Wij blijven thuis

24 maart 2020

Het leven beperkt zich tot over het algemeen de vierkante meters van het huis. Zes gezinsleden in de leeftijd van anderhalf tot tweeëndertig. Gelukkig hebben we nog heel veel ruimte om ons heen buiten en voelen we ons goed. Met ups and downs, dat wel. Het is zoeken naar een bepaalde structuur, ruimte gevend aan de uitspattingen en… genietend van de lente!

We worstelen allemaal. Thuis, op het werk en zelfs naar buiten gaan is niet vanzelfsprekend. Misschien zijn er ook zorgen rondom gezondheid of is het echt een probleem om het (gezins)leven in goede banen te leiden. Er worden oplossingen bedacht en er borrelen mooie initiatieven op. En dan is er weer vermoeidheid, volgen er nieuwe maatregelen en duurt de komende periode wel heel erg lang. 

Na een productieve eerste week waarin ik drie van de vier kinderen thuisonderwijs gaf en de vierde ook niet probeerde te ‘vergeten’, terwijl ik een wasje aanzette of met de poetsdoek zwaaide, zakte de motivatie deze week in als een mislukte pudding. Ik analyseerde en bedacht een plan van aanpak en zit deze middag alsnog behoorlijk moe te beseffen dat ik meer nodig heb dan deze strategie.


“Voor zover we het ons nog niet realiseerden; die vervuiling van de aardbol komt door de mens.”

Maar wat? Minder moeten, meer meedeinen op het ritme van de dag, de structuur loslaten? Nee, ik denk dat we er wel bij varen toch vast te houden aan een ochtendprogramma rondom het onderwijs. Maar wat dan? 

Het voorjaar.
In tijden van dreiging en dood is er veel moois en fijns; wat hebben we het nog goed. Zo breekt de lente dwars door alles heen, vult mijn huis zich met kinderknutsels en zijn er ook hele mooie berichten rondom ‘ons’ thema duurzaamheid. Minder uitstoot, de natuur die op verschillende plaatsen schittert… zo zijn grachten in Venetië helder, zwemmen er zwanen en zelfs dolfijnen. Maar ook hier in de buurt. De weg langs ons huis ligt altijd bezaait met de ‘uitstoot’ van scholieren. Dagelijks liggen er nieuwe verpakkingen in de berm en op het land. Er waren veel wandelaars en buurtbewoners die zich verantwoordelijk voelden en het afval opraapten, maar nu de scholieren thuis blijven, is het probleem er helemaal niet meer. 
Voor zover we het ons nog niet realiseerden; die vervuiling van de aardbol komt door de mens. En nu de schepping door onze afwezigheid weer meer tot bloei komt, geniet ik daar van!



“Ik wil een beetje lente zijn.”

Eerlijk is eerlijk, de schooluren zijn intensief, hier aan de keukentafel. Maar daar staat een middag buiten zijn tegenover. En buiten, daar vind ik denk ik wat ik zoek. Niet alleen in de warme zon of de vrolijke en lichte bloesem. Maar door de boodschap die daarin ligt; lente na de winter. Door de kracht waarmee het uit de donkere schijnbaar levenloze aarde opkomt. Door het bemoedigende zonlicht dat opwekt en verwarmt. 
Dat is een boodschap van leven, van ongedachte wendingen met een hoopvolle uitkomst, van de warmte die zo ontzettend goed doet. 

Dus de komende weken kijk ik niet alleen naar de lente, maar wil ik een beetje lente zijn. Licht, fris, opgewekt, levendig en hartverwarmend. Dwars door de omstandigheden heen. Samen met mijn gezin, op afstand met de mensen die we liefhebben. Hoe? Door buiten in mijn tuinstoel te kijken naar mijn narcissen die uitkwamen deze week. Of achter het glas naar de basilicum die niet meer in het zaaipotje past. Ik luister naar de vogels die me ’s morgens wekken en ben dankbaar voor het licht dat elke dag iets langer blijft. Het is lente om ons heen en ook een beetje lente thuis. Een periode om samen tot bloei te komen. Want reken maar dat deze periode ook vormend is – laat het ten goede zijn! En daar hoef je eigenlijk niets voor te doen; de Schepper gaf ons de lente, die doet het ons voor. Kijk er maar goed naar.

Bloei jij mee met de lente? Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!