Supergroen verpakkingsmateriaal!

Deze blog is geschreven door: Esther Stoter

Milieu: als je erover nadenkt, had dat best de naam kunnen zijn van een Ikea-meubel. Het woord heeft een heel duidelijke Malmö of Söderhamn-feel, vind je niet? Nou, en da’s mooi, want je kunt straks niet alleen voor een Billy, maar ook voor een beter milieu bij Ikea terecht. De Zweedse meubelgigant overweegt namelijk übergroen verpakkingsmateriaal gebaseerd op schimmels, in plaats van het piepschuim dat nu wordt gebruikt. Mushroom Packaging heet het.

Het materiaal is een biologisch afbreekbaar alternatief voor piepschuim. Piepschuim is enorm schadelijk voor het milieu, het duurt jaren voordat het afgebroken wordt. Bovendien is piepschuim gevaarlijk voor wilde dieren, die het soms aanzien voor voedsel. Toch produceert de wereld jaarlijks 14 miljoen ton aan piepschuimafval.

'Piepschuim is enorm schadelijk voor het milieu, het duurt jaren voordat het afgebroken wordt'

Hoe werkt mushroom packaging? Wel, agrarisch afval (denk aan stro uit een stal of maisstengels) wordt schoongemaakt en er wordt de zogenoemde zwamvlok aan toegevoegd. Dat zijn de draden van een schimmel. Die schimmel beschouwt het afval als voedingsbron en gaat er lekker overheen woekeren, met een netwerk van witte vezels als gevolg. Vervolgens wordt zo’n overwoekerd pakketje afval weer opgesplitst in losse deeltjes, allemaal voorzien van de zwamvlok. Dat spul wordt in mallen gedaan en veilig opgeborgen om het te laten drogen. Het drogen stopt de groei van de zwamvlok en maakt het hard; in de vorm van de mal. Et voilà: nu heb je biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal!

Bron: www.duurzaambedrijfsleven.nl, www.z24.nl