Vliegengordijn

Hoe leuk is het om iets moois en ook nog nuttigs te maken van lapjes die je nog hebt liggen. Een paar jaar geleden zag ik bij Plaats de Wereld een vliegengordijn gemaakt van Afrikaanse stof, echt heel erg leuk. Maar ja, ik was op de fiets en zag geen kans het gordijn mee te nemen. Het heeft me wel geïnspireerd om er zelf een te maken.

Nu met het mooie weer de achterdeur bijna de hele dag open staat, vliegt er natuurlijk ook van alles naar binnen. De vliegen, bijen en andere insecten proberen vervolgens door het raam weer naar buiten te vliegen, wat natuurlijk niet lukt. Als is ze niet vang met een glas en een stuk karton en naar buiten breng, vallen ze uiteindelijk uitgeput dood op de vensterbank neer. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen heb ik het vliegengordijn weer opgehangen.

"Voor een fleurig en afwisselend gordijn kun je verschillende dessins in de lengte onder elkaar gebruiken."

Het gordijn heb ik gemaakt van restjes stof. In mijn specifieke geval vooral van stof dat ik overhoud bij het knippen van de stof voor de bijenwasdoeken. Het vliegengordijn bestaat uit stroken van uiteindelijk 4,5 cm breed, die ik aan een horizontale stok heb geschoven. In de deurpost heb ik twee schroefogen bevestigd, waar de stok doorheen steekt.

Hoe maak je dit zelf?

  • Knip stroken van 11 cm breed en zo lang als je wilt. Voor een fleurig en afwisselend gordijn kun je verschillende dessins in de lengte onder elkaar gebruiken.
  • Zigzag eventueel de zijkanten (ik heb het achterwege gelaten).
  • Naai de stroken met de korte kant aan elkaar (goede kant op elkaar).
  • Maak de uiteindelijke stroken 10 cm langer dan de lengte die het gordijn moet worden.
  • Strijk de tussennaadjes open.
  • Vouw 1 cm naad aan beide lange en korte kanten naar binnen en strijk deze plat.
  • Vouw de strook dubbel (met de goed kant buiten) en strijk deze plat.
  • Stik nu de strook met de ingeslagen naad helemaal dicht. Sla aan de bovenkant de strook dubbel en maak daar een tunneltje van waar de stok doorheen kan.
  • Rijg alle stroken aan de stok, schroef de ogen in de deurpost (of verzin een ander ophangsysteem), schuif de uiteinden van de stok door de ogen.

Klaar is Kees!

Deze blog is geschreven door Marjolein Tiemens - Hulscher, oprichtster van Groen Geloven.