Wassen en drogen

Ooit gehoord van wasdroogbollen? Ik tot voor kort niet, maar het werkt goed. Mijn eerste was van dit jaar hing alweer buiten te drogen. En naast mijn zelfgemaakte wasmiddel, let ik ook meer op wat ik in de was doe. Je begrijpt het al. Deze blog gaat over wassen en drogen. Met een recept voor wasmiddel. Hoe (duurzaam) was en droog jij?

Als we iets allemaal doen, is het wel onze kleding wassen. En waar kleding gewassen wordt, moet het ook drogen. De vraag van vandaag is hoe duurzaam we dat doen. Dit zijn mijn ondervindingen tot nu toe.

duurzaam-wasdroogbollen

Hopelijk gebruiken we een wasmachine met label A+++ of iets in die richting. Maar eigenlijk begint het al met de vraag wat er allemaal gewassen moet worden. Volstaat het niet om te luchten of er met een doekje even overheen te gaan? Ik heb vier kinderen en weet dat een zure lucht van de voeding of broeken vol modder- en grasvlekken geen uitzondering zijn. Zeker als kinderen veel buiten zijn – wat we van harte toejuichen – zullen we daar sporen van aantreffen.
Oplossing? Een speelbroek aan uit school. Kleine moeite en groot effect. Die speelbroek wordt wat vaker gedragen voor hij in de was gaat en de ‘schoolbroek’ kan ook nog twee rondes mee met een beetje geluk. Ook een overall kan heel wat was schelen.
Koken en eten met een schort. Heel huiselijk, maar ook dat heeft voordelen. Mijn zusje maakte van oude spijkerbroeken hele stoere schorten voor onze kinderen, ideaal en ook nog eens duurzaam hergebruik. Maar heel eerlijk, ik vind een vlekje hier en daar niet heel schokkend, ze zien er heus nog wel verzorgd uit. Gewoon nog een dagje aan dus, op school blijven ze ook niet schoon.

"Maar heel eerlijk, ik vind een vlekje hier en daar niet heel schokkend."

Goed, uiteindelijk moet er toch het een en ander gewassen worden. Dat hoeft natuurlijk niet elke keer op zestig graden of meer. Het is goed om af en toe heet te wassen, in verband met het schoonhouden van de trommel. Dat wel. Ik raad je het zelfgemaakte wasmiddel van werfzeep aan, wat ik al jaren gebruik. Zo gedaan. Niks geen plastic flacons en wasverzachter gebruik ik al net zo lang niet meer. In het wasmiddel kun je wat drupjes etherische olie doen voor een ‘frisse geur’. Als wasverzachter kun je azijn gebruiken.

duurzaam-wasmiddel-werfzeep

"...een droger. Die is hier al regelmatig met schuldbesef voorbij gekomen."

Spijtig genoeg gebruik ik in de winter volop een droger. Die is hier al regelmatig met schuldbesef voorbij gekomen. We wonen hier tijdelijk en als ik íets wil in de toekomst, is het wel ruimte in huis om te drogen. Maar goed, zolang ik dat ding nog gebruik, wil ik ook mijn nieuwe aanwinst gebruiken; de wasdroogbollen van vilt. Zo groot als een tennisbal, drie stuks. Ik kocht ze bij dille en kamille  en ze werken fantastisch. Deze bollen zorgen er niet alleen voor dat – als je dan toch een droger hebt – de was sneller droog is, ze werken ook als wasverzachter. De was komt ook minder gekreukt uit de droger en dat scheelt in bepaalde gevallen weer strijk.
Uiteraard is het nog fijner om de was buiten te kunnen hangen en dat is medio februari ook al gelukt bij mij. Wat ruikt het heerlijk! (Dat vonden de jongens ook… meteen - met vieze sokken - op ons schone bed uit school.)

duurzaam-drogen

Nog een tip; mijn was zet ik vaak nog een keer op centrifugeren, als hij klaar is. Dit scheelt echt, zeker na mijn ‘donkere was-programma’. Liever een keer extra centrifugeren dan langer in de droger.

Tot slot in het kort het recept voor het wasmiddel van werfzeep (zonder palmolie, plantaardig):
Nodig: 1x 100 gram schoonmaakzeep, 2 liter water, schone potten om wasmiddel in te bewaren. Snijd de zeep in stukjes en los deze op in het kokende water. Voor het wasmiddel voor de witte was los je ook nog 20 gram soda op in het water met de zeep. Wanneer alles is opgelost, kun je het in potten gieten. Ik maak vaak van de helft middel voor de bonte was en los daarna soda op in de rest van het water, wat ik giet in een pot voor de witte was. Laat het afkoelen (zo’n 24 uur) en wassen maar!
Gebruik 30 ml per wasbeurt.

Laat je me weten wat jouw was-ervaring is? Heb je nog tips om het nóg duurzamer te doen?

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!