Red de wereld, plant een boom!

Deze blog is geschreven door: Veraniek Veldstra

Was het maar zo eenvoudig als in de kop staat: plant een boompje en red de wereld. Dan zouden u en ik niet lang aarzelen en dat boompje planten, ook als het een paar centen kost. De werkelijkheid is vele malen ingewikkelder. Een boompje planten is vaak nog maar het begin van veel werk. Maar op veel plekken is het planten van bomen essentieel voor lokale bewoners, voor het natuurlijke leven en voor het klimaat.

A Rocha Ghana, een van de partners van Climate Stewards, heeft al meer dan 33.000 bomen geplant. Dit jaar draagt A Rocha de eerste boomplantprojecten over aan de lokale bevolking. Volgens Seth Appiah-Kubi, directeur van A Rocha Ghana, is het makkelijk om financiering voor het aanplanten te krijgen. Maar daarna begint het echte werk pas. De zaailingen kunnen worden verstikt door onkruid, verbrand tijdens bosbranden of gekapt voor brandhout. Climate Stewards richt zich daarom ook op het onderhoud. Ook na de overdracht blijft A Rocha Ghana ondersteuning en advies geven.

Het zijn niet alleen boeren die meedoen aan het project, maar ook scholen. Anthony Boakye Ansah (foto) is voorzitter van de A Rocha club van de Nyinahin Catholic Secondary school. De club leert studenten over het milieu en duurzaamheid en motiveert hen om actief mee te doen met de plantage. De twaalf hectare van inheemse kapok, ofram en twee soorten mahonie werden in 2007 geplant met financiering van Climate Stewards.

‘Zaailingen hebben lucht en licht nodig. Onkruid zal hen verstikken.’ 

Nu maakt Anthony met een paar andere studenten met machetes een pad tussen de bomen bij de school. Anthony stimuleert clubleden om zaailingen te planten en om onkruid te wieden rondom de zaailingen: ‘Zaailingen hebben lucht en licht nodig. Onkruid zal hen verstikken.’ Geïnstrueerd door de landbouwleraar en de locatie coördinator Paul Kingsley blijven studenten onkruid wieden tot de bomen een luifel hebben gevormd en het bos voor zichzelf kan zorgen.

Het is hard werken, maar clubleden hebben geleerd dat bomen veel meer dan bos zijn. Ze bieden beschutting, verbeteren de biodiversiteit en hebben soms geneeskrachtige eigenschappen. Veel studenten hebben nu gewerkt met inheemse bomen die ze nooit eerder hebben gezien. Ze hebben kunnen zien hoe goed ze groeien: na slechts 4-5 jaar zijn sommige al 20 meter hoog!