Verhuizen

30 oktober 2020

Iedereen is wel eens verhuisd, denk ik. Je kent het wel. Inpakken, uitpakken en alles een nieuwe plaats geven. Als vanzelf kijk je eens kritisch naar de huisraad en met name uit de garage of van zolder kunnen er zo dozen vol naar de stort, kringloop of een ander. Duurzaam verhuizen, wat zijn de tips?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een nieuwe indeling van de nieuwe woon- (of werk)plek vraagt ook om een nieuwe orde. Waar bewaar je wat, hoe berg je alles op, wat is de functie van de ruimte en welke dingen heb je nodig om dat te kunnen doen. Het spreekt misschien vanzelf, maar probeer niet meteen alles nieuw aan te schaffen. Probeer creatief te denken en misschien kan de kist van het speelgoed nu beter dienst doen als bankje in de hal voor schoenen of is een laag kastje met een kussen ineens een geinig zitplekje.

Als je met verhuisplannen rondloopt, kun je soms de verleiding niet weerstaan om iets mee te nemen waar je in een winkel tegenaan loopt. Toch is het vaak slim om dit niet te doen. Eenmaal verhuisd – blijkt dat ene lampje op zolder heel leuk te staan op een nachtkastje en heb je de ruimte verkeerd ingeschat en past dat leuke tafeltje helemaal niet. Zit je er weer mee. Zeker met verlichting is het handig om eerst te wonen en te merken waar je het liefst zit en waar je een lampje mist. Voordat je allerlei nieuwe dingen aanschaft is het groener om te proberen met wat je hebt de basis aan te leggen en dan gericht te zoeken, mocht je nog iets nodig hebben. 
Natuurlijk is het leuk om iets nieuws aan te schaffen, maar is het echt aan vervanging toe? Een ander kussentje en lichtval of misschien een likje verf en het gaat weer even mee. 

“Probeer elke keer als je naar de nieuwe locatie gaat wat mee te nemen. “

Op het moment dat je het een beetje gericht hebt uitgedacht kun je gaan inpakken. Hierbij stop je alles bij elkaar wat in dezelfde plek hoort, gericht op je nieuwe inrichting. Alles wat je niet gebruikt hebt kan over het algemeen gewoon weg. Dat scheelt een heleboel gesleep. Bananendozen zijn overigens natuurlijk zuiniger dan nieuwe dozen aanschaffen. Daarbij zijn kleine (wijn)doosjes vaak handiger voor zware dingen als boeken, wil je die dingen nog kunnen tillen. Dozen van het printpapier zijn ook een prettig formaat. Om je glaswerk heelhuids over te brengen, kun je er een sjaal of ander kledingstuk tussen doen. Of een handdoek… scheelt weer materiaal. 

Het is niet altijd mogelijk, maar probeer elke keer als je naar de nieuwe locatie gaat wat mee te nemen. Zeker als je zelf gaat verhuizen en niet met een verhuiswagen, is het niet aan te raden constant heen en weer te rijden met je auto. Alles wat al mee kan als je er toch weer heen gaat, scheelt weer op de grote verhuisdag zelf. Daarnaast kun je dan de dozen leegruimen misschien en mee terug nemen; dan hergebruik je de dozen weer. 

Soms verhuis je intern, wissel je kinderen van kamer of is een nieuwe werkplek nodig – bijvoorbeeld nu met het thuiswerken. Of je hebt gewoon zin in iets anders. Ook dan kun je op dezelfde manier aan de slag gaan. Probeer creatief en groen te denken. Dat is goed voor je portemonnee en de wereld en daar krijg je energie van. Heb je nog aanvullende tips? Deel het met #ikbensam

Ps. SamSam is verhuisd. Binnenkort laten we wat meer zien van onze nieuwe werkplek!

 

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!