Van komkommers tot pickels

In mijn keukenkastje staat iets wat er vreemd uitziet en ook een beetje vreemd ruikt. Je zou denken dat ik niet goed schoonmaak en er nu iets gevaarlijks groeit in het kastje. Dat er iets groeit klopt, maar gevaarlijk is het niet: het is maar zuurkool.

Tot voor kort was invriezen de enige manier die ik gebruikte om voedsel langer te bewaren. Ondertussen heb ik een moestuin waar vaak grote hoeveelheden groente en fruit in rap tempo geoogst moeten worden. Op een gegeven moment zitten zowel ik als de vriezer vol en wordt het tijd voor andere bewaarmethoden.

'Experimenteren met fermenteren'

Na het lezen van het boek ‘Instock Cooking’ begon ik te experimenteren met fermenteren. Dat is ontzettend leuk om te doen. Je kunt tijdens het fermenteren kijken en ruiken, maar je weet pas of het echt gelukt is wanneer je het proeft. Ik vind het wonderlijk dat kool met zout in een paar weken zuurkool is. In de zomermaanden kies ik vaker voor de techniek van inmaken. Zo is het inmaken van komkommer tot pickles groot favoriet in ons huis, maar ook de ingemaakte pruimenchutney is een feest om te eten.

'je ecologische voetafdruk verlagen' 

Wat heeft conserveren met duurzaam leven te maken? Met conserveren kun je optimaal gebruik maken van seizoensproducten. Seizoensproducten zijn goedkoper en tegelijk beter voor het milieu. Met een paar trucjes verspil je minder voedsel: een overgebleven stuk komkommer tover ik altijd om tot pickles. Met inmaken verlaag ik ook nog mijn ecologische voetafdruk doordat ik minder vlees eet: bij ons thuis wordt er geregeld pruimenchutney bij de stamppot gegeten, zonder een stuk vlees 

Hopelijk kan ik binnenkort mijn eerste bordje zuurkoolstamppot eten, met zelfgemaakte zuurkool. Ik moet alleen nog even geduld hebben. Tot die tijd kan ik de keuken verder schoonmaken om te zorgen dat er naast de zuurkool geen dingen gaan groeien.

Deze blog is geschreven door Veraniek Veldstra