Fijn in de trein

Daar stond ik dan met mijn idealen: 2,5 uur als sardientje in een propvolle trein. Ik zat nog meer opgepropt dan in een vliegtuig. Dat kwam niet helemaal overeen met mijn idee van een treinvakantie.

We wisten meteen wat onze vakantiebestemming zou worden, toen een vriendin uit Zweden vertelde dat ze ging trouwen. De enige keuze was nog met welk vervoersmiddel. Ik vergeleek het vliegtuig, de auto en de trein. We konden voor €360 en 370 kg COin 1,5 uur vliegen naar een stad in de buurt. Voor €225 en 359 kg COzouden we in 12 uur met de auto naar Zweden kunnen rijden. De trein zou ons voor €325 en 43 kg CO2 in 13 uur naar Zweden brengen. Wat een verschil in tijd, maar ook in vervuiling! De vervuiling woog voor ons zwaarder, dus de keuze voor de  trein was gemaakt.

''We kwamen er al snel achter dat de treinen in het buitenland aanzienlijk luxer zijn''

Behalve minder vervuilend zijn, heeft treinreizen nog meer voordelen.We kwamen er al snel achter dat de treinen in het buitenland aanzienlijk luxer zijn: het is alsof je 1klas reist. Veel treinen hebben stopcontacten voor als je graag met je telefoon of laptop aan de slag wil. Verder heb je alle tijd om te kletsen, een boek te lezen of spelletjes te spelen. Al leg je alles meteen weg als je prachtig uitzichten ziet.

''Een treinvakantie naar het buitenland is voor mij het toppunt van genieten''

Een treinvakantie kan ik van harte aanbevelen om eens te proberen. Hierbij nog een paar tips. Kies je bagage zorgvuldig. Wij waren blij met onze backpacks: dat maakt je flexibeler dan met grote koffers. Als je verzekert wil zijn van een zitplaats, kun je in buitenlandse treinen vaak een zitplaats reserveren. Kies voor ruime overstappen als je zonder stress wil reizen.Wil je optimaal gebruik maken van je tijd? Kijk dan of je een nachttrein kan nemen.

Treinreizen in Nederland vond ik al leuk. Een treinvakantie naar het buitenland is voor mij het toppunt van genieten. Die ene propvolle trein deed mijn idealen maar heel eventjes wankelen. De volgende vakantie stap ik gewoon weer fijn in de trein.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, consultant bij Climate Stewards.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!