Verslag uit Haïti

28 januari 2021

Het is eind januari. Terwijl we vooral vooruit kijken naar onze plannen en werkzaamheden die we uit willen voeren, hebben we contact met Willem Klaassen van Tear over het project waar SamSam aan bijdroeg afgelopen jaar. Een eerlijk verhaal wat ons alleen maar meer motiveert om te blijven investeren in dit soort projecten.

Even in het kort het project in Haïti. Haïti is één van de armste landen ter wereld en ook politiek instabiel en kwetsbaar voor natuurrampen. Op 12 januari 2010 kreeg Haïti te maken met de zwaarste aardbeving die de afgelopen twee eeuwen in het Caribische land werd gemeten. Vandaag de dag zijn veel Haïtianen nog afhankelijk van externe hulp en hebben zij moeite om in hun eigen inkomen te voorzien.
Het doel van het project in  Haïti is het opzetten van zelfstandig draaiende boerencoöperaties waardoor 600 gezinnen zichzelf kunnen voorzien in hun eigen onderhoud en hun kinderen naar school kunnen laten gaan. Ook helpt Tear de boeren zich weerbaar te maken tegen natuurrampen. Zo worden er bijvoorbeeld trainingen gegeven over een bepaalde toepassing van de vlinderbloemige boom Gliricidia waarbij bodemerosie (hellingen) kan worden voorkomen. De bladeren van de Gliricidiaboom worden vervolgens gebruikt voor voedsel voor de dieren; zeer duurzaam dus. Lees hier alles over het project.

We zijn benieuwd naar jullie verhaal. Hoe kijken jullie terug op afgelopen jaar?
“Afgelopen jaar was een (erg) moeilijk jaar voor Haiti; het begon in januari en februari al met veel onlusten, kidnappings, demonstraties en veel geweld in de hoofdstad Port au Prince. Onze Tearfund NL voorgenomen veldreis kon daardoor helaas niet doorgaan.
Toen kwam in maart het bekende Covid-19 scenario met allerlei restricties, hetgeen een enorme impact had op Haiti en vooral op de dagloners. Veel mensen raakten per direct hun inkomsten kwijt. Tearfund NL heeft in het projectgebied Duchity, zuidwest Haïti, voor 1200 mensen voedselnoodhulp kunnen verlenen naast het reguliere programma.”

Willem stuurt mij het jaarverslag toe waarin ik meer lees over afgelopen jaar. Zo werden de trainingen aangepast aan de omstandigheden, maar werden er toch in totaal 80 mensen (28 mannen en 52 vrouwen) getraind. Ook kond de financiële training doorgaan, werd er in verband met de droogte extra aandacht geschonken om het geleerde (Conservation Farming) nog beter in de praktijk te brengen, door de bodem goed en continue te bedekken met organisch materiaal en het belangrijkste resultaat van afgelopen jaar is toch wel de bouw van de coöperatieve graanopslag in Lescave waarbij vele gemeenschapsleden betrokken waren.

Verder heeft de coöperatie zwarte bonen en duivenerwten ingekocht gedurende de oogst periode toen de prijs laag was. In de loop van het seizoen loopt de prijs van deze eiwit gewassen op en kan dan voor een betere prijs verkocht worden met een 10% winstmarge. Wel 245 families hebben een kick start gemaakt door een pakket aan groente zaden in te kopen met subsidie en hebben deze groentes uitgeplant.
Ook zijn er 1500 Gliricidia-boompjes aangeplant. De jonge bomen dienen als steun voor het Yam gewas. Verder hebben 60 mensen geleerd over het enten van avocadobomen. De droogte heeft echter een grote impact gehad en helaas is slechts de helft van de avocado’s goed aangeslagen. 

Was dit wat jullie ervan hoopten?
“Het programma heeft wel enige vertraging ondervonden door de onlusten en het geweld in de hoofdstad  en door de Covid-19 restricties. Terugkijkend op vorig jaar, zijn we als Tearfund NL redelijk tevreden. Haïti blijft een heel moeilijk land en er zijn vrijwel geen capabele en competente NGO’s (niet-gouvernementele organisaties) die een goed programma kunnen neerzetten met kwaliteit. De bouw van de Coöperatieve schuur door de boeren was wel een hoogtepunt vorig jaar. Een middel waar ze met elkaar mee verder kunnen.”

Wat heeft SamSam daarin betekent?
“Vorig jaar heeft SamSam dit programma gesteund; hartelijk dank voor jullie bijdrage. Zoals je kunt zien, is dit een relatief duur programma, omdat we met internationale NGO’s als World Renew werken. We zijn blij met elke bijdrage.” 

“De bouw van de schuur door de boeren was wel een hoogtepunt vorig jaar. Een middel waar ze met elkaar mee verder kunnen.”

“We zijn blij met elke bijdrage hoe klein of groot die ook is.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst van dit project?
“We zijn in dit programma bezig om 2 coöperaties stevig op de kaart te zetten; de eerste coöperatie Gorgette draait al redelijk goed; de tweede KOTAL is net begonnen afgelopen jaar. Onze plannen zijn dat er goede verantwoordelijke leiders getraind worden om deze coöperaties goed te leiden. Ook worden zogenaamde Zelf Hulp-groepen gevormd om met elkaar geld te sparen, zodat door een groter spaarkapitaal er kortlopende leningen mogelijk zijn.

Verder is er dit jaar veel aandacht voor groenteteelt naast het hoofdgewas Yam (knollen) en andere ‘staple foods’. Groenteteelt voor betere voeding van de gezinnen, maar ook groenteproductie waarvan de restanten op de lokale en regionale markt verkocht kunnen worden. We doen dit jaar op vier proefvelden een experiment met een aantal groente variëteiten (o.a. met groentezaad van RijkZwaan uit Nederland).

Ook blijven (veel) aandacht geven voor de rol van de lokale kerk. We noemen dat het CCT (Umoja) proces, waarbij mensen leren ontdekken wat hun eigen talenten, lokale hulpbronnen, kennis en dergelijke zijn en om die gezamenlijk tot ontwikkeling te brengen, zodat afhankelijkheid van externe bronnen voorkomen wordt.


“… mensen leren ontdekken wat hun eigen talenten, lokale hulpbronnen, kennis en dergelijke zijn en om die gezamenlijk tot ontwikkeling te brengen,…

Kortom, er is werk verzet en er wacht nog veel werk. Niet zonder de bijdrage van een heleboel betrokkenheid, financiële steun en kennis- om maar wat te noemen. We dragen iedereen die hieraan bijdraagt een warm hart toe en wensen hen het allerbeste!

Ook geraakt door dit hartverwarmende verslag? Draag een steentje bij én deel dit verhaal! #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!