Verlangenlijstje

Ik ben bijna jarig en dan krijg je vaak de vraag naar ‘wat je wilt hebben’. Heel eerlijk; ik ben kinderlijk blij als ik jarig ben. De gezelligheid en feestelijkheid en verwennerij, ik houd ervan.

Wat betreft de cadeaus zit ik wat in een spagaat. Het is leuk om iets te ontvangen, maar ik zit eerlijk gezegd niet te wachten op allerlei ‘prullaria’. Dat klinkt natuurlijk heel ondankbaar, maar de meeste windlichten gaan zo weer door naar de kringloop. Zo zijn er ook cadeaus die ik bewaar, om een ander een keer blij mee te maken. Gewoon simpelweg omdat het wel mooi of leuk is, maar ik al heel veel, of beter gezegd, meer dan genoeg spullen heb.
Moet ik dan nog wel cadeaus vragen? Ik vind het zelf absoluut niet leuk om geld te geven of met lege handen aan te komen. Toch maar wat duidelijkheid scheppen dan met een verlangenlijstje.

kringloop-cadeaus

''Ik vind het echt heel erg waardevol om een persoonlijk kaartje te ontvangen.''

Zo heb je een categorie cadeaus die niet in te pakken valt. Ik vind het echt heel erg waardevol om een persoonlijk kaartje te ontvangen. In deze categorie vallen ook de belevenissen; bijvoorbeeld samen een keer ergens een bakkie doen, waarbij je tijd hebt voor elkaar (laten we eerlijk zijn, verjaardagen zijn vaak niet de beste gelegenheid voor een goed gesprek). Nog leuker is het om even samen te wandelen en dan af te sluiten met een kopje thee. Of vraag een workshop cadeau, daar kun je vaak nog lange tijd vruchten van plukken.

Wat ik haast het leukste vind, zijn de zelfgemaakte cadeaus. Zo zag ik pas bij iemand dat een zoon een houten krukje had gemaakt, zo leuk! Wat het ook altijd goed doet is de taart – zeker als je goed kunt bakken. Je helpt de jarige enorm en het wordt vast en zeker gebruikt!

persoonlijk-cadeau

''Sommige dingen schaf je niet snel voor jezelf aan, maar zijn wel leuk om te krijgen.''

Dan heb je de categorie ‘praktisch’. Keukenbenodigdheden, iets voor in de badkamer of in de tuin… dingen die je echt gebruikt en niet onder het stof zullen vergaan. Sommige dingen schaf je niet snel voor jezelf aan, maar zijn wel leuk om te krijgen. Zo kreeg ik ooit een keukenmachine en die gebruik ik bijna dagelijks. En wat dacht je van een museumkaart… daar kun je een heel jaar van genieten! Dit jaar staat een houten droogrek op mijn lijstje. Ik heb in huis geen ruimte om de was op te hangen en nauwelijks radiatoren aan. Dit rek kan ik fijn voor de kachel zetten of in de badkamer gebruiken voor handdoeken. Speciale (fairtrade) koffie of bijzondere losse thee zijn ook handige én smaakvolle cadeaus…
Een verjaardag is natuurlijk een goed verwenmoment, met leuke extraatjes. Zo zou ik graag kaarsen willen van bijenwas, dat schijnt ook nog eens lekker te ruiken.

duurzaam-praktisch-doek

duurzaam-producten

''Je zult zien dat je dan de helft van wat je ooit dacht echt te willen hebben niet meer wilt en de andere helft is dan superleuk om te vragen.''

Sommige mensen weten niets te vragen. Ook geen probleem. Maar misschien koop je zelf alles wat los en vast zit. Noteer je wensen eens voor je verjaardag. Ook al duurt het nog negen maanden. Je zult zien dat je dan de helft van wat je ooit dacht echt te willen hebben niet meer wilt en de andere helft is dan superleuk om te vragen.

duurzaam-inpak-papier
Gaat de jarige toch voor geld, maak er dan iets leuks van met een zakje thee, wat te snoepen en een mooie kandelaar uit de kringloop bijvoorbeeld… Dat geeft toch leuker.
Inpakpapier is ook niet top, al helemaal niet die lappen cellofaan. Stop het in een leuk linnen tasje, knoop het op de Japanse wijze (namelijk furoshiki) in een theedoek of hydrofiel doek, dat is nog makkelijker ook als je altijd staat te stoeien met de hoekjes van het pakpapier.

Wat staat er op jouw lijstje? Let je op duurzaamheid? Hoe pak jij in? Ik ben altijd in voor nieuwe inspiratie! Deel het met #ikbensam

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.