Schillen weggooien? Nee, maak er iets lekkers mee!

Deze blog is geschreven door: Esther Stoter

We schillen een sinaasappel en ui. En die schillen? Die gooien we weg. Jammer, want je kunt er nog van alles mee. Jaarlijks gooien we per persoon 50 kilo voedsel weg. Dat moet anders kunnen. Natuurlijk maak je al soep van aspergeschillen, maar wist je dat je ook lekker kunt koken met schillen van bijvoorbeeld aardappels en bleekselderij? Voortaan gebruik je het hele product. Goed voor het milieu én de portemonnee.

Wat dacht je van die vele duizenden kilo's aardappelschillen die we als fervente aardappeleters in Nederland weggooien? Het simpelst is natuurlijk om je aardappelen helemaal niet te schillen. Maar als je dat dan toch doet, dan kun je van de schillen prima chips bakken!

'Het simpelst is natuurlijk om je aardappelen helemaal niet te schillen'

Gebruik alleen biologische onbespoten aardappels. Maak de aardappels goed schoon en dep ze droog. Schil de aardappels iets dikker dan normaal. Schep wat olie of vet door de schillen en bak ze goudbruin in de oven, een frituurpan of wok. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout. Je kunt ze verder pimpen met kaas en peper onder de grill, of met andere kruiden en specerijen.

Dat geldt ook voor bleekselderij. In supermarkten zitten ze er soms al niet meer aan: de bladeren van de bleekselderij. Als ze er groen en fris uitzien, kun je ze gewoon eten. Gebruik ze als smaakmaker en voeg ze toe aan een soep of saus. Of trek er een lekkere bouillon van. Was ze wel grondig voor gebruik. En… Denk jij aan ons milieu en je portemonnee? Gebruik dan voortaan het hele product! Eetsmakelijk!

Tags: #Recycling #Voeding  #Duurzaamheid