen! Meer weten over familie Kleinjan? Volg hen op www.buitengewoon-thuis.nl voor meer!

 

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!