Veertigdagentijd

Ik voel me altijd een beetje vreemd als ik met een askruisje op mijn hoofd van de kerk naar huis fiets op Aswoensdag. Komende 6 maart is het weer zover: de vastentijd begint. Hoewel dit vroeger alleen in de katholieke kerk werd gedaan, zijn er tegenwoordig veel andere christenen die meedoen.

Vasten is niet ongewoon in onze tijd. Vasten op (ongezond) eten of vasten op alcohol is iets dat veel voorkomt. Toch is dit niet per se een christelijk vasten, zoals we in de vastentijd tussen Aswoensdag en Pasen doen. Dat vasten is geen doel op zich. Het doel is ook niet om indruk te maken op God of onze naasten. Maar christelijk vasten kan ons dichterbij God brengen. Het is een tijd van inkeer en omkeer. Door onthouding komt er tijd of energie vrij. Door deze tijd of energie te besteden aan gebed of zorg voor je naasten, dien je God.

"Het is een tijd van inkeer en omkeer. Door onthouding komt er tijd of energie vrij."

Bij elk van de 3 onderdelen (vasten, gebed en aalmoezen) probeer ik stil te staan. Ik kies regelmatig voor het vasten op eten en drinken. Zo heb ik al eens op koekjes, koffie en vlees gevast. Tegenwoordig vast ik ook wel eens op iets anders als plastic verpakkingen of YouTube. Hoewel ik dagelijks bid, wil ik tijdens de veertigdagentijd meer stille tijd houden. Ik steek meer tijd in Bijbellezen en gebed, soms op eigen houtje, soms met behulp van een dagboekje. Een paar jaar geleden dankte ik elke avond voor 3 punten van die dag. Soms bespaar ik geld door het vasten dat ik kies. Dit geld gaat dan naar een goed doel. Ik heb er ook wel eens voor gekozen geen geld, maar tijd of aandacht te geven aan mijn naaste: een bezoek brengen aan mensen die dat goed kunnen gebruiken of een kaartje sturen naar iemand die ik lang niet gesproken had.

"Beter is om 1 of 2 dingen te kiezen, zodat ik deze met aandacht kan uitvoeren."

Ik moet altijd oppassen voor de valkuil om te veel te willen doen. Beter is om 1 of 2 dingen te kiezen, zodat ik deze met aandacht kan uitvoeren. Anders gaat het vasten toch om mij draaien (kijk eens wat ik allemaal doe) in plaats van om God.

Ondanks de schaamte ga ik dat askruisje dit jaar toch weer halen. Ik heb al bedacht waar ik vanaf die dag mee aan de slag ga. Hoewel het ook een moeilijke tijd zal zijn, zie ik het met vertrouwen tegemoet. Want ik doe het niet alleen. Ik doe dit samen met God.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra, consultant bij Climate Stewards.

---

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!