Weg met wegwerp

15 september 2020

Goed nieuws, daar krijgen we energie van. Groene energie is ons geval. Steeds meer producten zijn verkrijgbaar in duurzame varianten, steeds meer bedrijven kiezen voor klimaatvriendelijk, steeds meer consumenten kiezen bewust. Vandaag hebben we het over de groeiende weerstand tegen wegwerp, met in de hoofdrol het scheermesje.

Is het omdat ik er op let? Is het slechts een trend, of is dit een heel goed begin van verandering? Ik zie het om me heen in iedergeval steeds meer. Nieuwe tandenborstel nodig? In het schap schittert een exemplaar van hergebruikt plastic naast die van bamboe. Voor het gemak geloof ik de verpakkingen die 100% roepen en keurmerken dragen (het zegt namelijk niet altijd alles). Hetzelfde geldt voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en de groei in tweedehands gebruik. Vorige week kwamen onze kinderen thuis met een Donald Duck special over voedselverspilling; uitgave in opdracht van de overheid (ik zie liever een statement wat betreft vliegen, maar dit is ook al mooi).

“Niet alleen plasticvrij scheren dus, maar ook zonder uitslag en irritatie.”

Zo zijn er vele voorbeelden te noemen die de groene kant op gaan. Bedrijven die overstappen van plastic op kartonnen bekers of zelfs stimuleren een eigen mok of beker te hanteren. (Hoe doen ze het bij jou op het werk? Merk je iets van duurzame keuzes? Laat het ons weten!) 
Mijn nieuwste aanwinst op dit gebied is een scheermes. Geen wegwerp, maar een mooie ‘rose gold razor’, gekocht bij Plastic Free Amsterdam. De scheerbladen zijn bij te bestellen en recyclebaar. Niet alleen plasticvrij scheren dus, maar ook zonder uitslag en irritatie. Meerdere scheerbladen zorgen ervoor dat de haartjes iets omhoog getrokken worden en afgesneden worden, waarna ze onder de huid schieten. Dat veroorzaakt irritatie bij het opnieuw aangroeien. Bij slechts een (vlijmscherp) scheerblad is het oppassen geblazen, maar o zo prettig in gebruik. Ik wil niet anders meer en de man stapt ook over. 

Zo bepalen we stapje voor stapje mee. De consument heeft wel degelijk invloed op wat er op de markt komt. Welke keuzes maak jij? Deel het met #ikbensam

 

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!