Waar liggen jouw ‘roots’?

Deze blog is geschreven door: Embert Messelink, directeur A Rocha

Aan mijn achternaam hoor je waar mijn ‘roots’ liggen: in Twente. En als ik daar weer ben, voel ik het ook. In dit kleinschalige landschap, waar ik in mijn jonge jaren eindeloos heb rondgefietst en vogels gekeken, hoor ik nog altijd thuis. Dat gaat er nooit meer uit. Ik voel me ermee verbonden.

Ik woon nu in het midden van het land. Ook daar wil ik graag wortelen. Ik denk dat dat een Bijbels gegeven is. Het Hebreeuwse woord voor mens (Adam) is ontleend aan het woord voor grond. Wij zijn aardmensen, het is goed dat we ‘aarden’ en ‘wortelen’ op de plek waar we leven. Dat vraagt God in Jeremia 29 zelfs van de joodse ballingen in Babel: ‘bouw huizen en woon erin, leg tuinen aan en eet de vrucht ervan’. God vraagt hen zich te verbinden aan de plek waar ze dan leven – in hun geval overigens de laatste plek waar ze wilden zijn!

'Wij zijn aardmensen, het is goed dat we ‘aarden’ en ‘wortelen’ op de plek waar we leven.'

Wat betekent dat in 2017? Misschien wel dat je geniet van je omgeving en die waardeert als een stukje van Gods grote schepping. Dat je beseft dat daar ook andere schepselen van God hun plekje hebben. Dat je je realiseert dat daar voedsel wordt verbouwd om je in leven te houden. Dat je achtertuin de moeite waard is voor planten, insecten en vogels.

Wat mij betreft is wortelen: genieten van de schepping dicht bij huis en ervoor zorgen. Vanuit de christelijke natuurbeweging A Rocha doen we dat ook samen, op steeds meer plekken in het land. Onze lokale groepen adopteren natuurgebieden in hun onmiddellijke omgeving en gaan er aan de slag met natuurbeheer. Je leert je lokale medeburgers kennen en doet wat goeds voor natuur en landschap. We genieten er vooral van!

'Wat mij betreft is wortelen: genieten van de schepping dicht bij huis en ervoor zorgen.'

Wil je ook wortelen in jouw omgeving en een keer meedoen? Op www.arocha.nl vind je een overzicht van onze lokale groepen. Wellicht is er ook een bij jou in de buurt. Je bent van harte welkom!