Wij blijven thuis, SamSam

“Instead of wondering when your next vacation is, maybe you should set up a life you don’t need to escape,’ las ik onlangs. Een gedachte die me toch elke keer bijblijft, wanneer ik aan het inpakken ben en een hele reis voor de boeg heb. Vorig jaar nam ik me nog voor om het wat meer in de praktijk te brengen; rustiger leven, minder diverse taken en op deze manier ook betere keuzes te kunnen maken. Ik schreef er al eens eerder over in een blog over duurzaam time-management en een blog over minimalistisch op vakantie gaan. Nu blijven we dit jaar dus thuis. Een bewuste keuze, die ik ook bewust in wil vullen. Een mooie gelegenheid om eens orde op zaken te stellen.

Je kunt niet alles hebben, zeggen we dan. En zo is het ook. We hopen eind van de zomer te gaan verhuizen naar een prachtig huis op een heerlijke plek en aangezien de verbouwing nogal wat tijd en geld kost, we zitten met dubbele lasten en nauwelijks inkomen, gaan we niet op vakantie. Een bewuste keuze en mij hoor je niet klagen. 
Maar nu de invulling van deze vakantie. Om nu bijna twee manden onafgebroken met onze neus in de bouwstof te zitten, daar voel ik niet veel voor. 

Ten eerste niet, omdat het gewoon niet goed is om in een soort overlevingsstand te fuctioneren. Het is goed regelmatig je lichaam tot rust te laten komen en ook even afstand te nemen van je dagelijkse bezigheden. Blijf je maar bezig met het denken aan één ding, dan kun je ook 'bedrijfsblind' worden en ben je minder helder en veerkrachtig. Nu hebben wij daar deels de zondag voor, maar dat betekent dat we niet zes dagen in de week door hoeven te stomen.
Ten tweede vind ik de vakantietijd toch ook wel een periode waarop je wat meer tijd hebt voor elkaar als gezin. Doorgaans leven we niet 24/7 met elkaar. Ik ben thuis met de jongste, er zitten drie kinderen op school en de man is aan het werk buitenshuis. Alhoewel er wat mij betreft ook best verandering mag komen in deze 'orde' van alledag, is het leuk om in de komende periode eens wat samen te doen. 

"Maar ook uren dampen op weg naar onze Hollandse kust valt daar onder. Dus kies ik dit jaar voor de (bak)fiets."

Nu is het gevaar of nadeel van de vakantie dat je toch kiest voor gemak. En alhoewel we in de vakantie lekker kunnen ontspannen, wil ik hier toch niet weer in trappen. Wat ik bedoel?
Een dagje uit doen we tegenwoordig toch niet meer zo vaak met vooraf gesmeerde bammetjes in een trommeltje, toch? Ik wil er dit jaar toch werk van te maken. Vers fruit halen op de markt en dan in bakjes mee, bijvoorbeeld. Alles op ons gemak. En niet allerlei spul in plastic verpakt, voor een snelle hap, 
En dan de hort op. Blijf je de hele vakantie thuis, dan is dat al snel beter voor de portemonnee en het milieu, gezien de verre reizen per auto of nog erger, het vliegtuig. Maar ook uren dampen op weg naar onze Hollandse kust valt daar onder. Dus kies ik dit jaar voor groene dagjes weg op (bak)fiets-afstand. Een dagje naar de recreatieplas hier in de buurt, een speelplek in de natuur of een helemaal hip blote voeten-pad. 

"Het is nu toch vaak een kwestie van even tussendoor een beetje duurzaam proberen te zijn."

Low-budget en lekker simpel dus. Maar er is meer.
Wat ik merk is dat duurzaam leven niet vanzelf gaat. Ik wil er ook niet zo druk mee zijn dat het haast een levensmissie is of een geloof wordt. Maar anderzijds ontbreekt het me simpelweg aan rust of tijd of motivatie om een paar grote slagen te slaan. Het is nu toch vaak een kwestie van even tussendoor een beetje duurzaam proberen te zijn. Ik kan deze tijd nu mooi gebruiken om spijkers met koppen te slaan. Om te beginnen een lijst met wat ik graag wil, dan kiezen welke zaken ik aan ga pakken en vervolgens een plan de campagne over hoe ik dat wil doen. In de afgelopen tijd is namelijk gebleken dat het toch helpt om overzicht te creëren en plannen concreet te maken. Zo wil ik nog altijd zelf een brood bakken in de oven (schijnt simpel te zijn, maar doe het maar eens) en wil ik een ontwerp maken voor onze mooie tuin, die bij kan dragen aan de natuur en toekomst.
Plannen kunnen natuurlijk een duurzaam tintje hebben, maar misschien heb je ook andere zaken die al een jaar door je hoofd spoken. Nu denk je misschien dat het vakantie is en lig je liever te luieren in de zon. Snap ik, ook helemaal prima. Maar is het niet ook heerlijk rustgevend om zaken op orde te stellen, zodat je dus niet de rest van het jaar achter de feiten aanloopt, tot je volgende vakantie? 

Moraal van het verhaal; vakantie vieren in het klein is net zo fijn. Geen 'must-see-programma' of gestres met reizen en meterslange lijsten om mee te nemen. Creëer thuis een fijne plek. Dat is niet alleen prettig voor de komende weken, maar ook goed voor het hele jaar door. Wie weet kun je een ritme vinden wat je de rest van het jaar mee kunt nemen. Het scheelt - met een beetje vindingrijkheid - toch heel wat aan reistijd, inpakstress en aanschaf van alles wat je denkt nodig te hebben. Zorg voor een tropisch sfeertje onder de parasol met een vrolijke vlaggetjeslijn, gezellige lampjes en een kussen met ananasprint - om maar wat te noemen.  Laat de kinderen slapen in een tent in de tuin, ga lekkere fruitijsjes maken met de kinderen en zorg dat er de benodigdheden voor een dagje uit binnen handbereik zijn. Denk aan een starters-kit met drinkflessen, een picknickkleed, een afsluitbare schaal voor groente- en fruitsnacks of een (pasta)salade... vul maar aan.

En vergeet vooral niet je wifi uit te zetten, te leven 'buiten beeld', fatsoenlijke nachten te maken en meer tijd door te brengen in de natuur. En dan is het kringetje weer rond. Want voor zoiets heb je helemaal geen vakantieperiode nodig, dat kan altijd. Voor je het weet, beste mensen, heb je altijd vakantie!

Heb jij een briljante tip voor een thuisblijfvakantie, voor een dagjes-uit-startpakket of voor een bewust dagje uit? Deel het met #ikbensam en laten we voor alle tips ook de hashtag #wijblijventhuissamsam in het leven roepen. Zijn al de tips goed te vinden voor alle thuisblijvers.

O, en als je bang bent dat de kinderen zich vervelen, check dan deze blog ter inspiratie!

Fijne vakantie!

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!