Warme truiendag

In de krant las ik over de sympathieke actie van 15 januari. Iemand had via social media een oproep gedaan om solidariteit met de Groningers te tonen door een dag geen gas te gebruiken. Als je aan zoiets meedoet besef je weer eens hoe afhankelijk je bent van het (Groningse) gas; een ‘koud’ huis, geen warm eten (als je nog op gas kookt), geen thee of koffie (als je geen waterkoker of koffiezetapparaat hebt). Mocht je 15 januari gemist hebben, dan krijg je nog een kans om ‘mee te doen’.

"Het idee: verwarming een graadje lager en een trui aan. Goed voor het milieu en je portemonnee."

Vrijdag 2 februari is het ‘warme truiendag’. Het idee: verwarming een graadje lager en een trui aan. Goed voor het milieu en je portemonnee. Maak je het elke dag warme truiendag dat scheelt dit toch een paar honderd euro per jaar (uit 2014: 1 graad minder stoken (van 21 naar 20 graden) scheelt 600 euro).

Zo doen wij het: De verwarming is geprogrammeerd. De nachtstand is 17 °C. Een half uur voordat we opstaan gaat die aan en verwarmt tot 18 °C. Na een uurtje gaat die weer ‘uit’ (17 °C). ’s Middags als de kinderen thuis komen gaat die weer aan 18,5 °C. Na het avondeten loopt die op tot 19 °C. En een uur voordat we naar bed gaan, gaat die weer op de nachtstand. Als we een weekend weg gaan zetten we de verwarming op 14 of 15 °C. Vorig jaar was ons gasverbruik, inclusief koken, 670 kuub. We wonen in een tussenwoning en hebben een paar jaar geleden geïnvesteerd in drie dubbelglas.

"Zuinig stoken is een daad van solidariteit en gerechtigheid aan heel Gods schepping."

En ja, ik werk thuis en zit dan inderdaad met een dekentje over mijn schoot en schouders als ik achter mijn bureau zit. Maar daar is niks mis mee. Want hoe je het ook went of keert, de gaskraan moet zo snel mogelijk dicht. Niet alleen om het beven in Groningen te verminderen, maar ook om de uitstoot van CO2 te verlagen. En dat kan alleen als we minder stoken. Zuinig stoken is een daad van solidariteit en gerechtigheid aan heel Gods schepping. Dus, doe je mee aan de warme truiendag? Wil je het langer volhouden dan die ene dag? Dan is energievasten misschien iets voor jou. 14 februari is het aswoesdag en begint de veertigdagentijd.

Deze blog is geschreven door Marjolein Tiemens- Hulscher, oprichtster van Groen Geloven.