Unplugged

Het is een prachtig, zonnig najaar. Ik kan onwijs genieten van het nieuwe leven in het voorjaar, de warme zomer en een barre winter… maar die goudkleurige herfst is toch mijn lievelings. De periode zo half tussen de warmte en de kou – ook al weet je dan van gekkigheid niet wat je aan moet trekken… heerlijk!

Toch kan het de komende maanden letterlijk en figuurlijk een donkere periode zijn. Sommigen voelen zich met het blad afsterven en worden moe, hebben minder weerstand en misschien zelfs somber. En ik moet eerlijk zeggen dat ik onze maanden binnen altijd erg lang vind duren. Wie heeft er zo in die eerste maanden van het nieuwe kalenderjaar geen verlangen naar licht en groen aan de takken? 
 
"Husflid kun je vertalen met huisvlijt....Het is vooral praktisch, maar ook decoratief creatief bezig zijn."

In landen die wat noordelijker liggen, weten ze daar alles van. Van oudsher beoefent men in Noorwegen ‘husflid’ in de maanden dat er buiten minder werk was. Husflid kun je vertalen met huisvlijt, wat niet zozeer aankomt op het ijverig poetsen, maar je moet denken aan handwerken. Het is vooral praktisch, maar ook decoratief creatief bezig zijn. Neem de Noorse trui; niet alleen een aangenaam warme trui breien, maar ook een prachtig patroon erin verwerken.

duurzaam-trui-breien
De herfst is een periode om het buitenwerk af te ronden en naar binnen te gaan. En straks, op de lange, donkere avonden kun je bijvoorbeeld uren staren naar je beeldschermen – in welke vorm dan ook – maar het is ook een mooie gelegenheid om het (ouderwets) gezellig te maken en misschien ook te grijpen naar een handwerk.

"Ik denk dat we een voorbeeld kunnen nemen aan de natuur die tot rust komt in de winter."

Waarom? Ik denk dat we een voorbeeld kunnen nemen aan de natuur die tot rust komt in de winter. In deze tijd lijkt het heel normaal te zijn dat we altijd maar druk zijn. We hebben volle agenda’s en onze apparatuur blijft maar roepen; afspraken, altijd nieuws, de oneindige timeline van social media… wat is het lastig om daar afstand van te nemen. Ondertussen draaien onze hersenen overuren, slapen we te weinig – met al dat kunstlicht rekken we de dagen op – en vraag ik me af hoeveel meer energie we verbruiken, of moet ik het verspilling noemen?

Dan heb ik het over ons lichaam, dat we niet zomaar aan een oplader kunnen leggen, maar ook over alle apparatuur die we gebruiken. Ik las pas een quote over dat we onze apparatuur vaker opladen dan we onszelf opladen…

"Veel makkelijker roepen we. Snel, effectief en de mogelijkheden zijn oneindig." 

Lampen, opladers, stroom voor al onze apparaten die we van vroeg tot laat of zelfs dag en nacht gebruiken… Is ons leven er rustiger op geworden met al die handige machines en elektrische snufjes? Welnee, we zijn – of voelen ons – drukker dan ooit. Altijd bereikbaar, constant nieuwe input door alle meldingen en terwijl de wasmachine en afwasmachine draaien, bestellen we onze boodschappen online. ‘Veel makkelijker,’ roepen we. Snel, effectief en de mogelijkheden zijn oneindig. Wel ja, ondertussen voelt menigeen zich overvraagt, moe of druk. Of alles tegelijk.

duurzaam-stroom-gebruik

Laten we om te beginnen de komende maanden op tijd gaan slapen, en de uren tussen koffie- en bedtijd gebruiken om ons hoofd leeg te maken met een puzzel of handwerkje, onze (nieuwe) hobby of een goed gesprek, om maar wat voorbeelden te noemen. Laden we zelf van op en zodoende verbruiken we minder stroom.

Bekijk hier een inspiratiefilmpje over de Digital Rehab.

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.