Tweeduizendentwintig

28 december 2020

Het jaar 2020 ligt bijna achter ons. We hebben het allemaal wel eens tegen elkaar gezegd; wie had vorig jaar ooit gedacht dat het zo zou lopen? Wat kan er veel veranderen in enkele weken of soms zelfs dagen. Wereldwijd, landelijk, persoonlijk. Wat laten we achter in 2020 en wat nemen we mee het nieuwe jaar in? 

Het is een jaar geweest van tegenstrijdigheden, als ik persoonlijk de balans opmaak. De eerste lockdown in het voorjaar bracht zowel de kinderen thuis met stapels schoolboeken, als gezelligheid en een lege agenda. We maakten er iets gezelligs van (dat lukte uiteraard heus niet altijd), werkten meer dan ooit heerlijk in de tuin, maar er ging ook meer digitaal, waar ik dan weer geen voorstander van ben.  Er waren zaken die altijd veel tijd en aandacht vroegen en die wegvielen, waarvan ik ontdekte dat het dus ook anders kon. Andere activiteiten had ik misschien altijd te weinig gewaardeerd en miste ik dus enorm.

“Frisse lucht en intensief bewegen, dat doet wat met je.”

We reden minder kilometers met de auto, bakten vaker zelf koekjes in plaats van iets snaaien uit het plastic en ik zat minder op mijn smartphone… dat nemen we ook mee en wil ik laten groeien. Net als de tuin, overigens. Ik maak tijdens deze tweede lockdown mooi tijd om mijn plannen voor de tuin uit te werken op papier – ik gebruik daar een toffe masterclass van studio may & june voor.

Vanuit ons woonkamerraam met uitzicht op een weg tussen de weilanden door in het buitengebied, zagen we een duidelijke toename van wandelaars en fietsers vanaf maart. Meer naar buiten, hebben vele gedacht en ik besefte dat ik ook teveel binnen doorbracht. Frisse lucht en intensief bewegen, dat doet wat met je. Laten we dan ook meteen maar zuinig zijn op de natuur, waarin we ons kunnen opladen.
Ik merk dat zo’n pandemie op allerlei manieren iets onder je schedel doet; je moet op veel fronten dingen aanpassen, loslaten en oppakken. Je zit kortom veel ‘in je hoofd’, in mijn geval met het hele gezin thuis betekent het ook constant aan staan, denken, regelen en dan ook nog dat onbestemde van de toekomst… Wanneer ik een bol in een pot aarde stop of de stoepveeg of met de kinderen struin door een bos en over landweggetjes, dan lukt het me beter om uit mijn hoofd te gaan. 

Zomaar wat inzichten, die ervan getuigen dat dit jaar er niet eentje is om snel te vergeten, zoals er beweren. Ook dit jaar heeft me gevormd, laten groeien en dingen geleerd en dat (positieve) wil ik koesteren. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Wat wil jij laten groeien? Deel het met #ikbensam

 

Deze blog is geschreven door Mirjam Ordelman, eigenaar van oak and blush.

Meer inspiratie?

Waarom zou iedereen zeewier moeten eten? Hoe slaap ik milieuvriendelijk? Wat zijn de grootste energievreters in mijn huis? Laat je inspireren door onze bloggers die alles met je delen over hún happy sustainable lifestyle!